Compania producatoare de gaze Romgaz va fi listata pe bursa in luna noiembrie cu un pachet de 15% din actiuni, a afirmat Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, cu ocazia unei conferinte organizata de Mediafax. Potrivit acestuia, in conditiile in care valoarea actiunilor va fi de circa 600 milioane euro, listarea va fi facuta printr-un procedeu mai putin cunoscut. "In mod direct, Romgaz va fi listat la bursa din Bucuresti, insa in mod indirect, actiunile vor fi impachetate in certificate de depozit care vor ajunge pe bursa de la Londra", a spus Dumitrascu. Acesta a mai spus ca Romgaz este una dintre putinele companii mari din Europa cu un grad de indatorare apriopiat de zero. Pe de alta parte, o problema este legata de faptul ca si-a scazut productia constant, in lipsa unor programe de investitii.

"Noi am tinut mortis ca in planul de administrare, principalul obiectiv sa fie stoparea declinului productiei. In ultimii ani, Romgaz si-a scazut constant nivelul productiei. Daca si-ar fi pastrat nivelul de productie, nivelul importurilor ar fi fost aproape de zero. Incercam sa reluam acele programe de investitii incepand cu 2014 si pe parcursul urmatorilor 2 ani sa ajungem sa acoperim acest necesar, iar in 2015-2016, importul de gaze naturale sa scada spre zero. Nu nevoia de capital ne-a facut sa listam Romgaz, ci nevoia de transparenta, iar consecintele se vor vedea in cel mai scurt timp", a precizat Dumitrascu. Acesta a mai spus ca pentru aceste investitii, Romgaz are posibilitatea de a se indatora prin diverse scheme de finantare.

Legat de listare, metoda impachetarii actiunilor in certificate de depozit va fi utilizata deoarece piata romaneasca nu dispune de suficiente resurse pentru a acoperi o valoare atat de mare. "Fiind vorba de un pachet de 15% valoarea lui ar fi de cateva sute de milioane de euro. Nu stiu daca piata romaneasca dispunde de resurse", a spus Dumitrascu. "E o inovatie. Certificatul de depozit nu este emis de Romgaz, ci de un fond de investitii care cumpara un numar de actiuni si le impacheteaza intr-un certificat de depozit. La Londra nu pot intra certificate cu valori mai mari de 100 euro/certificat", a precizat Dumitrascu. Potrivit acestuia, "o inovatie" va fi si fixarea pretului intr-o "zona predictibila" dupa listare.