AN​RE a aprobat infiintarea a doua burse de gaze care vor fi administrate de OPCOM si Bursa Romana de Marfuri

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2013, 16:12 Economie | Energie


​Comitetul de Reglementare al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente in vederea dezvoltarii pieţelor concurenţiale de gaze naturale. Mai precis, a aprobat infiintarea a doua burse de gaze ale caror platforme vor fi gestionate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale “OPCOM” S.A. si de Bursa Romana de Marfuri. Intentia de infiintare a unor platforme de tranzactionare a gazelor a existat inca de anul trecut, insa a fost greu de pus in aplicare din cauza rivalitatii dintre cele societati si din cauza impotrivirii jucatorilor de pe piata.

Fiecare din cei doi operatori, OPCOM si BRM, a luptat pentru obtinerea licentei de administrare. In cele din urma, ANRE a decis sa acorde licente ambelor societati. De asemenea, producatorii si furnizorii de gaze s-au opus introducerii unor prevederi legislative care sa-i oblige sa tranzactioneze gaze in sistem centralizat.

Dupa aprobarea noilor regulamente, pentru prima dată în România, legislaţia secundară emisă de ANRE permite tranzacţionarea gazelor naturale în sistem bursier.

Astfel, pentru piaţa gazelor naturale au fost aprobate:

  • Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacţionare pe piaţa centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale “OPCOM” S.A.
  • Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacţionare pe pieţele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A.
  • Licenţa de administrare a pieţei centralizate solicitată de către Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale “OPCOM” S.A.
  • Licenţa de administrare a pieţei centralizate solicitată de către Societatea Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A.

Infiintarea platformelor de tranzactionare a gazelor este un angajament al Guvernului in fata organismelor internationale, FMI, Banca Mondiala si Comisia  Europeana. Dupa mai multe amanari, ultimul termen pentru organizarea bursei gazelor a ramas 1 aprilie. Insa nici acesta nu a fost respectat.

Dupa infiintarea celor doua burse, ramane de vazut cine vor fi participantii pe aceste piete, in conditiile in care operatorii privati nu sunt obligati sa vanda centralizat,  asa cum se intampla in cazul energiei electrice. Legea 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale nu prevede aceasta  obligativitate in cazul gazelor naturale. Legea prevede doar in cazul energiei electrica ca tranzactiile sa se desfasoare "pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu". Exceptie fac cantitatile livrate pe piata reglementata. Practic, producatorii si furnizorii vor participa pe aceste piete doar daca doresc.

ANRE lansase in dezbatere publica, in luna ianuarie, un proiect de ordin prin care producatorii de gaze ar fi fost obligati sa ofere spre vanzare prin  licitatie publica, conform prevederilor regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala de gaze naturale, un procent de 45% din cantitatea de gaze naturale produsa in cursul anului 2013. Ordinul viza, in principal, Romgaz si Petrom. Alti producatori mai sunt Amromco Ploiesti, Amromco New York, Aurelian  Oil&Gas, Lotus Petrol si Foraje Sonde. In cele din urma, ordinul nu a mai fost aplicat, motivul fiind ca nu pot fi obligate companiile private sa vanda prin  licitatii publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1178 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by