Constantin Nita, despre distribuitorii de energie: Intelegem sa exportam profiturile si internalizam cheltuielile, dar lucrurile acestea nu trebuie facute in detrimentul consumatorilor
"Sunt companii la care ne asteptam ca, prin privatizarea lor, calitatea serviciilor sa creasca. Acest lucru nu se intampla. Cele mai multe reclamatii le avem de la companiile private, fata de calitatea serviciilor facute, de comportamentul fata de consumatori. Este timpul ca aceste companii sa se alinieze la standardele europene", a spus Nita. "Intelegem sa exportam profiturile si internalizam cheltuielile pentru ca profiturile sa fie scoase din tara, dar lucrurile acestea nu trebuie facute in detrimentul consumatorilor. Nu mai vorbim ca aceste companii nu pot si nu vor sa se preocupe de energia necesara pentru capacitati noi, locuinte noi", a adaugat ministrul.
Acesta a precizat ca sunt foarte multi bani de incasat de la aceste companii, iar faptul ca se afla in proces cu Electrica este o dovada ca "nu si-au facut treaba". In luna iulie, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat ca pretentiile companiei Electrica ajung la 1,5-2 miliarde de euro. De altfel, au demarat si niste procese care au ajuns la curtile de arbitraj, a mai spus Dumitrascu.
Pe de alta parte, companiile vizate considera ca penalitatile nu se ridica la mai mult de 500-700 milioane de euro. "Cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calculare a penalitatilor", a spus Dumitrascu.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
pai nu prea intelegem...
adica marile firme de energie occidentale au primit cadou infrastructura si companiile de stat(construite din munca romanilor si din nedreptatile indurate in comunism) si tot ce fac e sa le exploateze. Normal ar fi ca prin conractul de privatizare cea mai mare parte din profituri sa ramana in tara si sa fie reinvestite. Ca nu au adus de acasa nimic.
Chiar ar fi trebuit interzisa scoaterea banilor din tara pentru 20 de ani.
Adevarul e ca marile corporatii prefera sa aiba de a face cu politicieni corupti pentru a-si maximia profiturile. Sa nu mai spunem ca managerii lor se invata repede la obiceiurile locale, si umbla si ei la borcanul cu miere.
Ar trebui sa ne fie rusine ca nici macar nu incercam sa ne aparam.
companiile respective au platit sute de milioane pentru dreptul de concesiune al retelelor, sunteti in eroare. Dati credit unor politicieni care vorbesc de multe ori mai mult decit inteleg.
O companie care detine monopolul de distribuie electrica intr-un oras ca Brasovul sa zicem valoreaza sute de milioane de euro doar prin prisma bazei de clienti pe care o are. Clientii sint captivi, si nu pot renunta la serviciile companiei.
Uite ceva din propria experienta, e adevarat nu cu un distribuior de energie electrica ci de gaz.
Ca sa am factura mai mica am facut investitii pentru scaderea consumului. Dupa ce mi-a scazut consumul am primit instiintare ca , pentru ca am consum mai mic am fost incadrat la alta grila si voi plati mai mult pe mc. Super ! o astfel de companie are o valoare foarte mare. practic are venituri garantate.
Vreti cu adevarat securitatea energetica a tarii? Credeti-ma ca sint solutii, chiar si pentru o tara secatuita ca Romania. Trebuie numai sa va doriti cu adevarat propasirea tarii, trebuie sa credeti in juramintul rostit la inceperea mandatului. Chiar daca facem erori, in timp le putem ajusta si corecta. Important este sa credem ceea ce spunem.
Companiile NU sint responsabile direct cu politicile tarii. Insa ministrii sint responsabili. Iar daca nu sint, atunci trebuie schimbati.
si pe urma ne intrebam de ce nu mai vor oamenii privatizari, mai ales in domenii din astea strategice, precum petrol, gaze energie, astea sunt vaci de muls si numai niste dobitoci au putut sa privatizeze aceste unitati, acum mai si recunosc ca nu fac investitii, exporta dioar profit la greu si internalizeaza cheltuielile, profit obtinut doar prin cresterea nejustificata a preturilor, ba nu, au o justificare, alinierea la preturile europene, o meteahna scoasa pentru a putea ei sa scoata profituri cat mai mari...
daca nu au respectat contractele de privatizare atunci sa fie dati in judecata, reziliate contractele si statul sa preia aceste unitati, pana nu este prea tarziu...
Firmele din Romania sint de cele mai multe ori pe pierdere si deci romanii nu prea muncesc, in timp ce mamele din Germania fac profituri f. bune, deci nemtii sint harnici si destepti.
Acest mod de lucru nu e o noutate si nu se petrece doar in Romania.
The winner takes it all!