Incepand de luni, cateva sute de persoane protesteaza in comuna vasluiana Pungesti unde compania Chevron urmeaza sa amplaseze prima sonda de explorare a potentialelor zacaminte de gaze de sist. Miercuri, cand angajati ai companiei au venit cu jandarmeria sa instaleze echipamentul, protestele au degenerat in imbranceli cu jandarmii. De frica sa nu se instaleze sonda, localnicii pazesc zona zi si noapte si, in ciuda frigului, dorm afara. Satenii sunt ajutati de activisti veniti din Iasi, Barlad si Galati si au in fruntea lor preoti de la bisericile din zona. De ce sunt locuitorii din zona impotriva gazelor de sist, cum s-a ajuns de la un protest linistit la violenta si de ce s-au implicat preotii si ecologistii/ong-uri in acest eveniment aflati chiar de la cei implicati in evenimentele din aceasta saptamana.

Cortul in care dorm satenii peste noapteFoto: Hotnews
  • ONG-ist despre implicarea sa in protestele de la Pungesti: Localnicii sunt oameni simpli, nu au de unde sa stie sa isi apere drepturile, ca au dreptul sa isi apere pamantul. Noi am venit sa ii incurajam, sa ii ajutam

  • Cand au inceput protestele si de ce

Protestele au inceput luni, 14 octombrie, cu doua zile inainte sa vina utilajele care urmau sa pregateasca terenul pentru a fi instalat echipamentul pentru exploatare. Satenii nu au putut spune cu exactitate de unde stiau ca urmeaza sa inceapa lucrarile. Unii spun ca au auzit la televizor, altii spun ca stiau ei, altii ca au aflat de la persoane mai bine informate. La primul protest de luni dimineata s-au strans initial cativa sateni. Numarul acestora a crescut dupa ce au venit activistii de mediu, care au mers in ultimul an prin tara si au organizat proteste, si au mers prin sate pentru a aduna lumea. Tot luni s-au alaturat miscarii si cateva zeci de preoti de la bisericile din zona si au inceput sa vina si cetateni din orasele de langa Vaslui.

De ce au iesit sa protesteze oamenii:

Anisoara Crainiceanu, 53 ani, sateanca din Silistea:"Am aflat cand am vazut lumea alarmata. Am aflat de ce si am venit si eu. Este vorba de sanatatea noastra, de viata noastra. Partidul asta ecologist, ecologia tarii, nu se implica nimeni. Ni se blocheaza strazile. Noi mergem pe dealuri, pe garla, pe aratura, nu avem voie pe sosea, ca ii protejeaza pe americani. Li s-au atasat lor ca sa ne distruga pe noi, dar avem si noi un viitor. Noi nu am vorbit cu cei de la Chevron. Nu ne-a intrebat nimeni nimic. Am inteles ca s-a votat in primarie doar primarul si cu consilierii lor. Noi nu am stiut nimic. Doar ce am mai aflat de la biserica si persoane care au posibilitati si internet si s-au documentat. Nici ONG-uri nu au venit. Noi nu am stiut nimic".

Gheorghe Sorea, 45 de ani, de langa Barlad: "Am venit pentru ca nu suntem de acord cu ce se intampla in aceasta zona. Am venit imediat dupa ce a fost luat batranul cu salvarea. Am venit din proprie initiativa, cu alte trei persoane cu masina".

Doina Tediu, 51 ani, satul Silistea: "Am fost la proteste de cind au inceput, mai stau cite-o ora, ma intoc, ma mai duc din nou. Barbatul meu a stat toata noaptea acolo. Nu ne-a zis nimeni, nici primarul nici ONG-ul sa venim si nu ne-a dat nimeni nimic, nici nu ne-a luat. E dreptul nostru sa ne aparam, era si normal sa mergem, daca nu facem nimic ne nenorocesc, ne distrug casele, nu mai avem niciun viitor".

Pribac Elena si Maria Stamate, din Armasoaia, satul vecin: "Acum venim de la protest, am stat acolo miercuri noapte. Mergem sa ne spalam si sa ne schimbam ca a inceput ploaia. O sa ne intoarcem ca nu putem sa stam asa sa nu facem nimic. Am auzit ca au fost oameni pe care primarul i-a amenintat ca nu le mai da ajutoarele, iar simbata a zis ca ne da alimente si ca nu ne mai da in alta zi daca nu venim. Cred c-o face special ca sa plecam de-acolo sa poata intra utilajele. Nici primarul, nici ONG-urile nu ne-a dat nici un ban. AJutoarele sint dreptul nostru si trebuie sa ni le dea. Noi mergem sa ne dea zona noastra, ca sa stam linistiti. Daca nu ne-a dat nimeni nimic pina acum nici nu avem nevoie, ca traim bine".

