Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent membru al Consiliului de Supraveghere, a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, anunta Agerpres.

Remus Borza (foto arhiva)Foto: Hotnews

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale intocmite pe 8 iulie, procurorii il acuza pe Remus Borza ca, in perioada cand era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica.

HotNews.ro a relatat in premiera in ianuarie 2013 ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatiipentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.

Cum s-a aparat la acel moment Remus Borza in fata acuzatiilor de conflict de interese:

"Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei". Euro Insol mai spune ca Legea insolventei nu interzice avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.

De ce nu au fost angajate alte case de avocatura. Euro Insol sustine ca marile case de avocatura reprezinta deja "baietii destepti" care au depus contestatii. Euro Insol mai afirma ca are o colaborare indelungata si de succes cu Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii si acest lucru prezinta garantii din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. In afara de Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii, Hidroelectrica mai este reprezentata si de Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, sustine Euro Insol.

Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza.

Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers.

  • UPDATE Remus Borza: Inceperea urmaririi penale pentru conflict de interese este o grava eroare judiciara

Fostul administrator judiciar al Hidrolectrica Remus Borza considera ca inceperea urmaririi penale impotriva sa pentru conflict de interese este o grava eroare judiciara, pentru ca activitatea sa de practician in insolventa sau avocat nu poate fi asimilata unei functii publice.

"La data de 8 iulie a inceput urmarirea penala imporiva mea, iar la 22 iulie mi-a fost adus la cunostinta acest lucru. Este un punct de vedere pe care nu-l impartasesc, este o eroare judiciara grava care sper sa fie remediata de procurorul superior ierarhic sau de instanta", a declarat joi Borza, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El spune ca un conflict de interese presupune existenta unei persoane care exercita o functie publica.

"Eu in calitate de avocat si de practician in insolventa nu sunt si nu pot fi asimilat unei functii publice sau unui demnitar public", a adaugat Borza.

El a mentionat ca serviciile judiciare pentru care este acuzat de conflict de interese au fost asigurate firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, in procesele care au fost contestate denuntarile de contracte ale "baietilor destepti".

"Serviciile financiare au fost acordate Euro Insol si nu Hidroelectrica. Am avut un interes material, incasand 100.000 de euro, dar am reusit sa castigam 75 de contestatii depuse de traderi", a adaugat Borza.

Potrivit fostului administrator judiciar al Hidroeectrica, bugetul pentru procesele cu baietii destepti a fost de 220.000 de euro, din care s-au cheltuit 100.000 de euro.

El a aratat ca suma pusa in joc in cazul acestor contestatii se ridica la 450 milioane de euro.

Borza a spus ca toate actiunile pe care le-a luat ca administratori judiciar au fost aprobate de Comitetul creditorilor si ca acestea puteau fi contestate.

"Toate actiunile s-au facut intr-o procedura transparenta, competitiva si a urmat interesul public. Nu intamplator am anuntat ca data de 26 iunie 2013 iesirea din insolventa a Hidroelectrica. La aceeasi data boardul FMI se intalnea pentru a discuta un nou acord cu Romania. Daca nu solutionam toate contestatiile pana pe 26 iunie, Hidroelectrica nu iesea din insolventa, iar daca nu iesea din insolventa in toamna intra in faliment", a continuat reprezentantul Euro Insol.

In acelasi timp, el sustine ca autoritatile pana la cel mai inalt nivel stiau despre toate masurile luate de Euro Insol la Hidroelectrica.

"Este culmea ipocriziei sa vii acum si sa spui ca a fost un conflict de interese. Toata lumea stia inca din 25 octombrie despre aceste lucruri, si presedintele Romaniei si premierul si membrii Cabinetului, timp de 371 de zile am facut totul la vedere", a mai spus Borza.

*****

Potrivit rezolutiei prin care a fost dispusa inceperea urmaririi penale, Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a inregistrat in 25 februarie 2013 dosarul in care Remus Borza si Nicoleta Munteanu, avocati in Baroul Bucuresti, erau suspectati de conflict de interese.

Procurorii au stabilit, in urma verificarilor, ca Nicoleta Munteanu, in calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnata administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a incheiat 34 de contracte de asistenta juridica intre firma de insolventa si Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii". Asistenta juridica a constat in reprezentare, redactare, semnare si depunere a actelor in mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat si la SCP "Borza si Asociatii".

In cazul lui Remus Borza, procurorii au retinut ca, in calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a facut 34 de plati catre firma sa de avocatura, in baza contractelor incheiate de Munteanu.

Procurorii au aratat ca Borza este asociat atat in firma de insolventa Euro Insol, cat si la SCP "Borza si Asociatii", "realizand astfel, in mod direct, un folos material atat pentru sine, cat si pentru asociatul sau, Munteanu Nicoleta".

Faptele celor doi intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de conflict de interese, potrivit procurorilor.

Remus Borza coordoneaza Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii", membra a grupului Borza si Asociatii, alaturi de firma de insolventa Euro Insol SPRL.

Societatea Euro Insol a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013.