Hidroelectrica a revenit pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM, insa fara succes
In luna aprilie, ultima luna in care a vandut energie pe Piata Contractelor Bilaterale (PCCB), Hidroelectrica a participat cu 18 pachete de oferta de vanzare si a raspuns la 7 oferte de cumparare. Rezultatul licitatiilor s-a concretizat cu semnarea a 9 contracte. De asemenea, au fost ofertate 120 de contracte standard pe platforma PCCB-NC, prin licitatii succesive fiind incheiate 10 contracte. Potrivit datelor de pe OPCOM, aceste contracte au fost incheiate la pretul de 165 lei/MWh, inclusiv componenta Tg de transport care inseamna cam 10-11 lei/MWh. Tot datele de pe OPCOM arata ca in luna mai, Hidroelectrica nu a reusit sa incheie contracte pentru niciun pachet scos la vanzare, nici pe PCCB, nici pe PCCB-NC. Aceasta in conditiile in care pe PCCB-NC, preturile de pornire erau de 160 lei/MWh, inclusiv Tg. Preturile sunt fara TVA. Din luna iunie, nu a mai scos niciun pachet de energie pe PCCB. Abia pe 7 octombrie a revenit cu 8 oferte, insa fara succes.
In aceste conditii, Hidroelectrica s-a indreptat catre Piata Zilei Urmatoare (PZU), o piata pe care energia a fost tranzactionata pe timpul verii la preturi extrem de mici. Au fost zile in care pretul mediu a fost si de 45 lei/MWh. Un raport al administratorului special al Hidroelectrica intocmit in luna mai arata ca Hidroelectrica a vandut pe PZU, in perioada 16 aprilie-15 mai, o cantitate de 379.823 MWh (reprezentand 31,2% din piata), la un pret mediu de 142,5 lei/MWh. In conditiile in care bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, se poate spune ca Hidroelectrica a vandut, un timp, energie sub costuri. Tot sub costuri a fost vanduta si energia pe piata reglementata, avand in vedere ca ANRE a recunoscut un pret de 125 lei/MWh pentru 2013. In lunile de vara, pretul mediu pe PZU a scazut sub 120 lei/MWh.
Cu toate acestea, Hidroelectrica ar fi înregistrat, pe primele opt luni, un profit net de 800 de milioane de lei, potrivit reprezentantilor companiei. Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Nu cotizezi nu pupi si ai contract cu 220 lei /MW.
165 lei/MW este praf in ochii prostilor, iar cind ajungi sa semnezi vezi ca sunt de fapt atitea clauze ascunse ca tot la 220 lei ajungi.ANRE face practic cartile pentru
capusat zona energeticapoliticieni.Nimic nou,iar daca insisti vezi ca nu mai treci nici de de portar.
Anul trecut piata s-a prabusit. Baietii destepti stiau...asa ca s-a inventat insolventa Hidroelectrica, pt a scapa de contractele incomode.
Ponta a fost doar papagalul care a pus in aplicare planul. Prostimea a fost unsa la orgoliu, iar acum se uita cu scuipat in coltul gurii la TV, si sunt multumiti ca nu-si vand tara. Nu conteaza ca matele ghioraie de foame.