EXCLUSIV Cum a ajuns compania rusa Lukoil sa gestioneze realizarea centrului de date cu informatii secrete al Agentiei care administreaza toate resursele naturale ale Romaniei

de Victor Cozmei, Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 23 septembrie 2013, 17:55 Economie | Energie


 documente
Compania rusa Lukoil - unul dintre jucatorii importanti pe piata energetica - organizeaza licitatia de realizare a centrului de date pentru ANRM, institutia care gestioneaza toate resursele minerale ale Romaniei (petrol, gaze, minereuri etc), dupa cum reiese dintr-un document obtinut de HotNews.ro in luna august. HotNews.ro a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) mai multe detalii si o explicatie: de ce o companie privata se ocupa de realizarea unui sistem informatic critic pentru gestionarea resurselor naturale din Romania, cuprinzand informatii cu diferite grade de secretizare. Raspunsul ANRM a venit dupa 38 de zile, timp in care Lukoil a anulat licitatia. Potrivit ANRM, Lukoil este responsabil sa realizeze Data Center-ul ca urmare a incheierii a doua acorduri petroliere cu statul in 2011.
 • Fostul sef al ANRM a declarat pentru HotNews.ro ca Lukoil doar finanteaza realizarea Data Center-ului si ca nu va avea acces la informatii: "Este o procedura conform Legii Petrolului. Sunt cheltuieli care nu sunt prevazute prin bugetul de stat si de aceea sunt suportate de catre companii". Surse din industria extractiva au spus pentru HotNews.ro ca este neuzuala incredintarea catre o companie privata a unui astfel de proiect sensibil.
 • Desi acordurile petroliere cu Lukoil au fost semnate de ANRM in 2010 si aprobate de Guvern in 2011 (pe vremea guvernarii Boc), informatia a aparut in spatiul public abia acum, cand Lukoil a demarat licitatia pentru realizarea centrului de date. Continutul acordurilor din 2010 dintre ANRM si Lukoil este secret, asa cum se arata in Hotararile de Guvern prin care au fost aprobate, 1054 si 1055 din 2011.
Lukoil organizeaza licitatia pentru realizarea unui centru de date pentru Resursele Minerale ale Romaniei

HotNews.ro a intrat, la inceputul lunii august, in posesia unui document transmis de catre Lukoil Overseas Atash B.V. catre diferite companii in care era prezentata licitatia ATA/001/06-13/001 ce prevede realizarea unui Data Center pentru Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.  

Potrivit documentului, compania Lukoil este cea care deruleaza licitatia pentru obiectivul mentionat, iar documentul reprezenta un ghid pentru companiile interesate sa participe la licitatie.

Potrivit documentului, procedurile din cadrul licitatiei au inceput pe data de 9 iulie si avea termen limita data de 4 octombrie pentru semnarea contractului.

Anunt Lukoil Overseas Atash BV - Data Center ANRM
Foto: Captura de ecran
Intre 9 si 11 iulie, timp de 4 zile, Lukoil ar fi dispus publicarea de anunturi privind licitatia "in ziarele adecvate".
La o cautare pe internet anuntul celor de la Lukoil apare pe site-uri precum anunulmagic.ro, anunturi-utile.ro, anunturi.ro, anunturibazar.ro sau stocuri.com.

In descrierea anuntului se precizeaza ca "obiectul licitatiei consta in: furnizarea si instalarea de echipamente hardware si software asociat, furnizarea de servicii tehnice asociate pentru dezvoltarea, implementarea, upgradarea, migrarea bazei de date existente, testarea, pregatirea profesionala si punerea in functiune a centrului de date, inclusiv integrarea solutiilor aplicatiilor pe platforma noua de hardware, integrare cu sistemul deja existent in sediul central al ANRM, astfel incat noua sa forma sa permita gestionarea, prelucrarea si analiza tuturor informatiilor legate de resurse minerale".