Dediu din Pungesti: "Protestam de luni pentru ca stiam ce urma sa se intample. Cum de unde stiam? Pai, ce noi, nu traim in tara asta. Nu stiam nici noi ca o sa vina atatia jandarmi. Trebuiau sa vina atatia pentru o mana de oameni? Am aflat ca incep sa foreze mai acum doua saptamani pe TVR 1. O dat aviz si prefectul si toti. Si nu este o problema ca foreaza, dar de ce nu foreaza romanii nostri? De luni stam aici, o parte plecau, o parte veneau. Utilajele au venit azi dimineata de la sase fara zece. Ne nemultumeste ca nu ne-a intrebat nimeni nimic si nu s-a prezentat nicio autoritate aici. Primarul nu este. S-a ascuns. Nu stim nimic de primar. Este in concediu medical. Cred ca sufera de boala pe care si-a creat-o".

Vasile Laiu, preot din Barlad: "Eu am venit luni aici, de Cuvioasa Parscheva, am stat aici de pe la ora 3 pana ora 12.00. Miercuri am venit de la ora 14.00. Au venit si preoti din satele din zona. Au venit pentru ca enoriasii i-au chemat".

  • Ce s-a intamplat miercuri

Daca pana miercuri, protestele s-au desfasurat in mod pasnic, activistii explicandu-le oamenilor cum sa se organizeze, odata cu venirea utilajelor, si a numarului mare de jandarmi, spiritele s-au incins. Cetatenii au format un lant uman pentru a impiedica accesul utilajelor pe campul unde urma sa fie construita sonda. Oamenii au fost coordonati de activisti. La un moment dat, in jurul orei 14.00, s-a iscat o imbranceala, in urma careia doua persoane au ajuns la spital. Cetatenii si activistii au declarat initial ca o persoana sau doua au murit in lupta cu jandarmii. Informatia a fost preluata imediat de Realitatea TV, dar imaginile au aratat ca jandarmii nu i-au lovit pe oameni, iar persoana dusa la spital in stare grava era un batran cu probleme cardiace. Ulterior, el si-a revenit la spital.

Versiunea protestatarilor:

Anisoara Crainiceanu, 53 ani, sateanca din Silistea: "O trecut cu forta jandarmeria peste populatie. Pe care i-a prins prin mocirla, i-a batut bine. Am inteles ca o persoana a decedat, iar alta este in coma la spital, a facut infarct. I-am vazut eu, eram acolo asa. A venit SMURDUL, l-a resuscitat la aparate si a plecat la spital cu el. Jandarmii au atacat pentru ca nu i-am lasat sa treaca cu utilajele dincolo, ne-a imbrancit, care a cazut pe care i-a lovit. Au lovit si un copil de trei ani. Este vanat tot la ochi".

Dediu din Pungesti:"Bataia cu jandarmii a fost pe la 14.20. Jandarmii cu astia au venit au tras masinile aici, au descarcat utilajele, au crapat asfaltul. Au spus toti fara violenta, stateam toti cum ne spuneau. Am stat pe marginea soselei, pe partea asta, si s-au bagat cativa jandarmi si unul dintre noi a plecat pe targa. Cel batut a fost primar aici, Spiridon Gheorge, pana sa vina primarul de acum. Are 57 de ani. El a fost impotriva gazelor de sist ca are ferma, si-a cumparat vaci straine, i le omoara pe toate daca nu mai are apa sa le dea. Eu nu am vazut cum l-au batut, dar a fost dus la spital, nu degeaba. A mai fost unul de care au zis ca a si murit. La salvare l-au resuscitat".

Mariana, 33 ani, fata uneia dintre victime: "Stateam foarte pasnici asa pe sant ca sa nu treaca cu utilajele, domnul jandarm l-a impins, i-a dat cu pumnul in burta si a cazut in balta. Au spus lasati-l sa moara, dupa care l-au ridicat pe margine si l-au lasat asa cinci minute, inconstient, murdar de mal, de apa, ma uitam printre picioarele la jandarmi si nu ma lasau sa fac nimic. Le-am zis ca tatal meu moare, sa ma lase sa fiu ultima clipa cu el, nimic. Tatal meu nu a facut nimic. El doar spunea ca noi stam aici, iar utilajele conform legii nu au voie sa treaca, ca santul e domeniu public si noi avem voie sa stam in sant. Pe ei i-a suparat ca, cu o seara inainte l-au intrebat de unde stie el legea. De luni statea cu noi".

Laiu Vasile, preotul din Barlad: "Eu nu am prins conflictul, am venit dupa ce se dezamorsase, adica dupa ce l-a dezamorsat acea situatie nefericita si au fost luati cu ambulanta acei doi oameni. Munteanu Gheorge si Paraschiv care se afla la terapie intensiva. Nu este nici unul decedat. Chiar fiica celui despre care s-a spus ca a murit a plecat acolo sa se convinga si nu era asa, a fost resuscitat".

