Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, considera ca noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie in domeniul energetic nu ar trebui să afecteze foarte mult pretul energiei electrice si gazelor naturale. In opinia ministrului, astfel de taxe sunt normale. A dat ca exemplu SUA unde companiile petroliere ar plati 50.000 dolari pe sonda/an. "Nu vad de ce in Romania nu trebuie introduse asa numitele taxe de impact. Taxele nu afecteaza foarte mult preturile la energie", a spus Nita in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Potrivit ministrului, în Statele Unite, pentru o sondă se plătesc 50.000 de dolari în primul an, 40.000 de dolari în al doilea an si 30.000 de dolari pe an până la epuizarea zăcământului.

Chiar daca spune nu vor fi scumpiri, Nita recunoaste ca nu au fost facute calcule privind impactul asupra preturilor finale. Intr-un final,Nita a afirmat ca este o parere a sa in privinta preturilor. "Nu am făcut calculele privind impactul în pretul final. ANRE trebuie să le facă, nu Departamentul pentru Energie. Dar părerea mea este că aceste taxe nu pot influenta foarte mult pretul final. De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxă pe stâlpi nu poate să influenteze foarte mult", a mai spus ministrul.

Acesta a mai afirmat ca de la 1 ianuarie, va scădea cu 10% contributia pentru cogenerarea de înaltă eficientă. De asemenea, se va incerca reducerea tarifelor de transport la energie si gaze naturale.

Insa, este greu de crezut ca vor fi tarifele de transport in conditiile in care vor fi puse noi taxe, inclusiv asupra retelelor de transport.

Reamintim ca Executivul vrea sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea sectorului energetic, prin majorarea redeventelor cu 25% la resursele minerale si prin acciza suplimentara la carburanti.