Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, a criticat foarte dur activitatea de dupa privatizare a companiilor de distributie a energiei electrice. "Vreau sa fac un apel: aceste companii sa-si revizuiasca politica de distributie a energiei electrice in Romania", a spus Nita in cadrul unui forum pe tema energiei. Ministrul sustine ca societati precum E.On, Enel si CEZ nu au realizate investitiile asumate prin contractele de privatizare. Constantin Nita a mai spus ca aceste companii externalizeaza profiturile si internalizeaza cheltuielile. Nita nu a precizat care este valoarea profiturilor exportate. Companiile de distributie se afla in proces cu Electrica din cauza neindeplinirii obligatiilor asumate.

"Sunt companii la care ne asteptam ca, prin privatizarea lor, calitatea serviciilor sa creasca. Acest lucru nu se intampla. Cele mai multe reclamatii le avem de la companiile private, fata de calitatea serviciilor facute, de comportamentul fata de consumatori. Este timpul ca aceste companii sa se alinieze la standardele europene", a spus Nita. "Intelegem sa exportam profiturile si internalizam cheltuielile pentru ca profiturile sa fie scoase din tara, dar lucrurile acestea nu trebuie facute in detrimentul consumatorilor. Nu mai vorbim ca aceste companii nu pot si nu vor sa se preocupe de energia necesara pentru capacitati noi, locuinte noi", a adaugat ministrul.

Acesta a precizat ca sunt foarte multi bani de incasat de la aceste companii, iar faptul ca se afla in proces cu Electrica este o dovada ca "nu si-au facut treaba". In luna iulie, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat ca pretentiile companiei Electrica ajung la 1,5-2 miliarde de euro. De altfel, au demarat si niste procese care au ajuns la curtile de arbitraj, a mai spus Dumitrascu.

Pe de alta parte, companiile vizate considera ca penalitatile nu se ridica la mai mult de 500-700 milioane de euro. "Cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calculare a penalitatilor", a spus Dumitrascu.