Zina Domintean, participant la protest si membru ONG "Dati-mi Romania inapoi": "O sa va povestesc asa cum am vazut eu. Pe la sase ne-au trezit niste zgomote, ca au venit jandarmii, ca sunt in numar mai mare decat ieri, ne-am mobilizat. Unii dintre noi au plecat sa adune oamenii din sat, sa-i scoata din case si noi am facut lant pe unde urmau sa intre utilajele pentru pregatirea terenului. Si jandarmii au facut un control. Ei au spus ca sunt pasnici, ca ne protejeaza sa nu dea masina printre noi. Am atentionat oamenii sa fie linistiti, sa nu se infiltreze cineva care sa instige la violenta. Vreo doua ore nu s-a intamplat nimic, dupa care jandarmii au spart cordonul nostru. Ne-am aruncat in apa cu copii, femei. Au inceput sa planga. Omul care a fost ranit s-a intins pe jos si a spus ca peste mine nu trece utilajul, eu stau aici este domeniu public si nu pot sa spun ca am vazut, dar in imbranceala este posibil ca un picior sa fi ajuns si intentionat la el. Dupa care l-am vazut intins. In imbranceala aia nu am vazut. Eram cu fata lui si am inceract sa ajung acolo. Nu ne-au lasat. A venit apoi ambulanta si l-au luat. Din ce am vazut eu, doua persoane au fost clar ranite si a mai fost un copilas, un bocanc i-a ajuns pe chip".

  • De ce sunt satenii impotriva gazelor de sist

Satenii din Pungesti nu stiu mare lucru despre gazele de sit. Oamenii spun ca nimeni nu a venit sa le explice. Viceprimarul comunei, Vasiler Voina, spune ca nu are specialisti la Primarie sa le explice cetatenilor, iar aceasta sarcina a cazut in sarcina companiei Chevron, pe care o acuza ca si-a facut treaba superficial. "Au fost trei intalniri la care nu a fost toata lumea", sustine viceprimarul.

Dar educatia a venit din alta parte: de la Biserica. Parintele Vasile Laiu de la Barlad spune ca s-a organizat cu preotii din zona si incepand de acum un an si jumatate a inceput sa le explice oamenilor situatia.

Ce argumente impotriva gazelor de sist au satenii:

Anisoara Crainiceanu, sateanca din Silistea, 53 ani: "Suntem impotriva. Se vorbeste sa mancam bio. Noi nu o sa mai mancam bio niciodata. Otraveste aerul apele, nu o sa mai avem vegetatie. Gazele distrug totul. Este un gaz care este foarte periculos, toxic. Polueaza totul. Distruge vegetatia".

Dediu din Pungesti: "Suntem impotriva pentru ca toti cei care au fost plecati pe colo, pe colo, spun ca ar fi ceva periculos. Am si vazut cutremurele de la Galati si ce nerorocire s-a intamplat acolo. Foreaza pe terenul primarului. Un teren pe care l-a acaparat cu forta. Informatia asta o avem de la Nasul TV".

Gheorghe Sorea, 45 de ani, de langa Barlad: "Nu suntem de acord pentru ca ne infesteaza apa cu substantele pe care le folosesc. Dupa ce a otravit apa, este clar ca toate de la sine se duc. Vor disparea pasari, plante, orice pe o anumita raza. Unii oameni de stiinta mai bine documentati spun ca avem zona judetului Vaslui un curs de apa subteran si daca ajunge la el si va patrunde gazul la el, va fi o poluare pana in zona Constanta. Eu sunt de langa Barlad, unde avem o situatie asemanatoare".

  • Al cui este terenul pe care se exploreaza

Una dintre nemultumirile majore ale cetatenilor a fost ca terenul pe care ar urma sa se exploreze este al primarului, iar primarul l-ar fi furat. "Primarul avea teren in alta localitate. A facut schimba si a luat chiar terenul acesta care era al comunei, dar la pastrat si cel dinainte. Sa investigati asta, sa vedeti hotia", spune un satea. De asemenea a aparut informatia ca unul dintre terenuri a fost vandut/concesionat de manastirea Malinesti catre Chevron.

Viceprimarul comunei, Vasile Voina, a declarat pentru HotNews.ro ca explorarea se face pe trei parcele de pamant. "1,9 ha a fost terenul primarului, 0,5 hectare a fost cumparat de la familia Popescu si circa 2 ha ar fi fost cumparate sau concesionate de la manastirea Malinesti care l-a primit donatie. Nu stiu exact sa va spun", spune viceprimarul.

