Deputatul PSD de Barlad Adrian Solomon a acuzat Elvetia si compania petroliera OMV ca ar finanta o asociatie neguvernamentala care militeaza impotriva gazelor de sist si a spus ca statul helvet ar trebui "sa vina sa faca o fabrica de ciocolata sau de ambalat alune, stiti, cu marmota". Solomon a devenit celebru dupa ce l-a amenintat in aprilie 2012 pe premierul MR Ungureanu ca va avea soarta lui Aldo Moro, fost premier italian asasinat de organizatia terorista marxist-leninista Brigazile Rosii. Solomon s-a remarcat pe plan local prin pirueta de 180 de garde fata de gazele de sist: de la contestatar convins in 2012 la aparator fervent in 2013.

Adrian SolomonFoto: Camera Deputatilor

Adrian Solomon a declarat luni ca anumite actiuni de protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt organizate de Asociatia Vira, care ar fi finantata printr-un grant elevetian si printr-o fundatie controlata de compania petroliera austriaca OMV.

"Proiectul finantat de Elvetia cu banii acestia deloc putini isi propune, printre altele, organizarea de consultari in societate, facilitarea unor intalniri strategice, care vor duce la schimbari in societatile vizate si la schimbari la nivelul deciziilor publice. Iata cum Elvetia are o treaba cu deciziile publice din Romania. De ce oare?", a declarat Adrian Solomon, citat de Agerpres.

"Mergand pe fir, aflam ca <> este in parteneriat cu o fundatie din Elvetia, care a dat banii pentru proiect. Ce treaba are Elvetia? Dar sa vedem cine este in spatele fundatiei elvetiene! Cautand mai in amanunt, veti vedea ca este o fundatie finantata de OMV. Curios, nu? Deci am aflat ca au bani sa ne convinga pe noi, autoritatile, sa ne schimbam opiniile si mai ales au bani sa ma injure lumea pe mine", a spus Solomon citat de Monitorul de Vaslui.

Deputatul PSD i-a atacat pe organizatorii protestelor anti-gaze de sist, acuzandu-i de interese ascunse, in conditiile in care el insusi a fost anul trecut initiatorul unui proiect de lege care urmarea interzicerea exploatarii gazelor de sist.

"Sa nu spuna cei care organizeaza la Barlad protestele si mobilizeaza oamenii onesti ca nu au niciun interes, cand de fapt participa la actiunile platite de elvetieni ale Asociatiei Vira. Ce treaba are Elvetia cu Vasluiul si cu Barladul? De ce nu s-a interesat Elvetia, ca poate ne trebuie niste investitori. Sa vina sa faca o fabrica de ciocolata sau de ambalat alune, stiti, cu marmota, nu sa plateasca niste baieti care au prins un fir in viata si se tin de el bine", a mai spus Solomon.

Deputatul a adaugat ca are toate datele despre proiectele Vira de pe site-ul asociatiei. Vira a derulat o campanie cu privire la impactul explorarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in zona Barlad, care isi propunea dezvoltarea culturii participative si a capitalului social in vederea identificarii problemelor societatii si a solutionarii acestora prin folosirea structurilor de putere existente, in perioada 4 mai - 3 octombrie 2012, suma finantata fiind de 14.783 de lei. Deputatul Solomon a precizat, citand site-ul Vira, ca banii au fost dati de Fondul de Actiune Rapida, finantat de Trust for Civil Society and Eastern Europe administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si a spus ca aceasta fundatie ar fi finantata de OMV.

Pe site-ul Asociatiei Vira se arata ca proiectul Gazele de sist - un subiect deschis "a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile".