​Un grup de lucru infiintat la nivel guvernamental a prezentat Comisiei Europene un draft de Ordonanta de Urgenta care urmeaza sa modifice Legea Energiei 123/2012, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Legea trebuie modificata in conditiile in care Comisia Europeana a actionat in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns deja pe rolul Curtii Europene de Justitie. Havrilet spune ca Ordonanta de Urgenta va cuprinde toate normele UE care nu au fost transpuse pana acum in Legea aprobata cu un an in urma.

Reamintim ca pe rolul Curtii Europene de Justitie sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Potrivit informatiilor HotNews, acuzatiile sunt grave in conditiile in care potrivit Comisiei Europene, in calitate de reclamant, Romania a incalcat foarte multe din obligatiile pe care si le-au asumat toate statele membre in vederea transpunerii Directiei 72/2009 privind piata energiei electrice si Directivei 73/2009 privind piata gazelor naturale. Comisia cere in justitie ca Romania sa plateasca penalitati de peste 60.000 euro pe zi (peste 22 milioane euro pe an) si cheltuielile de judecata. Mai grav este ca autoritatile romane nu au luat masuri din martie 2013 cand au fost avertizate ca Romania va fi actionata in judecata si pana in iulie cand dosarele au ajuns pe rolul Curtii. Autoritatile s-au ferit pana acum sa ofere informatii legate de acest proces.

Cele doua directive aveau termen de transpunere 3 martie 2011. Guvernul nu a respectat termenul avand atunci doar niste proiecte de legi aflate in dezbatere publica. Acele proiecte au suferit tot felul de modificari, autoritatile nereusind sa ajunga la o forma finala. In vara lui 2012 au fost transmise Parlamentului doua proiecte, unul pe energie electrica si celalalt pe gaze, au fost comasate si adoptate in regim de urgenta, in urma unor dezbateri rapide cu partile interesate. Asa s-a nascut Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale. In toata aceasta perioada, Romania se afla in procedura de infringement declansata de Comisia Europeana. Insa, pe langa aceasta lege, ar fi trebuit adoptate o serie de alte masuri, ceea ce nu s-a intamplat, de catre autoritatile responsabile: GUvern, ministerul energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Acesta este motivul pentru care procedura de infringement a continuat si s-a ajuns la ultima faza, cea de actiune la Curtea Europeana de Justitie. Comisia acuza autoritatile ca nu au transpus mai multe articole din fiecare directiva in parte sau ca nu au comunicat masurile luate in aceasta privinta.