Criteriile de evaluarea ale ofertelor nu au fost detaliate in anuntul Lukoil

In documentul obtinut de HotNews.ro si transmis companiilor interesate sa participe la licitatie, Lukoil Overseas Atash B.V., denumita "Compania", ofera detalii despre modul de participare,  conditiile financiare pentru a intra in licitatie, situatiile de conflict de interese, precum si o detaliere a documentelor si a procedurilor din cadrul licitatiei.

In document se precizeaza ca Lukoil poate dispune descalificarea ofertelor sau intreruperea procedurii de licitatie in orice moment.

In documentul citat se mai specifica si faptul ca participantii la licitatie trebuie sa ofere o garantie in valoare de 20.000 de dolari.

Nu este specificat in acest document modul detaliat si criteriile dupa care vor fi evaluate ofertele.

In document, referitor la obiectul contractului, se dau detalii despre elemente hardware precum servere, calculatoare, solutii de stocare, back-up, elementele software precum programe si licente pentru diferite programe, sisteme GIS, un geo-portal pentru ANRM s.a., precum si implementarea si dezvoltarea infrastructurii intregului sistem. In plus, sunt incluse si sesiuni de training-uri si suport tehnic. 

Compania care ar urma sa castige licitatia va purta intalniri periodice cu Lukoil si va informa constant compania in legatura cu progresul lucrarilor, potrivit informatiilor din documentul citat. In plus, potrivit documentului, compania care ar urma sa castige licitatia va pune la dispozitia Lukoil copii ale documentelor sau a schitelor din proiect.

Lukoil a declarat licitatia nula dupa termenul de deschidere al ofertelor

Licitatie invalidata de Lukoil
Foto: Hotnews
Avand in vedere natura sensibila a obiectului din contract - realizarea unui Data Center care sa contine informatiile Agentiei pentru Resurse Minerale ale Romaniei - si realizarea licitatiei de catre o companie internationala cu puternice interese in piata autohtona, HotNews.ro a solicitat pe 13 august Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale mai multe detalii si explicatii privind licitatia organizata si cum a ajuns Lukoil sa se ocupe de asa ceva.

Presedintele ANRM, Gheorghe Dutu, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca institutia va transmite toate raspunsurile solicitate, insa explicatiile institutiei a venit abia dupa 38 de zile, pe 16 septembrie.

Intre timp, intr-o nota emisa pe 22 august - la 9 zile dupa ce HotNews.ro a solicitat informatiile la ANRM si la 2 zile dupa data deschiderii ofertelor asa cum reiese din programul din documentul initial - Lukoil Overseas Atash B.V a transmis companiilor ca licitatia a fost declarata nula.

Ce spune ANRM

"Proiectul de realizare a unui Data Center in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale are ca scop gestionarea, prelucrarea si analizarea unitara a informatiilor din domeniul resurselor minerale, remodelarea fluxurilor informationale, imbunatatirea proceselor interne ale institutiei, optimizarea comunicarii, imbunatatirea infrastructurii IT astfel incat A.N.R.M sa isi poata desfasura si indeplini, in conditii de eficienta, intreaga activitate si obligatiile ce ii revin potrivit legii, concomitent cu oferirea unei maxime transparente in relatiile cu mediul de afaceri si alte institutii publice", se arata intr-un raspuns al ANRM transmis HotNews.ro.

"Responsabilitatea implementarii proiectului revine firmei careia i se va atribui contractul in urma licitatiei organizate de Lukoil Overseas Atash B.V. Avand in vedere ca procedura de selectare este in curs, costul serviciilor privind realizarea unui Data Center urmeaza sa fie stabilite in urma evaluarii ofertelor ce vor fi depuse", se mai arata in raspunsul ANRM.

Cum s-a ajuns ca Lukoil sa organizeze licitatia?

Potrivit ANRM, "in cadrul rundei a X-a, organizata de ANRM in anul 2010, LUKOIL Overseas Atash B.V. a participat la o licitatie publica pentru concesionarea operatiunilor petroliere, desfasurata transparent prin publicarea anuntului si listei perimetrelor in Jurnalul oficial al Uniunii Europene. LUKOIL Overseas Atash B.V. a castigat doua dintre perimetrele scoase la concesionare pentru explorare petroliera. Au fost incheiate doua acorduri petroliere intre ANRM si LUKOIL Overseas Atash B.V. aprobate prin Hotarare de Guvern".

