Compania rusa Lukoil - unul dintre jucatorii importanti pe piata energetica - organizeaza licitatia de realizare a centrului de date pentru ANRM, institutia care gestioneaza toate resursele minerale ale Romaniei (petrol, gaze, minereuri etc), dupa cum reiese dintr-un document obtinut de HotNews.ro in luna august. HotNews.ro a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) mai multe detalii si o explicatie: de ce o companie privata se ocupa de realizarea unui sistem informatic critic pentru gestionarea resurselor naturale din Romania, cuprinzand informatii cu diferite grade de secretizare. Raspunsul ANRM a venit dupa 38 de zile, timp in care Lukoil a anulat licitatia. Potrivit ANRM, Lukoil este responsabil sa realizeze Data Center-ul ca urmare a incheierii a doua acorduri petroliere cu statul in 2011.

LukoilFoto: Lukoil.com
  • Fostul sef al ANRM a declarat pentru HotNews.ro ca Lukoil doar finanteaza realizarea Data Center-ului si ca nu va avea acces la informatii: "Este o procedura conform Legii Petrolului. Sunt cheltuieli care nu sunt prevazute prin bugetul de stat si de aceea sunt suportate de catre companii". Surse din industria extractiva au spus pentru HotNews.ro ca este neuzuala incredintarea catre o companie privata a unui astfel de proiect sensibil.
  • Desi acordurile petroliere cu Lukoil au fost semnate de ANRM in 2010 si aprobate de Guvern in 2011 (pe vremea guvernarii Boc), informatia a aparut in spatiul public abia acum, cand Lukoil a demarat licitatia pentru realizarea centrului de date. Continutul acordurilor din 2010 dintre ANRM si Lukoil este secret, asa cum se arata in Hotararile de Guvern prin care au fost aprobate, 1054 si 1055 din 2011.

Lukoil organizeaza licitatia pentru realizarea unui centru de date pentru Resursele Minerale ale Romaniei

HotNews.ro a intrat, la inceputul lunii august, in posesia unui document transmis de catre Lukoil Overseas Atash B.V. catre diferite companii in care era prezentata licitatia ATA/001/06-13/001 ce prevede realizarea unui Data Center pentru Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Potrivit documentului, compania Lukoil este cea care deruleaza licitatia pentru obiectivul mentionat, iar documentul reprezenta un ghid pentru companiile interesate sa participe la licitatie.

Potrivit documentului, procedurile din cadrul licitatiei au inceput pe data de 9 iulie si avea termen limita data de 4 octombrie pentru semnarea contractului.

Anunt Lukoil Overseas Atash BV - Data Center ANRM

Anunt Lukoil Overseas Atash BV - Data Center ANRM

Foto: Captura de ecran

Intre 9 si 11 iulie, timp de 4 zile, Lukoil ar fi dispus publicarea de anunturi privind licitatia "in ziarele adecvate".

La o cautare pe internet anuntul celor de la Lukoil apare pe site-uri precum anunulmagic.ro, anunturi-utile.ro, anunturi.ro, anunturibazar.ro sau stocuri.com.

In descrierea anuntului se precizeaza ca "obiectul licitatiei consta in: furnizarea si instalarea de echipamente hardware si software asociat, furnizarea de servicii tehnice asociate pentru dezvoltarea, implementarea, upgradarea, migrarea bazei de date existente, testarea, pregatirea profesionala si punerea in functiune a centrului de date, inclusiv integrarea solutiilor aplicatiilor pe platforma noua de hardware, integrare cu sistemul deja existent in sediul central al ANRM, astfel incat noua sa forma sa permita gestionarea, prelucrarea si analiza tuturor informatiilor legate de resurse minerale".

