In urma procesului de privatizare a distributiilor de energie, nu toate obligatiile asumate au fost indeplinite de catre investitori (E.ON, CEZ, ENEL), a declarat Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, in cadrul unei conferinte "Energy Business Summit". Potrivit acestuia, pretentiile companiei Electrica ajung la 1,5-2 miliarde de euro. De altfel, au demarat si niste procese care au ajuns la curtile de arbitraj, a mai spus Dumitrascu.

Pe de alta parte, companiile vizate considera ca penalitatile nu se ridica la mai mult de 500-700 milioane de euro. "Cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calculare a penalitatilor", a spus Dumitrascu. In aceste conditii, Departamentul pentru Energie a decis sa "extraga" participatiile Electrica la aceste companii si sa le plaseze intr-un fond controlat de Departamentul pentru Energie, urmand sa fie apoi recuperate sumele solicitate. De altfel, in acest fond care va avea un capital de circa 1 miliard de euro vor intra toate participatiile minoritare ale statului la companiile energetice.

Dumitrascu a mai spus ca toate cele cinci societati Electrica Serv, care se ocupa de mentenanta, vor intra intr-o procedura rapida de reorganizare, scopul fiind pregatirea Electrica pentru privatizare. Dintre acestea, trei ar trebui sa intre in insolventa. "In urmatoarea perioada toate cele 5 societati vor intra intr-o procedura de reorganizare, din care 3 intr-o procedura rapida de lichidare -dizolvare. Pana in toamna trebuie sa consolidam bilantul Electrica care va sta la baza pretului pe actiune", a spus Dumitrascu. Si distributiile, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud, vor fi restructurate. "Un departament de IT are 90 de persoane si 60 de persoane sunt la contabilitate. Cu acest personal s-ar putea transforma usor intr-o firma de software sau sa faca o concurenta pentru PricewaterhouseCoopers la contabilitate", a mai spus Dumitrascu.

In privinta Electrica, statul vizeaza o privatizare majoritara, in urma unei majorari de capital.