"Ca orice alta companie cu care ANRM incheie un acord in conditiile prezentate mai sus, Lukoil Overseas Atash B.V. are obligativitatea sa suporte cheltuielile aferente programelor de transfer de tehnologie si perfectionare profesionala incluse in acordurile petroliere, conform art.48 alin.(1) lit. k, din Legea petrolului nr. 238/2004, in beneficiul partilor contractante. Programele de transfer de tehnologie sunt convenite de A.N.R.M. si de titular in baza art. 95 din Normelor metodologice pentru aplicarea Legii petrolului aprobat prin HG nr. 2075/2004 si au drept scop realizarea urmatoarelor actiuni:

a)     achizitie de echipamente si servicii necesare desfasurarii activitatii acestora;
b)     participarea personalului acestora la programele de pregatire profesionala in domeniile de specialitate (geologie, geofizica, petrol), mediu, legislatie, negocieri etc.;
c)      schimb de experienta si participarea personalului acestora la evenimentele organizate de firme specializate, organisme si organizatii internationale, in scopul promovarii imaginii externe a Romaniei in domeniul petrolier;
d)     transfer de know-how.

Licitatia pentru achizitionarea Data Center-ului este organizata de LUKOIL Overseas Atash B.V., conform procedurilor sale interne, deoarece cheltuielile aferente sunt suportate de titularul acordurilor petroliere", se mai arata in raspunsul oficial al Agentiei.

Fost sef al ANRM: "Lukoil doar finanteaza proiectul. Nu va avea acces la informatii"

Fostul sef al ANRM in perioada in care s-a semnat acordul cu Lukoil, Alexandru Patruti, a declarat pentru HotNews.ro ca Lukoil doar finanteaza realizarea Data Center-ului si ca nu va avea acces la informatii.

Alexandru Patruti, fostul presedintele ANRM
Foto: Hotnews
"Nu Lukoil realizeaza un Data Center, este doar finantatorul. Acest lucru nu inseamna ca va avea acces la informatii, ci doar suporta costurile lucrarilor. Proiectul este scos la licitatie, iar cel care castiga lucrarea isi asuma si clauze de confidentialitate. Cu siguranta nu va avea acces la date. Este o procedura obisnuita, prevazuta in Legea Petrolului 238/2004, prin care ANRM sa fie finantat pentru diverse proiecte. Sunt cheltuieli care nu sunt prevazute prin bugetul de stat si de aceea sunt suportate de catre companii. De-a lungul anilor, au fost mai multe proiecte suportate de catre companiile cu care ANRM a incheiat acorduri. Este o obligatie a companiilor", a explicat pentru HotNews.ro Alexandru Patruti, fost sef al ANRM.

Cu toate acestea, surse din industria extractiva au spus pentru HotNews.ro ca este neuzuala incredintarea catre o companie privata a unui astfel de proiect sensibil.
 • Desi acordurile cu Lukoil au fost semnate de ANRM in 2009 si aprobate de Guvern in 2011 (in vremea guvernului Boc), informatia a aparut in spatiul public abia acum, cand Lukoil a demarat licitatia pentru realizarea centrului de date. Continutul acordurilor din 2010 dintre ANRM si Lukoil este secret, asa cum se arata in Hotararile de Guvern prin care au fost aprobate, 1054 si 1055 din 2011.
 • Acordurile petroliere  au fost semnate de catre Premierul de atunci Emil Boc, Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, Secretarul de stat in Miniesterul economiei, comertului si mediului de afaceri, Constantin Claudiu Stafie, Ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely si Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12517 vizualizari

 • +43 (45 voturi)    
  ce vrea in schimb? (Luni, 23 septembrie 2013, 18:09)

  Mirela_Pop [utilizator]

  "Lukoil doar finanteaza realizarea Data Center-ului si ca nu va avea acces la informatii" ...

