Cum ar fi vrut Hidroelectrica sa incheie un contract cu un nou "baiat destept"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2013, 11:26 Economie | Energie


 documente
(23 Oct 2013) OpenOfficeDocument, 238KB
Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL  care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica,  potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. Practic, urma sa raspunda ofertei care presupunea livrarea a 7  milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un pret foarte avantajos pentru cumparator. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere, printre care si Remus Borza, s-au opus acestei tranzactii, fapt pentru care s-a  renuntat, deocamdata, la contractul cu Energon Power. Firma este din Cluj-Napoca si este controlata de omul de  afaceri Rares Criste.

Potrivit unei note a Hidroelectrica obtinuta de HotNews.ro referitoare la acest contract, pretul ar fi fost de 165 lei/MWh cu tot cu Tg  (componenta de transport), adica 154 lei/MWh fara Tg. In oferta de cumparare de pe bursa era trecut un pret maxim  de 165 lei/MWh, fara a se preciza daca este sau nu cu tot cu Tg. Aceasta in conditiile in care pretul mediu pe  piata contractelor bilaterale este de 175-180 lei/Mwh. Licitatia urma sa aiba loc pe 29 octombrie. In momentul de  fata, pretul de 165 lei/MWh este cel mai mic de pe piata contractelor bilaterale. In 4 ani, pretul poate creste cu  mult peste acest nivel, ceea ce ar presupune anumite riscuri din partea companiei care ar indrazni sa incheie un  astfel de contract. In general, pe OPCOM sunt incheiate contracte cu perioada de livrare de cateva luni, maxim un  an.


In nota Hidroelectrica sunt trecute o serie de posibile avantaje in cazul incheierii unui astfel de contract,  printre care "posibila saturare a pietei, respectiv imposibilitatea ca Hidro, SNN, CEO etc sa-si poata plasa/vinde  cantitatile de energie, in totalitate, pentru anii viitori la un pret mai mare de 160-170 lei/MWh in medie". Pentru anul viitor este estimata o productie a Hidroelectrica de 14 Twh, din care 3,9 TWh se duc pe piata reglementata, 1 Twh pe piata de echilibrare, 3,2 TWh pe contractele bilaterale (contractul cu Alro), 1 TWh pe PCCB (piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM), iar 0,7 TWh pentru ofertele in derulare. Contractul cu Energon ar fi insemnat 1,7 TWh in 2013.

 • Vezi documentul atasat
Clauze dezavantajoase pentru Hidroelectrica

Daca s-ar fi incheiat, contractul ar fi fost comparabil cu cel dintre Hidroelectrica si Energy Holding care a fost  denuntat dupa 9 ani de derulare, anul trecut in vara.

Potrivit modelului de contract publicat pe OPCOM, pretul de contract include componenta de injectie a energiei  electrice in reteaua de transport (Tg).

Potrivit documentului, cantitatea de referinta era de 7.012.800 MWh, corespunzatoare unei puteri orare de 200 MW.  Insa, Energon ar fi putut prelua efectiv intr-o luna de livrare o catitate ce putea varia intr-o marja de ±20% fata  de cantitatea de referinta. În cazul în care cantitatea preluată efectiv într-o lună de livrare era mai mică decat  cantitatea de referinţă lunară, Energon se obliga să preia cantitatea restantă în lunile următoare de livrare.  Insa, 20% este o marja foarte mare in cazul unor asemenea cantitati, fapt care ar fi fost in dezavantajul  Hidroelectrica.

In document se mai arata ca in cazul rezilierii contractului din iniţiativa vânzătorului, acesta ar fi trebuit sa  plateasca, cu titlu de compensaţii pentru neexecutare, o sumă calculată ca produs între cantitatea de energie  electrică rămasă nelivrată până la sfarşitul contractului şi 25 RON/MWh. De asemenea, daca s-ar fi incheiat  contractul, partile conveneau ca pe durata derulării contractului şi după încetarea acestuia timp de 5 ani să nu  dezvăluie informaţiile de care au luat cunoştinţă în executarea sau în legatură cu executarea prezentului contract,  având caracter confidenţial în executarea contractului. Nu sunt considerate informaţii confidenţiale informaţiile  de notorietate, făcute public de partea emitentă sau aduse la cunoştinţa publicului prin orice alte mijloace,  precum şi cele solicitate de autoritatea competentă. Erau considerate informaţii confidenţiale inclusiv datele  cuprinse în contract şi anexele sale (cele referitoare la cantitati si pret).

HotNews.ro a aratat la sfarsitul saptamanii trecute ca firma Energon Power& Gas SRL a depus pe OPCOM (bursa energiei) o oferta foarte indrazneata de cumparare de energie electrica.

Cine este Rares Criste

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret.

Potrivit publicatiei Gazeta de Bistrita, in 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy.  Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7653 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  exact la asta m-am gîndit (Miercuri, 23 octombrie 2013, 12:50)

  pointless man [utilizator]

  atunci cînd am citit (tot pe hotnews) despre o „ofertă uriașă” pe OPCOM. Fără să am habar de Rareș Criste.

  Ce trebuie reținut: indiferent cît de „discret” este individul în cauză NU EL este tartorele afacerii. Cine știa ceva despre SOV pe vremea cînd FNI promitea marea cu sarea ? Nimeni. Acum e în pușcărie. OK ! Dar cine poate să creadă că grosul banilor sînt în buzunarul lui ? Mai întîi ne-au aburit cu Ioana Maria Vlas, la final cu SOV. Și aici ne-am oprit „satisfăcuți”.

  Dacă Bivolaru-bancherul poseda mai mult de cîteva procente din ce a furat mai avea nevoie să spargă conducte de petrol ? Dacă Dinu Patriciu își căptușise buzunarele cu dolarii de la KAZ-MUNAI-GAZ, ce nevoie avea de mini-băcănii (falimentare) ? Îl vedeți pe J.R. Ewing deschizînd băcănii ?

  BENEFICIARII FINALI SÎNT UNDEVA, FOARTE DEPARTE, FOARTE ÎN SPATE.

  Adică acolo unde securisto-kaghebeii apasă pe butoane, mulgînd țara în scopuri... Continuați singuri.
  • -3 (5 voturi)    
   Exact. Si eu tot la bas m-am gandit. (Miercuri, 23 octombrie 2013, 14:19)

   La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Mai ales decrierea din ultima ta fraza il descrie perfect.
 • +1 (1 vot)    
  Borza Remus Adrian este un infractor misogin care (Miercuri, 23 octombrie 2013, 21:47)

  BibicuMisogin [anonim]

  Borza Remus Adrian este un infractor misogin care m-a santajat cu pierderea locului de munca daca nu inventez prejudicii in rapoartele de control intern. Cu acestea infractorul misogin Borza Remus Adrian santaja atat furnizorii cat si salariatii gasiti in mod mincinos responsabili in acele rapoarte.
  Dosar civil 19997/3/2013 din care se va disjunge inca unul penal pe numele deja celebrului infractor Borza Remus Adrian.
 • 0 (0 voturi)    
  D-l Ghenadie (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 20:26)

  AlbescuAndrei [anonim]

  @ pointless man

  Albescu Andrei wrote (stiridecluj.ro):

  “Rares Criste, conform Gazeta de Bistrita, a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie”.

  Acest Rares (Raresh who?) e o figura stralucita in business, un self-made man, sau omul de paie al unui grup mafiot? Locuieste intro casuta oarecare, precum marii bogatasi excentrici, sau nu vrea sa bata la ochi? Are studii stralucite in alde economiei, la Oxford, sau e scolit in adevarata scoala a afacerilor, ati ghicit, Romania?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by