Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a calculat cota estimată de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2013, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Cota a fost diminuată de la 0.2117 certificate verzi/ MWh la 0.191 certificate verzi/MWh şi urmează a fi aplicată de către toţi furnizorii de energie electrică începând cu data de 1 iulie.

Potrivit ANRE, efectul diminuării cotei de certificate verzi se va resimţi în valoarea facturii de energie electrică la consumatorii finali, ponderea certificatelor verzi reducându-se de la 0.051 lei/KWh la 0.034 lei KWh.

Producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie.

Guvernul a decis la inceputul lunii iunie sa fie amanata acordarea unui numar de certificate verzi, scopul fiind reducerea facturilor la energia electrica. Ordonanta de Urgenta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se stabileste de ANRE.

In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta este in prezent de circa 37-38 euro/certificat verde. Potrivit Legii 220/2008 si in urma ajustarilor in functie de inflatie, pretul maxim de tranzactionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.