Grupul Energy Financing Team (EFT) vrea sa investeasca minimum 50 de milioane de euro, in Romania, intr-o hidrocentrala sau termocentrala pe carbune, dupa ce va infiinta un fond special pentru investitii in energie, potrivit unui comunicat de presa. Reamintim ca EFT este unul dintre traderii de energie cu care Hidroelectrica a incheiat contracte bilaterale si care au fost denuntate in urma intrarii companiei in insolventa. Grupul Energy Financing Team a mai anuntat ca ar putea solicita despagubiri companiei Hidroelectrica pentru denuntarea contractului bilateral, in urma careia grupul a inregistrat pierderi.

"Vrem sa investim minimum 50 milioane euro, fie intr-o hidrodrocentrala, fie intr-o termocentrala pe carbune. Ne gandim ca ar fi mai oportuna investitia intr-o termocentrala. Planul nostru este ca, in urmatorii ani, sa cream un fond, pentru a avea capacitatea de a investi in mai multe proiecte energetice in regiune, incluzand si Romania. Acum suntem in discutii pentru crearea fondului", a afirmat Milos Hamovici, vicepresedinte si actionar al grupului.

Acesta considera ca realizarea fondului va dura intre 6 luni si un an. "Apoi vom trece la lista de proiecte si le vom identifica pe cele mai bune", a mai spus vicepresedintele grupului.

In prezent, Grupul EFT investeste intr-o hidrocentrala si o termocentrala din Bosnia si Hertegovina. "Banca Chineza pentru Dezvoltare ne-a acordat un credit de 350 milioane de euro. Este posibil ca tot cu ajutorul lor sa construim si termocentrala din Romania", a mai spus Milos Hamovici.

"Partea care a incheiat contractul cu Hidroelectrica este cea elvetiana, EFT Elvetia. Desfiintarea contractului a avut efect la nivel de grup, noi am avut pierderi si credem ca avem dreptul sa cerem despagubiri pentru aceasta pierdere. Pentru ca acest contract a fost facut sub arbitraj elvetian, discutam cu avocatii elvetieni, sa intelegem care sunt sansele noastre de succes si care este sfatul acestora cu privire la ce trebuie sa facem mai departe. Nu stim ce vom face, dar credem ca avem dreptul sa cerem despagubiri¬, a precizat Hamovici.

EFT Group are, in prezent, circa 600 de angajati, insa in Romania sunt maxim 4 angajati. "O parte dintre angajati activeaza in furnizarea si tradingul de energie electrica. Subsidiarele, precum cea din Romania, nu au decat 1, 2, maxim 4 angajati pentru activitatile de trading si furnizare si aceasta pentru ca, la Belgrad, avem un centru regional, care deserveste toate filialele", a a explicat Hamovici.

Grupul EFT este unul dintre cei mai mari traderi de energie din zona Europei Centrale si de Sud-Est, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,13 miliarde de euro si un profit net de circa 10 milioane de euro.

EFT Group are filiale in Germania, Elvetia, Lituania, Austria, Italia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Romania, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania si Turcia.

EFT Romania este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 2005. EFT Romania tranzactioneaza cantitati de energie electrica prin operatiuni de import - export, contracte bilaterale cu alti furnizori si consumatori industriali.