Autoritatile romane vorbesc de cel putin 2-3 ani de realizarea unei noi strategii energetice adaptate la realitatile pietei. De altfel, chiar ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a dat ca sigura finalizarea unei strategii chiar in acest an. "Proiectul de strategie energetica nationala va fi realizat de o firma selectata prin licitatie la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie", spunea Nita in iulie. In realitate, toate procedurile au fost suspendate, potrivit unor surse din sectorul energetic. Motivul: Nu sunt bani pentru asa ceva! Cel putin nu in acest an. Reprezentantii Departamentului pentru Energie sustin ca, de fapt, se lucreaza.

"Se lucreaza la un caiet de sarcini. Suntem in faza in care compilam propuneri, idei, incercam sa le adunam intr-un caiet de sarcini in asa fel incat consultantul pe care il vom angaja sa poata raspunde la intrebarile pe care le vom ridica", a declarat Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie. Acesta mai spune ca strategia energetica actuala (2007-2020) este deja depasita, si se impune una noua, adaptata realitatii economice. Noua strategie ar trebui realizata in perspectiva anilor 2030-2035.

"Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa cream - la nivelul ministerului - un colectiv pentru Strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c. In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra", afirma Constantin Nita in luna mai.

Doua luni mai tarziu, tot Nita spunea: Licitatia (n.red.pentru angajarea unui consultant) va fi undeva la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. O scot la licitatie pentru ca vreau un punct de vedere neutru.