  Lukoil nu finanteaza realizarea Data Center-ului gratuit, ca asa vor ei ca nu au ce face cu banii si le da ANRM-ului... Trebuie sa ia ceva in schimb. Ceva strategic si foarte important daca e sa ne luam dupa experienta noastra cu Rusia...
  • -2 (4 voturi)    
   guvernul Boc? (Marţi, 24 septembrie 2013, 4:02)

   mario_l_ro [utilizator] i-a raspuns lui Mirela_Pop

   apoi guvernul Ponta....Cred ca suntem prosti;(
  • +2 (4 voturi)    
   A observat cineva... (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:10)

   urbanie [utilizator] i-a raspuns lui Mirela_Pop

   ...ca aproape nimeni nu alimenteaza la benzinariile Lukoil ?... Si totusi, baietii astia au bani cu galeata, cumpara tari, cumpara guverne...
   • +2 (2 voturi)    
    au aceleasi preturi (Marţi, 24 septembrie 2013, 11:29)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui urbanie

    si aceiasi calitate ca petrom.
    totusi, probabil ca patriotismul impinge romanul la austireci.
    bine ca n'avem si gazari turci :)
    cu suliman asta, ar fi plin acolo.
    mai ales dac'ar da si poze cu sultana si sultanu'

    io alimentez si la lukoil, dar prefer petrom, au latrine mai curate.:)
    la mol nu prea vezi pe nimeni, in sud.
    dincolo de munti, mai vezi cate unul care pricepe limba :)
   • +2 (2 voturi)    
    si inca ceva (Marţi, 24 septembrie 2013, 11:32)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui urbanie

    lukoil are benzinarii si in sua !

    o rezolva cel mai cinstit govern, muta contractul cu chinejii, sau cu kazakhstanezii cu care a aranjat dottore niste investitii...solide.
  • +11 (11 voturi)    
   informatii Copy + Paste (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:47)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Mirela_Pop

   Eu propun ca aplicatia IT pt Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, sa fie facuta de Vocea Rusiei!

   Alo domnule Maior, chiar asa de vulnerabili ne lasam in fata strainilor, atucnci de la Burebista pana la ultimul cartus de la revolutie... prostii aia au murit degeaba!
  • +5 (5 voturi)    
   zdrastvute (Marţi, 24 septembrie 2013, 9:23)

   iuon [utilizator] i-a raspuns lui Mirela_Pop

   Daca tot ne au eliberat (de atatea ori) sa nu primeasca si ei ceva recompensa?
  • -7 (7 voturi)    
   control (Marţi, 24 septembrie 2013, 9:30)

   serbancc [utilizator] i-a raspuns lui Mirela_Pop

   crezi ca celor de la lukoil le pasa de cateva tone de petrol pe care le pot extrage de la noi ?
   • +6 (6 voturi)    
    Le pasa foarte mult (Marţi, 24 septembrie 2013, 10:01)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui serbancc

    de toate resursele. Informatiile despre resursele minerale pot fi vandute pe bani foarte buni unor terti pentru a se evita "orice implicare". Din acest motiv, nici un stat din lume nu si-a construit astfel de centre cu finantare privata.
   • +3 (3 voturi)    
    exact la (Marţi, 24 septembrie 2013, 10:13)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui serbancc

    asta face referire si @Mirela_Pop.
    care este castigul lukoil, ca doar nu o fi, vorba ta, 1 tona de petrol in plus?
 • +38 (40 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 septembrie 2013, 18:44)

  [anonim]

  • +30 (30 voturi)    
   jaful se va termina..... (Luni, 23 septembrie 2013, 20:16)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui

   .....doar dupa ce acest sistem politic dusmanos va fi desfintat.
   Si eu am sperat ca, dupa ce vor fura cateva milioane de fiecare, isi vor deschide afaceri legale dar m-am inselat.
   Ceea ce fac acesti escroci, nici macar nu mai este hotie ci de-a dreptul, cleptomanie cronica.
   Nu sunt altceva decat niste bieti pitici bolnavi de avere si putere !
 • +23 (45 voturi)    
  Unde sunt protestatarii Rosiei Montana? (Luni, 23 septembrie 2013, 18:49)

