Profitul net al Petrom a crescut cu 27% in primele noua luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), insa vanzarile au scazut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), potrivit informatiilor financiare transmise de companie, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), arata Mediafax. In perioada similara a anului trecut profitul net a fost de 2,892 miliarde lei, iar vanzarile de 19,185 miliarde lei.

  • Vezi documentul atasat

"In trimestrul al treilea, am continuat sa ne imbunatatim performanta, beneficiind de conjunctura favorabila a pretului la titei si de rezultatele optimizarii costurilor. In E&P, pe parcursul primelor 9 luni din 2013, am reusit sa obtinem, pentru prima data dupa privatizare, stabilizarea productiei la nivel de Grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investitiilor continue. In zona offshore, activitatea de explorare avanseaza si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem sa reluam forajul in blocul Neptun la jumatatea anului 2014. Performanta sectorului G&E a reflectat mediul de piata dificil, caracterizat prin cerere modesta si preturi scazute la energie electrica, in timp ce in sectorul R&M, marjele de rafinare au ramas sub presiune. In continuare, ne vom concentra pe implementarea initiativelor de excelenta operationala si a programului de investitii. Aceste initiative reprezinta premise esentiale pentru o performanta sustenabila si pentru generarea de fluxuri de numerar care sa sustina programul nostru ambitios de investitii din Marea Neagra in anii urmatori, in contextul unui cadru fiscal si de reglementare propice investitiilor", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Profitul EBIT inainte de dobanzi si impozite al grupului a urcat in primele noua luni cu 14%, la 4,556 miliarde lei (1,033 miliarde euro), de la 3,989 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Cifrele financiare sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

In al treilea trimestru Petrom a consemnat un profit net de 1,273 miliarde lei, cu 47% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, de 864 milioane lei.

Pe de alta parte, vanzarile au scazut cu 6%, la 6,574 miliarde lei, de la 6,983 miliarde lei in perioada iulie - septembrie a anului trecut.