VIDEO ANRE: Liberalizarea pretului gazelor pentru consumatorii industriali ar putea fi prelungita cu un an, pana la 31 decembrie 2015

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 7 august 2013, 17:17 Economie | Energie

Piata gazelor pentru clientii noncasnici (n.red. industriali) ar putea fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.

"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015', a afirmat Havrilet.

"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a precizat presedintele ANRE.El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu s-au modificat, astfel ca piata va fi complet liberalizata la finele anului 2018.

Legea 123/2012 prevede "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015; furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018 pentru clientii casnici".

Calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici (industriali) prevede o scumpire de 3% la 1 octombrie 2013, iar, pe parcursul anului viitor, sunt prevazute majorari de 4% la 1 ianuarie, de 5% la 1 aprilie, de alte 5 procente la 1 iulie si de 4% la 1 octombrie 2014.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


927 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă