"AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector) este un proiect pe care il avem in vedere. Suntem in faza de studiu de fezabilitate", a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, cu ocazia Bucharest Forum. "A fost amanat de mai multe ori din motive pe care nu as putea sa le spun acum, dar nu renuntam la proiect", a adaugat ministrul.

Proiectul AGRI, considerat de autoritatile romane cel mai ieftin pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspica si Asia Centrala catre Europa, urmareste ruta Baku-Kulevi-Constanta. Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana la Constanta, unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG.

Proiectul ar putea costa 4 - 4,5 miliarde euro, la o capacitate de pana in opt miliarde metri cubi de gaze naturale, iar constructia lui ar putea fi finalizata intr-un an sau doi de la realizarea studiului de fezabilitate. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria,

In martie, Natiq Aliyev. ministrul energiei din Azerbaidjan, declara ca proiectul AGRI a mers extrem de greu din cauza problemelor de finantare si a neintelegerilor dintre companii.

"Am creat toate companiile necesare, tot cadrul necesar, insa nu intelegeam de ce, dar mergea foarte greu Trebuia sa aflam de ce s-a intamplat asta si cred ca principala problema era finantarea (...) Noi garantam construirea conductei pana in Georgia si pentru portiunile ulterioare am sugerat crearea unor grupuri de investitii care sa vina cu banii si sa investeasca in unitatile legate de gazul natural lichefiat", spunea oficialul azer.