Ucraina a anuntat joi ca a reusit sa se inteleaga asupra acordului privind partajarea productiei de gaze naturale cu un consortiu occidental condus de gigantii ExxonMobil (SUA) si Shell (anglo-olandez), si din care face parte si Petrom, scrie AFP.

Consortiul, din care mai face parte si societatea publica ucraineana Nadra Ukrainy, va produce gaz natural in sectorul Skifski din Marea Neagra.

Un acord preliminar a fost semnat miercuri de ministrul ucrainean pentru Energie, Eduard Stavytski, si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in marja adunarii generale a ONU din New York, a precizat serviciul de presa al presedintiei ucrainene.

Partile implicate au convenit sa semneze acordul de partajare a productiei in termen de o luna, la Kiev.

Sectorul Skifski, situat in partea de nord-vest a Marii Negre, in proximitatea Romaniei, va permite productia a opt pana la zece miliarde de metri cubi de gaz pe an, a precizat Stavytski.

Acest acord se inscrie in strategia Ucrainei de a-si diversifica sursele de energie pentru a-si reduce dependenta de gazul importat din Rusia, cu care relatiile par sa se raceasca tot mai mult.

Kievul incearca sa renegocieze termenii unui contract de livrare de gaze semnat in 2009 cu Moscova si considerat in prezent foarte defavorabil.

Ucraina a incercat recent sa se apropie de Uniunea Europeana, spre nemultumirea Rusiei, care doreste sa pastreze aceasta fost republica sovietica in sfera sa de influenta, amenintand cu sanctiuni comerciale.

Kievul spera sa semneze un acord de asociere cu UE in noiembrie, dar Moscova isi doreste ca aceasta tara sa faca parte din Uniunea sa Vamala, formata in prezent din Rusia, Belarus si Kazahstan.

In ianuarie, Ucraina a semnat cu Shell un contrat de exploatare a unui zacamint de gaze de sist reprezentand investitii de peste 10 miliarde de dolari.

In 2012, un alt gigant american, Chevron, a castigat un apel de oferte pentru exploatarea zacamintului de gaz de sist de la Olesk, in vestul Ucrainei.