Guvernul vrea sa infiinteze un fond cu un capital de circa 1 miliard de euro format din participatiile minoritare detinute de stat la companiile energetice, a afirmat Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, in cadrul unei conferinte "Energy Business Summit". Potrivit acestuia, fondul va fi gestionat de Departamentul pentru Energie. Dumitrascu a precizat ca nu vor fi incluse si participatiile majoritare. Statul detine participatii minoritare in companii precum OMV Petrom si distributiile de energie electrica si gaze naturale.

Un proiect asemenator a fost initiat de 3 deputati PSD insa acesta prevede infiintarea unui fond urias in care sa fie incluse toate participatiile statului la companiile energetice.

Fondul ar urma sa fie format din absolut toate actiunile detinute de stat la companiile energetice, fie pachete minoritate, fie majoritare. Pe langa companiile energetice, ar putea fi introduse si alte companii, daca asa va decide ministrul delegat. Fondul va prelua si actualul Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Pachetele de actiuni care vor fi preluate de fond sunt mentionate intr-o anexa care cuprinde 25 de companii, atat cu capital majoritar de stat, cat si cu capital majoritar privat. E vorba despre pachete de actiuni detinute de stat la companii cu capital majoritar privat precum Petrom, Rompetrol sau E.On, companii de stat rentabile, precum Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz, dar si companii ineficiente, precum Complexul energetic Hunedoara, CNH sau Termoelectrica.