Criteriile de evaluarea ale ofertelor nu au fost detaliate in anuntul Lukoil

In documentul obtinut de HotNews.ro si transmis companiilor interesate sa participe la licitatie, Lukoil Overseas Atash B.V., denumita "Compania", ofera detalii despre modul de participare, conditiile financiare pentru a intra in licitatie, situatiile de conflict de interese, precum si o detaliere a documentelor si a procedurilor din cadrul licitatiei.

In document se precizeaza ca Lukoil poate dispune descalificarea ofertelor sau intreruperea procedurii de licitatie in orice moment.

In documentul citat se mai specifica si faptul ca participantii la licitatie trebuie sa ofere o garantie in valoare de 20.000 de dolari.

Nu este specificat in acest document modul detaliat si criteriile dupa care vor fi evaluate ofertele.

In document, referitor la obiectul contractului, se dau detalii despre elemente hardware precum servere, calculatoare, solutii de stocare, back-up, elementele software precum programe si licente pentru diferite programe, sisteme GIS, un geo-portal pentru ANRM s.a., precum si implementarea si dezvoltarea infrastructurii intregului sistem. In plus, sunt incluse si sesiuni de training-uri si suport tehnic.

Compania care ar urma sa castige licitatia va purta intalniri periodice cu Lukoil si va informa constant compania in legatura cu progresul lucrarilor, potrivit informatiilor din documentul citat. In plus, potrivit documentului, compania care ar urma sa castige licitatia va pune la dispozitia Lukoil copii ale documentelor sau a schitelor din proiect.

Lukoil a declarat licitatia nuladupa termenul de deschidere al ofertelor

Licitatie invalidata de Lukoil

Licitatie invalidata de Lukoil

Foto: Hotnews

Avand in vedere natura sensibila a obiectului din contract - realizarea unui Data Center care sa contine informatiile Agentiei pentru Resurse Minerale ale Romaniei - si realizarea licitatiei de catre o companie internationala cu puternice interese in piata autohtona, HotNews.ro a solicitat pe 13 august Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale mai multe detalii si explicatii privind licitatia organizata si cum a ajuns Lukoil sa se ocupe de asa ceva.

Presedintele ANRM, Gheorghe Dutu, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca institutia va transmite toate raspunsurile solicitate, insa explicatiile institutiei a venit abia dupa 38 de zile, pe 16 septembrie.

Intre timp, intr-o nota emisa pe 22 august - la 9 zile dupa ce HotNews.ro a solicitat informatiile la ANRM si la 2 zile dupa data deschiderii ofertelor asa cum reiese din programul din documentul initial - Lukoil Overseas Atash B.V a transmis companiilor ca licitatia a fost declarata nula.

Ce spune ANRM

"Proiectul de realizare a unui Data Center in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale are ca scop gestionarea, prelucrarea si analizarea unitara a informatiilor din domeniul resurselor minerale, remodelarea fluxurilor informationale, imbunatatirea proceselor interne ale institutiei, optimizarea comunicarii, imbunatatirea infrastructurii IT astfel incat A.N.R.M sa isi poata desfasura si indeplini, in conditii de eficienta, intreaga activitate si obligatiile ce ii revin potrivit legii, concomitent cu oferirea unei maxime transparente in relatiile cu mediul de afaceri si alte institutii publice", se arata intr-un raspuns al ANRM transmis HotNews.ro.

"Responsabilitatea implementarii proiectului revine firmei careia i se va atribui contractul in urma licitatiei organizate de Lukoil Overseas Atash B.V. Avand in vedere ca procedura de selectare este in curs, costul serviciilor privind realizarea unui Data Center urmeaza sa fie stabilite in urma evaluarii ofertelor ce vor fi depuse", se mai arata in raspunsul ANRM.

Cum s-a ajuns ca Lukoil sa organizeze licitatia?

