Consiliul Constitutional din Franta a validat vineri legea care interzice folosirea fracturarii hidraulice in aceasta tara, anunta Le Monde.

Fracturarea hidraulica este, in prezent, singura tehnologie care poate fi utilizata in mod rentabil pentru eliberarea hidrocarburilor prinse la mare adancime in roci, dar prezinta riscuri pentru mediu.

Prin aceasta decizie, 'Inteleptii" pun punct unui foileton juridic lansat de compania texana Schuepabch in urma cu zece luni.

Dupa ce i s-au anulat, in octombrie 2011, doua permise miniere in sudul Frantei, compania a atacat in ianuarie 2013 la tribunalul administrativ din Cergy-Pontoise o problema de constitutionalitate, care a ajuns in fata Consiliului Constitutional.

Insa magistratii au respins cererile formulate de avocatul Schuepbach, Marc Fornacciari. Unul dintre argumentele acestuia era legat de caracterul discriminatoriu al legii, deoarece legea se refera doar la gazele si petrolul de sist, nu si la activitatile geotermale, unde este utilizata uneori fracturarea hidraulica.

"Procedeele de forare difera atat prin numarul de foraje necesare cat si prin natura rocilor supuse fracturarii hidraulice, precum si prin caracteristicile si conditiile de utilizare a produselor adaugate in apa", a raspuns Consiliul Constitutional.

Magistratii afirma ca legislatorul "a urmarit un scop general de protejare a mediului", concluzionand ca legea nu are "un caracter disproportionat in raport cu scopul urmarit".