Guvernul a modificat in iunie schema de sprijin pentru energia regenerabila prin amanarea temporara a acordarii unui numar de certificate verzi, insa nu a notificat in niciun fel autoritatile de la Bruxelles, fapt reprosat de DG Competition. In cadrul unei intalniri din data de 22 mai cu reprezentantii Ministerului Energiei, ANRE si Consiliul Concurentei, DG Competion a solicitat ca anumite modificari necesita notificare in conditiile regulilor ce tin de ajutorul de stat, se arata intr-o scrisoare a DG Competition transmisa pe 24 iunie partii romane. Potrivit acesteia, nu a fost transmisa nici macar o pre-notificare. Mai mult, Comisia considera ca este incorect faptul ca Ministerul Energiei (n.red. ministrul Constantin Nita) a anuntat public pe 23 mai 2013 ca autoritatile europene ar fi fost de acord cu amendamentele incluse in proiectul de ordonanta.

  • Vezi documentul atasat

"Pana acum nu a fost primita nicio pre-notificare. In schimb, am constatat din informatiile disponibile public ca in data de 23 mai Ministrul Energiei ( n.red. Departamentul pentru Energie) a anuntat public ca reprezentantii Comisiei au fost de acord cu amendamentele din draftul ordonantei (ceea ce e incorect, din moment ce serviciile Comisiei nu au primit inca) informatiile necesare pentru a putea formula o opinie care sa permita Comisiei sa adopte o pozitie asupra problemei), se arata in scrisoare. Potrivit scrisorii DG Competition, reprezentantii Comisiei Europeane cer ministerului sa transmita lamuriri, avand in vedere si plangerile formulate de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.

Precizam ca pe 23 mai, Constantin Nita a declarat public ca "Ordonanta a fost agreata de Comisia Europeana".

Intrebat joi, 25 iulie, care este raspunsul Departamentului pentru Energie la aceasta scrisoare, Constantin Nita a spus ca a trasnmis pe 17 iulie catre Consiliul Concurentei o notiticare informala. Mai departe, Consiliul Concurentei discuta cu DG Competiotion. ¬Am trimis notificare informala in 17 iulie catre Consiliul Concurentei, dar sa vedem daca notificam toata legea, sau doar partea care vizeaza marii consumatori, pentru ca noi nu am modificat cuantumul ajutorului. Notificarea presupune un volum de munca foarte mare, nu este o hartie care se face intr-o zi¬, a declarat Nita, intr-o conferinta pe teme de energie "Energy Business Summit".

Reamintim ca Executivul a decis la inceputul lunii iunie sa fie amanata acordarea unui numar de certificate verzi, scopul fiind reducerea facturilor la energia electrica. Ordonanta de Urgenta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se stabileste de ANRE.