UPDATE Remus Borza: Este pentru prima data cand Romania se confrunta cu un excedent de productie de 12 TW. Din cauza costurilor foarte ridicate, producatorii romani de energie nu sunt competitivi pe alte piete
"Avem in continuare pretul de exploatare foarte mare. In jurul nostru, in alte state, se tranzactioneaza la 30 euro/Mwh. In Romania, daca era sa punem si taxa de cogenerare ajungeam cu pretul unui Mwh la granita cu 51 euro", a afirmat Borza. Acesta sustine ca principalii producatorii de energie trebuie sa reduca din costuri, mai ales in zona de personal. "Avem scheme de personal supradimensionate. Evident ca avem o problema. Aceste scheme de personal se traduc in preturi foarte mari", a spus Borza. De exemplu, la Complexul Energetic Oltenia lucreaza circa 19.000 oameni, iar pretul de productie este de aproximativ 50 euro.
UPDATE "Este pentru prima data cand Romania se confrunta cu un excedent de productie de 12 TW care vine mai ales din zona regenerabila. Vom avea la 31 decembrie 2013 peste 4.000 MW instalati in zona energiei regenerabile. Iata ca avem capacitati noi de producere de energie care au pus presiune si pe pret si pe productie. Si mai este scaderea alarmanata a consumului. Romania a pierdut 6 TW consum in ultimii 2 ani, si pe fondul diminuarii consumului casninc, dar si cel industrial.(...) Romania este intr-un excedent in productie, investitiile in energia regenerabile continua. Vorbim de 12-15 TW pe care nu avem unde sa-i cosumam", a spus Borza. Acesta considera ca producatorii ar trebui sa renunte la investitii in capacitati noi si sa se concentreze pe retehnologizarea capacitatilor deja existente.
Borza mai afirma ca Romania ar fi avut o sansa sa exporte energie electrica in Turcia daca ar fi existat cablul submarin despre care se vorbeste de multi ani. "Avem o strategie energetica aprobata in 2007. In acea strategie era prevazuta si punerea in functiune a acelui cablu submarin catre Turcia", a afirmat Borza. "Cata vreme MW-ul romanesc este la un pret dublu fata la media in care se tranzactioneza pe alte piete, este clar ca nu suntem competetivi. In Turcia s-ar vinde ca painea calda la 60 euro. Din pacate, desi a fost o prioritate asumata prin strategie, nu avem nici astazi cablul submarin", a adaugat Remus Borza. Acesta a mai spus ca energia hidro ar trebui utilizata in sistemul de irigatii. "Am propus refacerea sistemului de irigatii. Vorbim de un excedent de productie. Ce facem cu acel excedent de productie? Noi in perioada de viitura am deversat aproape un TW in loc sa-i pompam in terenurile irigate", a mai spus Borza.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
2. De ce Hidroelectrica nu aplica un plan simplu prin care sa ii elimine pe acesti traderi? De exemplu, prin dumping care e la indemana oricarui producator ce detine monopolul pe o piata.
3. De ce d-nul Borza se umple de penibil venind cu astfel de afirmatii ca Hidroelectrica nu este competitiva pa alte piete? Pai el de ce este acolo? Asa din placere si prea mult imp liber?
si am zis ca un director are 4000 NET si am calculat numai cu excesul.
Cei 19 000 angajati de la fieful lui Ponta sunt prea multi.
De ce nu INCHIDEM termocentralele si exploatarile de lignit? TOATE?
Totusi aveti si voi grija ce scrieti pe acolo: " Vom avea la 31 decembrie 2013 peste 4.000 TW instalati in zona energiei regenerabile." Chiar a spus aberatia asta sau e greseala de traducere ?
Daca la Iasi se reduce gigacaloria (pe motiv de cogenerare) de ce trebuie sa plateasca cel de la Teius pt. asta?
Procente din rgenerabile
Islanda 100%
Norvegia 97%
Canada 63%
Suedia 55%
Portugalia 47%
Danemarca 40%
Spania 30%
Germania 21%
Cu energia verde avem ce face, problema e ca unii se cam supara ca trebuie oprita productia de energie cacanie.
