Romania va incepe sa exporte cantitati reduse de gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged, in luna decembrie a anului curent, iar pentru atingerea capacitatii maxime de transport prin aceasta conducta sunt necesare investitii de 120 milioane de euro, transmite Mediafax. Romania si Ungaria au convenit sa realizeze toate investitiile necesare pentru importul-exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged pana in 2016, potrivit unui plan de administrare al Transgaz (TGN) elaborat de Consiliul de Administratie al companiei de stat.

Conducta Arad-Szeged a fost proiectata sa transporte, la capacitate maxima, o cantitate anuala de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al Romaniei.

"Avand in vedere importanta regionala a proiectului, precum si valoarea ridicata a investitiei, proiectul a fost propus pe lista proiectelor de interes comun la nivelul UE, lista care va fi adoptata pana la finele acestui an", potrivit documentului citat.

Planul de administrare precizeaza ca realizarea acestui proiect asigura premisele deschiderii unui culoar "esential" de transport al gazelor dinspre regiunea Marii Negre inspre pietele central si est europene.

Tot pana in 2016 Romania intentioneaza sa finalizeze alta conducta de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse. Investitia in aceasta conducta este de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezinta partea Transgaz.

"Intr-un prim stadiu, conform deciziei de finantare a Comisiei Europene, proiectul va asigura un flux de gaze minim in regim de urgenta. (...) Avand in considerare faptul ca asigurarea curgerii bidirectionale este o cerinta a Regulamentului Uniunii Europene, Transgaz este in discutii cu partenerii din Bulgaria pentru a extinde capabilitatile tehnice ale acestui proiect spre flux bidirectional pana la sfarsitul anului 2016", se arata in planul de administrare.

Termenul initial de finalizare al interconectarii cu Bulgaria, respectiv iunie 2013, a fost depasit, iar partile au solicitat Comisiei Europene o extensie a termenului de finalizare pana la 31 decembrie anul curent.

Romania mai are in plan conectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova si cu Serbia.

Transgaz este controlata de Ministerul Finantelor Publice.