Potrivit ANRM, "in cadrul rundei a X-a, organizata de ANRM in anul 2010, LUKOIL Overseas Atash B.V. a participat la o licitatie publica pentru concesionarea operatiunilor petroliere, desfasurata transparent prin publicarea anuntului si listei perimetrelor in Jurnalul oficial al Uniunii Europene. LUKOIL Overseas Atash B.V. a castigat doua dintre perimetrele scoase la concesionare pentru explorare petroliera. Au fost incheiate doua acorduri petroliere intre ANRM si LUKOIL Overseas Atash B.V. aprobate prin Hotarare de Guvern".

"Ca orice alta companie cu care ANRM incheie un acord in conditiile prezentate mai sus, Lukoil Overseas Atash B.V. are obligativitatea sa suporte cheltuielile aferente programelor de transfer de tehnologie si perfectionare profesionala incluse in acordurile petroliere, conform art.48 alin.(1) lit. k, din Legea petrolului nr. 238/2004, in beneficiul partilor contractante. Programele de transfer de tehnologie sunt convenite de A.N.R.M. si de titular in baza art. 95 din Normelor metodologice pentru aplicarea Legii petrolului aprobat prin HG nr. 2075/2004 si au drept scop realizarea urmatoarelor actiuni:

a) achizitie de echipamente si servicii necesare desfasurarii activitatii acestora;

b) participarea personalului acestora la programele de pregatire profesionala in domeniile de specialitate (geologie, geofizica, petrol), mediu, legislatie, negocieri etc.;

c) schimb de experienta si participarea personalului acestora la evenimentele organizate de firme specializate, organisme si organizatii internationale, in scopul promovarii imaginii externe a Romaniei in domeniul petrolier;

d) transfer de know-how.

Licitatia pentru achizitionarea Data Center-ului este organizata de LUKOIL Overseas Atash B.V., conform procedurilor sale interne, deoarece cheltuielile aferente sunt suportate de titularul acordurilor petroliere", se mai arata in raspunsul oficial al Agentiei.

Fost sef al ANRM: "Lukoil doar finanteaza proiectul. Nu va avea acces la informatii"

Fostul sef al ANRM in perioada in care s-a semnat acordul cu Lukoil, Alexandru Patruti, a declarat pentru HotNews.ro ca Lukoil doar finanteaza realizarea Data Center-ului si ca nu va avea acces la informatii.

Alexandru Patruti, presedintele ANRM

Alexandru Patruti, fostul presedintele ANRM

Foto: Hotnews

"Nu Lukoil realizeaza un Data Center, este doar finantatorul. Acest lucru nu inseamna ca va avea acces la informatii, ci doar suporta costurile lucrarilor. Proiectul este scos la licitatie, iar cel care castiga lucrarea isi asuma si clauze de confidentialitate. Cu siguranta nu va avea acces la date. Este o procedura obisnuita, prevazuta in Legea Petrolului 238/2004, prin care ANRM sa fie finantat pentru diverse proiecte. Sunt cheltuieli care nu sunt prevazute prin bugetul de stat si de aceea sunt suportate de catre companii. De-a lungul anilor, au fost mai multe proiecte suportate de catre companiile cu care ANRM a incheiat acorduri. Este o obligatie a companiilor", a explicat pentru HotNews.ro Alexandru Patruti, fost sef al ANRM.

Cu toate acestea, surse din industria extractiva au spus pentru HotNews.ro ca este neuzuala incredintarea catre o companie privata a unui astfel de proiect sensibil.

  • Desi acordurile cu Lukoil au fost semnate de ANRM in 2009 si aprobate de Guvern in 2011 (in vremea guvernului Boc), informatia a aparut in spatiul public abia acum, cand Lukoil a demarat licitatia pentru realizarea centrului de date. Continutul acordurilor din 2010 dintre ANRM si Lukoil este secret, asa cum se arata in Hotararile de Guvern prin care au fost aprobate, 1054 si 1055 din 2011.
  • Acordurile petroliere  au fost semnate de catre Premierul de atunci Emil Boc, Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, Secretarul de stat in Miniesterul economiei, comertului si mediului de afaceri, Constantin Claudiu Stafie, Ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely si Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu.