Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustine ca nu are nicio implicare in cazul mitei de la Hidroelectrica. "Am lipsit din tara aproape 10 zile. Resping ferm orice acuzatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz, iar afirmatia legata de mine intra in categoria speculatiilor si calomniei", a spus Nita. Acesta a precizat ca a aflat de aceasta oferta cu 2 zile inainte de a pleca in SUA. Adica, pe 18 octombrie, ziua in care a fost publicata oferta de cumparare de catre traderul Energon Power&Gas.

Constantin NitaFoto: AGERPRES

Nita sustine ca in acea zi l-a sunat pe directorul Hidroelectrica si i-a atras atentia ca "un asemenea contract nu poate fi semnat si poate avea consecinte penale". "Am luat la cunostinta de oferta aceasta cu doua zile inainte de a pleca in SUA. L-am sunat pe directorul general al Hidroelectrica, care poate sa va confirme lucrul acesta, si i-am atras atentia foarte serios ca un asemenea contract cu pret fix nu poate fi semnat si ca poate sa aiba consecinte penale", a spus ministrul.

Intrebat de jurnalisti cum a aflat despre acest contract, Nita a raspuns: Asa cum ati aflat si dumneavoastra

Constantin Nita a plecat in SUA pe data de 20 octombrie. Pe data de 23 octombrie, consilierul sau si un director al Hidroelectrica au fost retinuti.

Interesant este ca discutiile pe tema aprobarii contractului de catre Consiliul de Supraveghere au continuat si dupa atentionarea a ministrului. Denuntatorul Remus Vulpescu a continuat sa se intalneasca cu Bradean si Mihaila pentru a pune la punct aspecte referitoare la acordarea spagii si asupra aprobarii contractului de catre Consiliu, atat pe data de 19 octombrie, cat si pe 20 si 21 octombrie. In stenogramele din referatul procurorilor nu apare nicio referire la atentionarea ministrului.

Reamintim ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti saptamana trecuta in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA. Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila si Eugen Bradean.

Numele lui Constantin Nita apare in dosarul de mita privind vanzarea de energie, in care au fost arestati Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Bradean (director de trading la Hidroelectrica si membru in Consiliul de Supraveghere) spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca "presupune" ca si ministrul Constantin Nita e implicat in afacerea Hidroelectrica - Energon si ca cel mai probabil in spatele necunoscutei firme Energon s-ar afla vechii "baieti destepti". Mihaila, la rindul sau, spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca lucreaza "de patru luni" la aceasta afacere si este vorba despre persoane care ¬fac asta de 15 ani¬.

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas.

Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Reamintim ca HotNews.ro a relatat in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret. In 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.