Filip Mercas, protopopul de la manastirea Malinesti spune insa ca nu a instrainat acest teren nimanui si ca biserica il lucreaza in continuare. "Nu este adevarat. Terenul care este langa zona respectiva este al nostru in continuare. Nu l-am vandut sau concesionat. Il lucram in continuare", spune preotul.

Parintele Vasile Laiu spune ca nu stie exact situatia terenului: "Eu stiu ce stiti si d-voasta. Nu exista o aprobare a centrului Eparhial pentru vanzarea sau concesionarea acestui teren. Daca nu are aceasta aprobare este anticanonic, impotriva legilor bisericesti. In cazul in care ar fi existat o astfel de tranzactie si l-a asumat doar cel care l-a instrumentat, cu de la sine putere. Este ilegal din punct de vedere a legii civile, dar care prin artificii facute de cei care stiu sa le faca, poate sa capete o nota de legalitate. Din punct de vedere canonic este insa nerecunoscut de biserica".

  • De ce sunt preoti la protest

Laiu Vasile, parintele din Barlad: "Am venit sa ne solidarizam cu acesti oameni care sunt amenintati de acest proiect despre care nu au nicio informatie si faptul ca li s-a ascuns adevarul si despre partea goala a paharului, sigur ca trebuie sa fim alaturi de acesti oameni fiindca asta se intampla astazi in batatura la dansii, maine se va intampla la mine, in alta parte si trebuie sa fim solidari. Stau sa intreb pe fiecare cati dintre cei care asculta ce spunem cunosc care este realitatea despre gazele de sist. Eu personal i-am informat pe credinciosii mei despre asta, am mers prin acea zona, la oamenii adunati in biserici si camine culturale, inca de acum un an si jumatate si le-am adus la cunostinta ce inseamna fracturarea hidraulica in realitate, nu ce li se spune ca este. Preotii sunt din comunele limitrofe, din zona Barladului, Vasluiului, care sunt alaturi de credinciosi. Pe mine m-au sunat si m-au spus sa mergem si noi alaturi de fratii nostri. M-au rugat sa vin. La un astfel de apel nu poti sa spui nu. Patriarhia nu ne-a cerut nimic, este ceva local, este normal sa ne implicam".

  • Ce implicare au ecologistii si ONG-urile

ONG-urile si activistii de mediu spun ca au venit la protest ca sa-i ajute pe oameni sa se organizeze, insa protestul nu a fost inceput de ei.

Constantin Paslaru, militant ecologist si membru Partidul Eecologist Roman: "Duminica noapte am vazut pe pagina domnului Epurescu. Eu am ajuns aici luni pe la trei. Dan Albu era deja aici. Erau vreo suta de cetateni, dezorientati, stateau aici pe un camp. Oamenii au iesit in strada inainte sa venim noi, au avut un impuls de blocare a strazii. Au bagat jandarmeria peste ei, i-a fugarit, oamenii su scos furci, topoare, s-au pregatit de lupta. Cand am ajuns i-am luat pe oameni, i-am organizat. Prima seara a fost foarte greu, ne-a fost frica sa nu intervina jandarmeria. Am dormit pe iarba, nu aveam nimic. A doua zi am facut un cort, am adus o caruta, vagonul in care stam. Noi am respectat ce ne-au spus jandarmii, nu am fost violenti. Oamenii au vazut ca pot sa se manifeste liber. A strigat fiecare ce a vrut. Mierecuri au venit 300 de jandarmi. Oamenii s-au speriat cand au vazut atatia. Au facut atacuri de panica. Am chemat ambulanta, dar nu a venit. Aici au venit foarte multi oameni, nu neaparat din partea unui ONG, George Epurescu, domnul Badragan s-a implicat foarte mult. Ar trebui sa fie partide politice care sa paricipe. Noi nu am luat bani niciodata de la nimeni. Eu am o firma fi fac asta in timpul liber".

Zina Domintean, participant la protest si membru ONG "Dati-mi Romania inapoi": " La noi nu este prima lupta anti fracturare pe care o ducem, am fost la Bucuresti, Barlad, suntem la curent cu ce se intampla. Aici stiind perimetrul, le-am spus la oameni sa fie atenti, s-a vorbit dinainte, si le-am zis sa ne anunte. Intai a venit Dan Albu de la Barlad, au venit de la Iasi si eu de la Galati. Localnicii sunt oameni simpli, nu au de unde sa stie sa isi apere drepturile, ca au dreptul sa isi apere pamantul. Noi am venit sa ii incurajam, sa ii ajutam. Nu am nici un alt interes. Cei care cred ca suntem platiti, ii invitam sa se intereseze ce insemna fracturarea hidraulica si daca e roman sa aplice ce vede ca s-a intamplat in America si sa isi imagineze ce s-ar putea intampla si aici. Noi am venit aici pe banii nostri".