Compania ceha CEZ reclama Romania la Comisia Europeana pentru schimbarile legislative privind schema de sprijin a regenerabilelor
In iunie, Guvernul roman a decis sa amane acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se va face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020.
CEZ, care opereaza in Romania cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a sustinut miercuri ca schimbarea regulilor in mod retroactiv contravine principiilor de baza ale Uniunii Europene.
Astfel, la valoarea actuala a certificatelor verzi ale CEZ , inseamna ca, odata cu aceste schimbari, o parte dintre veniturile companiei din schema de sprijin - pana la 66 milioane euro, potrivit calculelor Reuters - vor fi amanate pana in 2018-2020.
Pana atunci, valoarea certificatelor ar putea scadea, iar Romania ar putea ajusta in continuare intreaga schema de sprijin, noteaza Reuters.
"In acest moment, este imposibil sa cuantificam pierderile posibile, pentru ca nu am pierdut unul dintre certificatele acordate, ci a fost doar amanat pentru perioada 2018-2020", a transmis CEZ intr-un comunicat. "Aceasta masura este in contradictie cu principiile fundamentale ale Uniunii Europene", a mai sustinut compania ceha.
Comisia Europeana a anuntat ca urmareste situatia din Romania si investigheaza plangeri similare cu privire la schimbarile legislative venite din partea altor companii implicate in sectorul energiei regenerabile din Romania.
"Un numar de reclamatii ale unor actuali sau viitori beneficiari sunt de asemenea investigate", a declarat purtatoarea de cuvant Marlene Holzner intr-un comunicat.
"Comisia va prezenta ghidul sau privind schemele de sprijin pentru energie regenerabila si cu privire la interventiile guvernamentale in sectorul energetic mai pe larg, in toamna", a adaugat Holzner.
Si alte tari din UE, precum Germania, Marea Britanie sau Spania, au redus sau intentioneaza sa reduca subventiile pentru energie regenerabila, dupa ani de sprijin guvernamental consistent.
UPDATE Ordonanta de Urgenta privind regenerabilele a fost publicata in Monitorul Oficial cu modificari majore fata de proiectul initial/ Producatorii de energie eoliana vor sa dea statul roman in judecata
Cum si de ce reduce Guvernul generoasa schema de sprijin a regenerabilelor, dupa ce s-a chinuit trei ani sa o puna in aplicare

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
pai daca CEZ face o investitie s-o faca din banii lor pt ca oricum profitul ajunge doar la ei
Cand tu te bazezi pe faptul ca altii vor fi obligati sa-ti cumpere marfa o mai iei si-n bot.
Care firma are pretentia ca unii sa fie obligati sa cumpere marfa de la ea?!
Miliardele investite se bazau pe faptul ca "merg la sigur".
Acuma, daca la foarte putina vreme dupa ce ai inceput afacerea, si dupa ce ai facut investitia majora, vine statul - cu care ai negociat anumite conditii in schimbul investitiei - si schimba regulile in asa fel incat tu nu mai poti sa sustii financiar afacerea (de ex. ai construit parcul cu bani imprumutati, si dobanda la banca e mai mare decat ce castigi tu), normal ca faci plangere, ca una din parti nu si-a respectat obligatiile, dar cealalta parte e cea care tre' sa plateasca oalele sparte.
Io nu stiu care e, sau daca e, intelegerea intre CEZ si statul roman - aici va decide EU cine are de platit oalele sparte. Da' ideea asta ca si-o merita cu prisosinta e paguboasa si stupida. Daca vrem ca in tara asta sa fie bine, tre' sa incetam sa dorim sau sa ne bucuram de raul afacerilor de orice fel - economia n-are cum sa mearga bine daca afacerile merg prost.
Chestia cum ca oricine incepe o afacere "merge la sigur" e o mare naivitate.Statistica la un moment dat in USA era urmatoarea.
"50 % din firmele infiintate dau faliment in primul an.
Din cele care supravietuiesc inca 50% dau faliment in urmatorii 5 ani."
Altfel ar fi plina lumea de clone de Coca Cola si Microsoft.
Oricum toate firmele trebuie sa fie"o intreprindere de risc".
Experimentele europene cu "firme fara risc" incalca regulile economiei de piata.
Cand cineva nu are risc e ca si cand iei un credit cu un girant;riscul exista dar il preia altcineva.
Alro si Mittal au si ele dreptul sa traiasca.
Alro a cheltuit in primul an 3 milioane de dolari cu plata certificatelor verzi iar in anul urmator 24 de milioane de dolari.
Nu suntem in Wonderland sa-ti creasca o cheltuiala semnificativa de 8 ori si sa mai poti rezista.
Lacomia strica omenia.
-Obligati-l pe CEZ sa cumpere aluminiu si otel de la noi!
Mai las-o jos cu vadimismul asta, vezi mai bine de patriotism adevarat (munca, cultura, autocontrol, seriozitate).
De urlatori pe stadioane este plina tara asta.
Ex: Vezi guvernul Ponta!
Deci. Energia verde, din punct de vedere al pietei libere, este moarta din nastere. Fiindca este foarte scumpa. Nu poate trai decat daca este subventionata din banii nostri. Curat economie de piata, nu? ;)
Modalitatea de subventie sunt certificatele verzi. Pe scurt, tu (si eu, toti, plus firmele) in fiecare factura ce o platesti, ai un pret, distinct, care nu e deloc infim, care merge automat la companii care investesc in energie verde, cum e acest CEZ. Romania are un nivel fff mare de certifcate verzi, raportand la numarul populatiei, mai mare decat Germania sau Franta. Pe scurt, tu scoti mai multi bani din buzunar decat un neamt ca sa platesti companiile astea "verzi".
Si aici vine deliciul situatiei. :) Care este rezultatul ca tu ai de platit peste noapte mai mult, companiilor straine, de obicei de stat (CEZ e compania ceha de stat)? Scade poluarea, nu? ;) Ei bine, nu! Exact invers, fraiere! CU CAT ENERGIA VERDE ESTE MAI RASPANDITA, CU ATAT ESTE MAI MARE POLUAREA IN ROMANIA!!!!!!!!! Nu ma crezi, asa-i? E adevarat, da o cautare pe net. Explicatia? Simplu. Legea obliga ca retelele sa preia energia verde, in detrimentul celei conventionale. Grosier dar corect, daca azi nu sufla vantul si moristile nu se invart, energia electrica iti vine dintr-o centrala temo. Daca maine sufla vantul, energie vine de la moristi, si centrala termo se opreste pt o zi, doua, cat e cazul. Ei bine, aceste opriri - reporniri a centralelor termo genereaza mult mai multa poluare decat daca ar functiona non-stop la capacitate maxima!
Pe scurt: tu, in numele ecologiei, scoti mai multi bani din buzunarul tau, care 90% merg la companiile straine, ca sa fii poluat mai mult! Daca asta nu se numeste ca noi, romanii, suntem ultimii fraieri, apoi nu mai stiu ce sa zic....