Germania: Taxa pentru energia verde creste cu 20% din 2014
"Aceasta inseamna ca beneficiarii vor contribui la dezvoltarea energiilor regenerabile in sectorul electricitatii cu 6,240 eurocenti pe kilowatt/ora", fata de 5,277 eurocenti in 2013, au anuntat principalii patru operatori, 50Hertz, Amprion, TenneT si TransnetBW, intr-un comunicat.
O majorare care corespunde, la o familie formata din trei persoane si care consuma 3.500 Kilowatt/ora pe an, unei cheltuieli suplimentare de 35 de euro pe an.
In total, aceasta taxa, denumita EEG, genereaza venituri de 23,6 miliarde euro.
Aceasta taxa este reglementata de legea care impune in Germania sustinerea energiilor verzi, prin intermediului unor prime generoase acordate operatorilor de eoliene, panouri solare etc, in conditiile in care tara a decis sa renunte complet la energia nucleara pana in 2022.
Diferenta intre prima acordata si pretul pietii, mai redus, este raportata in facturile consumatorilor in intermediul EEG.
Dar valoarea sa, precum si repartitia - unele intreprinderi mari consumatoare de electricitate sunt spre exemplu exceptate - reprezinta obiectul unor puternice critici. Guvernul lui Merkel a incercat sa inghete majorarea acestei taxe, dar nu a reusit sa promoveze legea in Parlament.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Principiile economice nemtesti reprezinta cea mai sanatoasa componenta a culturii europene diversificate.
Daca-r fi dupa mine, as plati Germaniei un milliard de euro in fiecare an, ca sa conduca politic Romania, si sa ne considere in toate planurile lor energetice si de infrastructura. Cred ca fiecare milliard daruit dominatiei germane, s-ar intoarce inzecit in progresul Romaniei.
Si atentie! De multe ori reusita implica un salt in necunoscut, un risc si multa credinta. Un munte de credinta in ecologie, impodobit cu speranta.
Eu imi doresc ca Germania sa reuseasca. Tu vrei sa ne explici riscurile securitatii energetice. Le stim, poate mai bine decit tine. Dar riscam mult mai mult daca nimeni nu risca nimic. Zi merci ca cineva risca, iar acea tara e tocmai una campioana in stiinta, tehnologie, cercetare si cultura.
Pe termen scurt, Germania nu e in pericol. Are de unde achizitiona energie electrica si gaze. Franta are capacitate electrica instalata in exces. Iar la rusi e robinetul de gaz, mereu deschis pentru Germania.
Uite exemplul tau. In 1960, energia verde nu avea nici o sansa in competitia cu hidrocarburile. Ar fi trebuit sa stii asta. Limitele depozitelor mondiale de hidrocarburi nu se intrezareau inca. Poluarea era abia in faza incipienta, se vorbea foarte rar despre poluare ca despre un pericol al viitorului indepartat. Iar avantajele hidrocarburilor erau incomparabile fata de energia eoliana. Energia fotovoltaica era prezentata ca o curiozitate stiintifica, ceva iesit din comun. Astazi s-au schimbat toti parametrii.
Trebuia sa sustii cu argumente ce anume am copiat prost de la altii. Daca minimizezi pericolele ecologice, mai degraba tu ai copiat ceva prost de la straini. Sint multi ca tine raspinditi in toata lumea.
Centralele sunt de 2 feluri: de baza-care furnizeaza constant min de energie necesar pt populatie si industrie in conditii de obicei pre stabilite. Acestea sunt centralele nucleare si/sau cele pe carbune. Centralele de baza furnizeaza energie la o rata constanta; de varf- care genereaza electricitate numai cand este o cerere mai mare, cum ar fi in miezul verii (aer conditionat), si /sau miezul iernii.
Problema cu energia regenerabila este ca nu poate fi stocata. Odata generata trebuie introdusa imediat in reteaua de distributie. Din aceasta cauza centralele de baza trebuie de multe ori sa-si reduca capacitatea sau sa se opreasca ca sa faca loc energiei regenerabile. Acest lucru nu este fezabil si duce la probleme tehnice atit pt reteaua electrica cat si pt centralele de baza, mai ales nuclear. Daca elimini definitiv nuclearul o sa mai ai lumina numai cand bate vantul si rasare soarele. Deja ma dor buricele degetelor de atita scris. In concluzie mai documenteaza-te.
1. Energia electrica poate fi stocata, stii si tu, dar nu la capacitatea la care ne-am dori. Insa asta nu-i chiar o problema. Pot fi mentinute in stare calda oricite centrale clasice, gata de pornire. Costa? Bineinteles costa. Dar si in acest caz se economisesc resurse energetice si evident se reduce poluarea.
2. Problema stocarii virfurilor generate din resurse regenerabile se atenueaza si chiar dispare in cadrul retelelor uriase, continentale si transcontinentale. Vezi "Wide area synchronous grid", vezi terminologia de mega-grid, vezi propunerea de unificare a retelei europene cu cea asiatica si nordul Africii (ar unifica 13 zone de timp!!!), etc.
3. Mai exista si alte promisiuni tehnologice, materiale, sperante, dar pierdem mult timp si spatiu.
Eu as zice sa fii mai optimist. Se poate! E plina presa stiintifica de idei si promisiuni noi.
1) centralele de baza, nucleare, nu pot fi tinute "calde". Aburul provenit din schimbul de caldura dintre reactor si boiler trebuie sa se duca ori in turbina ori in condensator. Daca se duce in condensator poti sa o duci asa 48 de ore dupa care distrugi peretii condensatorului. Vb de presiuni de 10 Mpa +.
2) mega gridul nu exista. Si nici nu se intrevede ceva palpabil in viitorul apropiat. Ah, idei SF sunt dar nu tin de foame.
La celelalte nici nu ma mai obosesc sa-ti raspund. Stai linistit, ca nu sunt deloc pesimist. Mai degraba realist si pragmatic.
Nu ma supar daca ma contrazici. Nu ma supar sa recunosc daca am gresit ceva. Dar te rog fii onest. Eu chiar te-am crezut ca lucrezi in domeniu si ca intelegi ceva, poate chiar mai mult decit mine.
Data viitoare scrie-mi te rog ceva INTERESANT. Daca nu poti scrie despre o noutate, macar combate-ma la obiect. Combate ceea ce scriu eu, si nu altceva.