Producatorii de energie eoliana solicita Guvernului revizuirea ordonantei privind acordarea certificatelor verzi
"În urma declarațiilor referitoare la predictibilitatea legislativă, făcute de premierul Victor Ponta, în cadrul vizitei sale din SUA, RWEA solicită o regândire grabnică a Ordonanței care reglementează producătorii de energie din resurse regenerabile. Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) salută declarațiile premierului României, Victor Ponta, făcute Washington cu ocazia vizitei oficiale pe care o desfășoară îin Statele Unite ale Americii.
Primul Ministru a afirmat în mod solemn că legislația este favorabilă investițiilor și că acordă o mare atenție predictibilității", se arata intr-un comunicat al RWEA.
Potrivit acestuia, RWEA îi solicită domnului prim ministru să nu promulge prin hotârare de guvern Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiilor Regenerabile, "document care schimbă practic regulile în timpul jocului și provoacă o profundă neliniște în rândul investitorilor, care sunt în situația de a nu ști când proiectele pe care le dezvoltă vor putea deveni operabile".
"Acest Plan de Acțiune este parte a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2013 care practic modifică legea energiilor regenerabile și prevede nu mai puțin de 11 modificări ale legii care reglementează producția de energie din surse regenerabilele. Respectivele modificări vizează micșorarea beneficiilor producătorilor de energie regenerabilă și, totodată, ridică mari obstacole investițiilor în acest domeniu pe termen mediu și lung. Drept urmare, solicităm Guvernului o revizuire grabnică a OUG 57/2013 în spiritul celor afirmate de premier la Washington. În caz contrar, vom fi în situația de a constata o diferență majoră între declarațiile pe care autoritățile române le fac în străinătate și acțiunile efective desfășurate în țară", se mai arata in comunicat.
RWEA mai precizeaza ca industria eoliană totalizează în acest moment investiții de 4 miliarde de euro și livrează circa 8,5% din electricitatea României, contribuind semnificativ la scăderea dependenței României de importurile de energie. În același timp, industria eoliană este unul din motoarele principale ale scăderii prețului la energia electrică utilizată în industrie. Scăderea din primele 10 luni ale acestui an față de perioada corespunzătoare a anului trecut este de aproximativ 25%, compensând din plin plata certificatelor verzi aferente producției de electricitate din surse regenerabile.

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Sloganul electoral al lui Ponta este simplu: fac orice pentru voturi. Da-o dracului de tara!
Ar trebui sa va informati mai bine inainte de a arunca cu cifre care nu reflecta nici pe departe realitatea.
In momentul de fata cind scriem, sustinerea pentru energia eoliana este de 1 GC/MWh la un pret de 40 de euro pe certificat (vedeti unde s-a inchis luna trecuta pe platforma Opcom). Al doilea certificat este "amanat" pina in anul 2018. Cred ca este cel mult o gluma proasta daca insinuati ca acest certificat amanat mai reprezinta o sustinere.
Apoi, nu stiu de unde aveti d-voastra cifra de 40-50 de euro/MWh pentru energia electrica, dar cifra este umflata semnificativ. Pretul mediu pe piata de ziua urmatoare (PZU) in 2013 a fost de aprox. 35 euro/MWh. Numai ca PZU are preturi orare iar energia eoliana are prostul obicei sa produca mai mult in orele de noapte cind consumul este mai mic si implicit pretul este mai mic. Venitul mediu pe MWh al unei centrale eoliene medii a fost de aprox. 30 de euro/MWh in 2013.
Asta inseamna o sustinere teoretica de 70 euro/MWh. Din acesti 70 euro trebuie scazut costul dezechilibrelor de pe piata de echilibrare (in alte tari acest cost este 0 pentru energia regenerabila, vezi Germania) si care este substantial in Romania din cauza faptului ca instrumentele de piata sunt neadecvate functionarii unor asemenea centrale (absenta unei piete intraday). Venitul mediu real total este de aprox. 60 euro/MWh produs. Asta inseamna cea mai proasta schema de "sustinere" a energiei regenerabile in Europa.
Atentie! Ma refer exclusiv la energia eoliana, dupa cum va referiti si d-voastra, nu la alte tehnologii.
Inteleg ca nu aveti o cunoastere detaliata a cum functioneaza tradingul de energie electrica pe piata PZU. Nu uitati ca acele contracte bilaterale de energie in afara Opcom au fost declarate ilegale din 2012.
Cind statul roman s-a vazut cu sacii in caruta (adica investitiile finalizate si cota aproape atinsa), ce si-a zis? "Hai bah ca nu mai avem nevoie de fraierii astia! Ia sa ne intoarcem noi la populismele noastre de 2000 de ani". Si au adoptat OUG-ul ala ca sa-i multumeasca pe eternii lor clienti politici: ALRO, Mittal, Interagro etc.
Bun, e posibil ca firmele mari de utilitati sa fi inghitit galusca. Dar nimic nu e etern pe lumea asta. Va veni o zi cind statul roman va veni din nou cu miloaga la investitorii care n-or sa faca altceva decit sa-i trimita la plimbare, ca pe niste haimanale ce sunt acesti politicieni.
PS. Un sfat prietenesc este sa va faceti stocuri de lumanari. Centralele construite in anii 60-70 sunt de mult timp depasite tehnic si dpdv al eficientei. Daca credeti ca acestea vor functiona la nesfarsit, sunteti naiv.