Nici nu va recunoaste ca a fost vreodata altfel.
Zicala "Putini am fost multi am ramas" este vesnic actuala in Romania.
Ce legatura are exploatarea gazelor de sist sau independenta energetica (a aprovizionarii cu gaz) cu electricitatea?
ca si romgaz si petrom au fiecare o centrala pe gaze, la iernut si la brazi
cam jumatate din "consumul populatiei" (ala pentru care iese lumea in strada cand se scumpeste gazul) este consumat pentru prod de energie electrica
trebuie sa fie statistici la anre
Petrom de exemplu a facut grupul acela pe gaze de la brazi ca sa nu mai vanda la pretul reglementat la intern, piata de energie electrica fiind mai "libera" decat cea de gaz
Pai daca toti politicienii au afaceri in zona de regenerabile cum sa opreasca ei certificatele verzi? Ii doare pe ei la bashketi ca se omoara ultima ramura industriala cata vreme lor le intra banu din certificate.
Aveti idee ca fiecare dintre noi plateste pe factura de energie intre 12-14% din valoare ca taxa de energie verde. Ei bine astea ajung in mana politicienilor. Romania acorda certificate verzi de peste 3 ori ca in Germania. Altfel spus subventionam investitiile in energie verde la un nivel in care toata Europa a venit sa ne intese de panouri solare si eoliene.
Asa as fi stimulat sa trec la incalzirea pe energie electrica, asa va vindeti marfa, consumam mai putin gaz si nu mai stam la mana rusilor.
Energia electrica se poate obtine din mai multe surse, avem alternative.... la gaz.... nu prea.
1. European Electricity Index
Price base - 49,8 Euro/Mwh
Price peak - 58,3 Euro/Mwh
ambele preturi cu tendinte crescatoare.
Mai departe:
2. Germania/Austria
PB - 51,57 Euro/Mwh
PP - 58,36 Euro/Mwh
3. Franta
PB - 52,35 Euro/Mwh
PP - 59,04 Euro/Mwh
Si astea de mai sus cu tendinte de crestere.
Am o intrebare si rog cu caldura HN sa fie kind si daca intrebarea suna grosolan s-o editeze, nu s-o stearga, deci:
bah, noi cat ii mai suportam pe papleacii astia?
Cit poate sa coste producerea de curent electric in hidrocentralele romanesti. Si cucit e mai scump decit afara?
Daca tot a facut afirmatia asta, cred ca merita sa intre mai profund in structura costurilor. De unde vine lipsa de competitivitate? din materia prima scumpa(ar fi de risul lumii sa fie mai scumpa ploaia si carbunele in romania decit aiurea), de la forta de munca(poate in africa sint salarii mai mici, ca indienii ne-au depasit)? sau poate din coruptie?(n-are cum, ca e cel mai cinstit guvern)
http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/151435/hidroelectrica-incaseaza-10-6-mil-din-vanzari-de-microhidrocentrale.html
daca nu stii smecheria cu microhidrocentrale (un fel de certificate verzi).........
Nuclear, NICI O SANSA
Carbune, NUUUUU
Gazul, DA si NU, depinde
Hidro, DA, cu management corect
Solar DA
Eolian DAAAAAAA
Da' unora nu le convine situatia asta... ca deh, salarii mari la regiile alea, locuri de munca pentru mineri blabla. Si latra de zor in stanga si-n dreapta ca regenerabilele maresc pretul, cand de fapt e invers!
Adica cum, vine ala cu o vartelnita si-mi ia profitul si salariul meu de sute de milioane pe luna?
Daca nu ne dezmeticim singuri nici in al 13-lea ceas pe piata interna, piata externa o sa dea cu noi de pamant. Oricat va opuneti, n-aveti nici o sansa, dragi directori de regii ,,autonome" cu salarii astronomice. Asta e viitorul.
Imi aduc aminte acum cativa ani cand s-a marit pretul la energie pe motiv ca e seceta. Pai a plouat de atunci de milioane de ori, bai nesimtitilor, au fost si inundatii. Ati mai dat pretul inapoi?