  CristianDragoi [utilizator]

  Se agita spiritele geto-dacice ca sa instraineaza pe nimic aurul stramosesc (poluarea e subiect secundar)...
  Dar in schimb nu zice nimeni nimic cand o tara cel putin neprietenoasa cu Romania are access la asfel de secrete strategice.... Guvernul asta incapabil mai simplu sa le dea parola de la seif si cheile de la BNR la astia de la Luckoil... sau lui Putin direct... ce sa mai piarda timpul cu prostiile.
  • +23 (35 voturi)    
   Bine gandit!!! (Luni, 23 septembrie 2013, 20:12)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

   Felicitari si tie si celorlalte spirite ascutite care te-au notat cu plus.
   Chiar asa, de ce dracu aia 15000 de nemernici din piata (plus celelalte zeci de mii din tara) n-au demonstrat inca de-acum trei saptamani impotriva unei chestii pe care HN a descoperit-o acum trei ore???
   Altfel, fii linistit, de la badia Tender incoace, tara asta nu mai are secrete decat pentru noi, prostimea platitoare de taxe...
   • +1 (3 voturi)    
    haha (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:22)

    alex1978 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Tender inseamna in engleza licitatie. In romana inseamna Prospectiuni SA (adica firma care a preluat TOATE studiile geo facute in epoca de pirita). Daca ar fi castigat PDL-ul ar fi finantat OMV respectivul proiect. Asa-e normal sa fie Lukoil...
  • +19 (29 voturi)    
   Unde sunt protestatarii Rosiei Montane (Luni, 23 septembrie 2013, 20:21)

   TzaranuRoman [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

   Adica tot cei care au protrestat impotriva RMGC, au "datoria" sa se ocupe si de treaba asta ?
   De ce ?
   Dar, tu bai Bula, tu ce ai de facut ?
   De ce nu organizezi SI TU un protest , de ce nu-ti informezi prietenii , de ce nu cauti sustinatori ?
   De ce nu te implici ?
   Sau oridecate ori o sa apara o problema , o sa behai: - Unde sunt aia cu gazele, sa rezolve si problema asta si pe cealalata si pe urmatoarea , etc..
   TU ce treaba importanta ti-ai propus sa rezolvi sau sa te implici pentru tara ?
   • +2 (16 voturi)    
    haha! (Luni, 23 septembrie 2013, 21:52)

    CristianDragoi [utilizator] i-a raspuns lui TzaranuRoman

    Daca eram in tara, organizam un protest.... bai... Bula! in afara de atac la persoana mai stii altceva?! Frustrat nefericit ce esti... ataca idea nu persoana!
    • +2 (4 voturi)    
     deci ai curaj! (Marţi, 24 septembrie 2013, 10:04)

     sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

     atita ca ai plecat deja...
    • +1 (3 voturi)    
     de aia... (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:06)

     Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

     ...in tara asta nu se va naste vreodata o masa critica de protestatari.
     pentru ca boii lui Dumnezeu or sa stea pe forumuri si la balconul blocurilor si or sa critice multimea de protestatari "ipocriti, hipsteri" si or sa astepte totul de la ei.
     de ce nu au guitat protestatarii hipsteri acum 10 ani? de ce nu acum 5 ani? de ce n-au mesaj? etc.
     bai, dar voi ce ati facut pana acum? ce ati facut acum 10 ani? dar acum 5 ani? voi sunteti sfinti bai prieteni? ar trebui sa fiti mandri ca tinerii aia au ales sa iasa in strada, pentru nimic si pentru orice. de ce? pentru ca ei macar au ceea ce se cheama atitudine in timp ce restul populatiei doarme adanc ca si pana acum. si dupa aia strigam ca ne e foame. pai prostia se plateste si se simte direct in stomac!
  • +5 (19 voturi)    
   Alo, trezirea! (Luni, 23 septembrie 2013, 20:49)

   kasandra [utilizator] i-a raspuns lui CristianDragoi

   Chiar nu ati citit in articol că cele doua acorduri cu Lukoil au fost semnate in 2011?! Cand erau oamenii lui Base la guvernare, adica. Ia intrebati prin Modrogan si pe la Cotroceni cum este treaba asta cu Lukoil!
   • -5 (17 voturi)    
    vai (Marţi, 24 septembrie 2013, 1:32)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui kasandra

    Vaai, nu se poate! Eu știam că Ponta e cu rușii, iar Băsescu este cu americanii. Așa am citit pe HN.
 • +20 (22 voturi)    
  nici eu... (Luni, 23 septembrie 2013, 18:55)

  CristiRu [utilizator]

  Dar jaful va exista mereu ... cat vor exista si "jegosi" cu cravate........
  Eu personal doresc ca statul sa functioneze cu oameni ptr. ROMANIA.
 • +19 (23 voturi)    
  Si asta-i ce se afla de catre ziarist(i). (Luni, 23 septembrie 2013, 19:19)

  Ion B [utilizator]

  Ma intreb de ce nu am aflat asta de la SRI sau SIE sau de la Guven sau Presidentie? MAFIE si nu numai in Romania ci la nivel mondial.
 • +18 (18 voturi)    
  informații secrete .. (Luni, 23 septembrie 2013, 19:19)

  yoko ono [utilizator]

  .. pt prostime.

  La liber, de ce nu gratis, pt tavarișci Putin !!
 • +21 (21 voturi)    
  Pretul loviturilor de stat (Luni, 23 septembrie 2013, 19:23)

  Trojan.H [utilizator]

  De ce sa fim rautaciosi, oamenii astia au si ei niste obligatii. Resursele naturale ar fi un bun inceput.
 • +18 (20 voturi)    
  Interesant!! (Luni, 23 septembrie 2013, 19:33)

  370H-SSV-0773H [utilizator]

  Oare SIE, SRI si restul "serviciilor", in ultima instanta Basescu, chiar nu stiau de asa ceva?! Cum au permis asta?!? Ceva e putred rau de tot in afacerea asta...
  • +3 (3 voturi)    
   pentru ca (Marţi, 24 septembrie 2013, 10:19)

   Anaconda_ [utilizator] i-a raspuns lui 370H-SSV-0773H

   Pentru ca in serviciile secrete nu stii niciodata care al cui e si pentru ca spionii si agentii infiltrati nu sunt doar in filme.
 • +15 (21 voturi)    
  vinduti la rusi din nou (Luni, 23 septembrie 2013, 19:58)

  gabriel67 [utilizator]

  la ce te poti astepta cind aduci comunistii la putere,felicitari tuturor romanilor care au votat USL,a-ti vindut tara pt 45 da ani dupa care vindeti resursele pe cine stie citi ani
  • +1 (19 voturi)    
   felicitari pentru spiritul acut de observatie (Luni, 23 septembrie 2013, 23:51)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gabriel67

   In 2011, manevra a fost facuta de BASESCU, BOC, PDL. Vezi cand s-a semnat si de catre cine. Stiu ca o sa suferi ca Base a vandut tara la rusi in timp ce zbiara ca altii o fac. Apropo si de Alro...
 • +11 (11 voturi)    
  Rezolvare eleganta (Luni, 23 septembrie 2013, 20:27)

  fat [utilizator]

  Iata ca fratele de la rasarit a gasit o rezolvare mai eleganta decat cea din 2012 - http://www.gandul.info/stiri/spionaj-economic-procurorii-au-prins-un-posibil-spion-rus-pe-aeroportul-otopeni-cu-harti-privind-zacamintele-de-cupru-10258379
  • +16 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 septembrie 2013, 20:40)

   [anonim] i-a raspuns lui fat

 • +13 (13 voturi)    
  datele sunt secrete doar (Luni, 23 septembrie 2013, 22:02)

  fosta zoezoe [utilizator]

  pentru noi !
 • +16 (16 voturi)    
  mecena din est (Luni, 23 septembrie 2013, 22:26)

  liviusmaximus [utilizator]

  Lukoil finanteaza ...fara sa primeasca nimik. Doar dreptul de a impacheta ciocolata in staniol cu marmote siberiene. Statul roman e incapabil ? Sau condus doar de hoti inepti ?
 • +18 (18 voturi)    
  i natie cu atatea lepre! (Luni, 23 septembrie 2013, 23:46)

  goodgirlgonemad [utilizator]

  Credeam ca nu prea mai e nimic de furat, dar m-am inselat amarnic. Cat de lepra sa fii sa-ti vinzi tara, rusilor? cate case, masini genti la neveste si amante sa cumperi? Desteapta-te, romane, din SOMNUL CEL DE MOARTE!
 • +3 (3 voturi)    
  suntem condusi de niste curve (Marţi, 24 septembrie 2013, 7:22)

  0m [utilizator]

  Pentru cativa lei, conducatorii se vand oricarui client
 • -3 (3 voturi)    
  Cea mai tare... (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:08)

  urbanie [utilizator]

  Mafia rusa, cea mai tare de pe piata !...Cea americana, cea italiana - mai mult in filme...
  PS : ce faceti acum, hipsteri bucuresteni ?... Impotriva rusilor cand o sa demonstrati ?
  • +1 (1 vot)    
   Noi, hipsterii... (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:16)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui urbanie

   ...o sa ne incolonam cuminti in spatele tau, imediat ce iesi in strada sa demonstrezi impotriva rusilor si a celor care au semnat contractul asta.
 • -1 (1 vot)    
  sa fie pretul (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:18)

  luci30 [utilizator]

  pt. Insula Serpilor,si Moldova? De cite ori trebuie sa platim pt. ce a fost si este al nostru?
 • +6 (6 voturi)    
  Si uite asa... (Marţi, 24 septembrie 2013, 9:04)

  ciocardel [utilizator]

  ... au ajuns din nou rusii (aceeasi Marie cu alta palarie - fostul U.R.S.S.) sa ne "subjuge" ca in fostul C.A.E.R.! Daca inainte de 1989 le-am stat ca "un ghimpe in coaste" (sau ca sula in coaste, vorba lui Ilici) ca le mai punea contre Ceasca, acum au reusit "sa ne incalece economic", avand in vedere ca a trecut perioada Razboiului Rece si acum e era "Razboiului Economic pt. acapararea resurselor energetice si strategice mondiale"!

  "Programele de transfer de tehnologie sunt convenite de A.N.R.M. si de titular in baza art. 95 din Normelor metodologice pentru aplicarea Legii petrolului aprobat prin HG nr. 2075/2004 si au drept scop realizarea urmatoarelor actiuni:

  a) achizitie de echipamente si servicii necesare desfasurarii activitatii acestora;
  b) participarea personalului acestora la programele de pregatire profesionala in domeniile de specialitate (geologie, geofizica, petrol), mediu, legislatie, negocieri etc.;
  c) schimb de experienta si participarea personalului acestora la evenimentele organizate de firme specializate, organisme si organizatii internationale, in scopul promovarii imaginii externe a Romaniei in domeniul petrolier;
  d) transfer de know-how.

  Interesele urmarite de ei seamana destul de mult cu interesele fostului U.R.S.S. in C.A.E.R., doar ca au fost transpuse intr-un limbaj modern corespunzator zilelor noastre!
  Si uite asa F.S.B. (fost K.G.B.) a mai bifat o victorie ca sa fie mandri cei de teapa lui Iliescu, Brucan, Militaru , Nastase etc.!
 • +3 (5 voturi)    
  E doar un crampei din istoria politicii rusesti! (Marţi, 24 septembrie 2013, 9:23)

  hotnewsfil [utilizator]

  KGB-ul nu doarme!
  Expertul Putin vrea sa ne ia sub stapanire pe nesimtite,rafinat, bucatica cu bucatica, daca nu intelegem sa ne lasam, "datorita" incapatanarii lui Basescu, sa fim inghititi dintr-o data, de buna voie, cu Basarabia, cu tot.
  • +1 (1 vot)    
   Au mai scris cativa mai sus... (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:17)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   ...dar se pare ca nu e suficient. Ia mai uita-te o data cand a fost semnat contractul asta.
 • +4 (4 voturi)    
  dragostea politicienilor romani fata de rusia (Marţi, 24 septembrie 2013, 9:25)

  sorin3 [utilizator]

