​Doi senatori PNL, Cristian Bodea si Valeriu Boeriu, au inaintat Camerei Deputatilor o initiativa legislativa care prevede modificarea Legii 238/2004 astfel incat sa fie interzisa exploatarea gazelor de sist. "Completarea Legii petrolului 238/2004 se impune in contextul in care tehnica fractionarii hidraulice, prin care se extrag acesti combustibili, a fost respinsa pe scara larga in UE, Romania insasi instituind in prima parte a anului 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european", se arata in expunerea de motive. Punctul de vedere al Guvernului este ca "nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative in forma prezentata". Insa, Consiliul Consultativ a avizat favorabil propunerea.

Vezi documentele atasate.

Cei doi senatori vor completarea Legii petrolului cu urmatoarea prevedere: "Nu fac obiectul prezentei legi operatiunile de exploatare a combustibililor fosili neconventionali, respectiv gazele de sist, gazele din formatiuni compacte, metanul din straturile de carbune, petrolul din formatiuni compacte sau petrolul de sist.

Potrivit expunerii de motive, "tari care au exploatat multi ani aceste gaze au renuntat si interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului si locuitorilor din zonele invecinate exploatarilor: cutremure de pamant, contaminarea panzei freatice cu substantele chimice folosite in procesul de fisurare a rocilor, afectarea culturilor agricole si a proceselor de irigare prin folosirea la o singura extragere a milioanelor de litri de apa". Tot in expunerea de motive se aminteste de "protestele a sute de oameni, in tara si in strainatate, impotriva exploatarii gazelor de sist".

In timp ce Consiliul Consultativ a avizat favorabil propunerea legislativa, Guvernul a transmis un punct de vedere negativ.

"Semnalam faptul ca Expunerea de motive nu contine informatii privind impactul socio-economic, impactul asupra sistemului judiciar si nici informatii privind consultarile derulate si eventualele recomandari formulate", se arata in punctul de vedere al Guvernului. Acesta mai arata ca un efect al propunerii legislative ar fi ca operatiunile petroliere de exploatare vor fi scoase de sub incidenta Legii Petrolului, fara, insa, ca, prin initiativa legislativa, sa se fi instituit un cadru legat aplicabil acestei categorii de operatiuni petroliere. Astfel, s-ar produce un vid legislativ in acest domeniu. De asemenea, s-ar putea ajunge in situatia ca aceste resurse petroliere sa nu mai poata fi valorificate pe viitor. "De asemenea, trebuie avut in vedere ca propunerea legislativa va produce efecte asupra operatiunilor petroliere referitoare la gazele naturale asociate zacamintelor de carbune, concesionate prin Acordul de concesiune in perimetrul Valea Jiului, intre Agentia NAtionala pentru Resurse Minerale si Compania Nationala a Huilei, aprobat prin HG 1536/2007, in sensul ca operatiunile de exploatare a acestor gaze vor fi scoase de sub incidenta Legii 238/2004, cu consecinte imprevizile asupra sigurantei si protectiei muncii in cadrul acestor exploatari de carbune", se mai arata in punctul de vedere al Guvernului.