Nuclearelectrica anunţă că ieri, 21 octombrie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional începând cu orele 21:42, pentru remedierea unor defecţiuni apărute la unul dintre transformatoarele de alimentare servicii proprii, se arata intr-un comunicat al companiei. Unitatea 2 a mai fost deconectata de trei ori in vara.

În timpul activităţii de oprire nu a fost afectată securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurator. Potrivit Nuclearelectrica, au fost luate măsurile tehnice necesare pentru ca durata de execuţie a lucrărilor de remediere să fie cât mai scurtă, în condiţii de siguranţă. Durata opririi nu va depăşi trei zile.

pe 2 iulie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost oprita in mod controlat din cauza depistarii, in cursul inspectiilor de rutina, a unor mici pierderi de apa grea in cladirea reactorului.

Pe 26 iunie, Unitatea 2 a fost deconectata de la Sistemul Energetic National pentru remedierea unor defectiuni aparute la intrerupatorul de la bornele generatorului electric. Pe 6 iunie, puterea unitatii a fost redusa cu 40% pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la unul din transformatoarele de evacuare putere. Aceasta in conditiile in care Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.