  Vine din anii 40-50 cind politicienii romanie erau de fapt rusi(sau alte natii, dar nu romani).
  Acum la putere sint copii lor.
  De aia au venit in Romania ca sa ia resursele. Daca pentru asta trebuie sa ne goneasca pe noi de aici o vor face.
  Isi iubesc tara, doar ca tara lor nu e Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Romania nu mai e a noastra! (Marţi, 24 septembrie 2013, 13:45)

  IonutDo [anonim]

  Totul e vandut, inchiriat sau concesionat! Poate ne trezim sa recuperam ce mai putem!!!
 • +2 (2 voturi)    
  data center cu trojani preinstalati gratis (Marţi, 24 septembrie 2013, 15:36)

  mihai.toma [utilizator]

  ce tampiti.. pun lupu paznic la oi.. ne fac aia un data center cu trojani preinstalati gratis
 • +2 (2 voturi)    
  Acces la date (Marţi, 24 septembrie 2013, 15:49)

  Lucris [utilizator]

  Niciun strain nu poate ajunge la aceste date daca nu ii deschide cineva din interior usa. Altfel spus, asta se numeste tradare. Cel putin asa zice codul ala de-i spune penal... La o liota de tradatori, asa cum sunt toti politicienii nostri,ma mir ca inca mai avem o tara.
  Ce-ar fi sa ii da jos pe toti politicienii astia (indiferent de partid), sa le interzicem definitiv accesul la viata politica romaneasca si sa punem in locul lor niste oameni capabili, neinregimentati in sistemul politic sau masonic existent.
  Poate asa vom scapa nevanduti si noi si copiii nostri, ca tara deja este vanduta....
  • +2 (2 voturi)    
   Cam tarziu! (Marţi, 24 septembrie 2013, 16:18)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara a fost respins de populatia Romaniei.Manipularea e o scuza slaba in acest caz.Clasa muncitoare a vrut sa-si vada de lene, turnatorii de curatat scamele de pe reverul securistilor, restul nu conta, adica tocmai intelectualii, prea putini si neiubiti de gloate. "Moartea" lor s-a intamplat exact cum si-au dorit turmele de indoctrinati si a nascut monstri care azi sunt la conducere, in banci, regii de stat, companii nationale, televiziuni, bursa, administratie centrala, locala, universitati, academie. Reteaua nu mai poate fi distrusa. 'Constiinta' nu mai reactioneaza la imoralitate, plagiat, fraude, gainarii.
   • +3 (3 voturi)    
    Punctul 8 (Marţi, 24 septembrie 2013, 16:59)

    Lucris [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    Refuz sa cred ca Romania are o majoritate a populatiei care este compusa din lichele, inculti, lenesi, tradatori si altii ca ei. Raspunsul dumneavoastra demonstreaza ca Romania ARE oameni care gandesc si care sunt capabili sa isi conduca viata cu demnitate si cinste.
    Protestul impotriva proiectului Rosia Montana arata ca SE POATE! Chiar putem schimba ceva rau cu ceva bun in tara asta!
    Nu suntem chiar atat de putini, nu-i asa?
    Da, Punctului 8 de la Timisoara ii trebuie un up-grade. Se poate!
    • 0 (0 voturi)    
     Incompetenta guvernamentala (Miercuri, 25 septembrie 2013, 16:32)

     Mihai IonTurcu [anonim] i-a raspuns lui Lucris

     Observam ca aceste decizii paguboase sunt produse de guvernarii succesive paralel cu demolarea industriei nationale, intreruperea activitatii institutelor specializate, neasigurarea succesiunii generatiilor de specialisti, care nu mai au unde activa etc. In afara de faptul ca au existat interese externe ca Romania sa devina piata de desfacere si sursa de materii prime si forta de munca slab calificata, ieftina, NA EXISTAT SI NU EXISTA un concept de tara si politici consecvente acestuia.Ce iese la suprafata va produce miscari politice de masa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by