Consiliul local dintr-o regiune ucraineana a respins proiectul unui acord intre guvernul de la Kiev si compania americana Chevron pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist, pe fondul ingrijorarilor privind posibilele efecte asupra mediului inconjurator, transmite Reuters.

Reprezentanti ai autoritatilor locale din regiunea Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, au declarat pentru agentia de stiri ca au trimis proiectul acordului inapoi la guvern, solicitand garantii ca actiunile companiei Chevron nu vor deteriora zona vizata.

Compania Chevron vrea sa incheie un acord prin care sa i se permita explorarea si exploatarea gazelor de sist din depozitul Olesska, din vestul Ucrainei.

Gigantul anglo-olandez Royal Dutch Shell a incheiat deja un acord in valoarea de 10 miliarde de dolari pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist din depozitul Yuzivska, localizata in estul republicii fost-sovietice.

Reuters precizeaza ca, potrivit site-ului consiliului local, deputatii locali si-au exprimat ingrijorarea fata de impactul asupra mediului pe care ar urma sa il aiba explorarea si apoi exploatarea gazelor sist in regiunea de munte cunoscuta pentru statiunile sale turistice.

Procesul de fracturare hidraulica prin care se face extractia gazelor de sist este unul controversat, fiind criticat de ecologisti. Guvernul de la Kiev considera insa gazele de sist drept o oportunitate pentru ca Ucraina sa scape de dependenta fata de costisitoarele importuri de gaze din Rusia.

Ministrul ucrainean pentru Combustibil, Eduard Stavytsky, a declarat pentru agentia de stiri UNIAN ca Chevron a propus investitii de 350 milioane dolari in teste initiale prin care sa se stabileasca viabilitatea comerciala a depozitelor de gaze din Olesska, urmate de o investitie de 3 miliarde de dolari pentru prima etapa de extractiei.

Stavytsky a declarat telefonic pentru Reuters ca "vom lua in considerare propunerile (din partea consiliului local - n.red.) iar in mijlocul lunii septembrie vom vota din nou. Nu este nimic dramatic in ceea ce s-a intamplat. Acesta este procesul normal de lucru".

Un purtator de cuvant al gigantului american a declarat ca "Chevron asteapta cu nerabdare sa inteleaga modul in care guvernul ucrainean intentioneaza sa abordeze ingrijorarile exprimate de Consiliul Regional Ivano-Frankivsk, care ne va permite sa avansam rapid cu aplicarea acestui proiect strategic".

In timpul dezbaterilor din consiliu, Iryna Sekh, un deputat din partea gruparii de opozitiei nationaliste Svoboda, a declarat: "Acest acord deschide calea pentru distrugerea legala a pamantului ucrainean in timpul extractiei de gaze.

Exista clauze in acord care permit companiei Chevron sa transforme sute de kilometri din Ucraina in mlastina si desert. Chevron ar avea dreptul sa utilizeze nisip, piatra, rezervele de apa subterane si alte surse de apa in baza unor acorduri in si dincolo de perimetrul stabilit

Ma indoiesc ca exista o tara in lume care ar permite astfel de drepturi si privilegii pentru un investitor strain", a declarat deputatul ucrainean.

Chiar daca Consiliul Local Ivan-Frankivsk ar anunta, in cele din urma , ca sustine acordul, acesta trebuie aprobat si de un al doilea consiliu, cel din regiunea Liov.