​Compania Electrica SA a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor private care au cumpărat filialele de distribuție și furnizare a energiei electrice, informeaza Capital. Primul proces a fost cel cu Enel. "Confirmam faptul ca decizia Curtii de Arbitraj este in totalitate favorabila Enel, in cazul Banat si Dobrogea", au confirmat oficial pentru HotNews.ro reprezentantii ENEL. Electrica a dat in judecata ENEL, CEZ si E.ON pe motiv ca nu si-ar fi respectat obligatiile din contractele de privatizare a companiilor de distributie.

Potrivit Capital, Electrica a cerut in acest proces despagubiri de 44 milioane de euro. Electrica urmeaza sa se judece la Curtea de Arbitraj si in alte trei cazuri: cu Enel in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, cu CEZ in cazul privatizarii Electrica Oltenia și cu E.On in cazul Electrica Moldova.

Un raspuns al ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, catre deputatul Ovidiu-Cristian Iane arata ca cele mai mari pretentii ale Electrica sunt in cazul Enel. Vezi si documentul atasat.

  • Pentru incalcarea clauzelor Contractului de Privatizare al Electrica Muntenia Sud de catre Enel, pretentile sunt de 834.211.723 euro, la care se adauga suma de 378.609.380 lei
  • Pentru incalcarea clauzelor contractului de privatizare al SC Electrica Oltenia SA de care CEZ, pretentiile sunt in cuantum de 13.264.314 euro, la care se adauga suma de 150.736.966 lei, reprezentand daune materiale, dobanzile aferente si contravaloarea tuturor costurilor efectuate de catre Electrica in legatura cu aceasta disputa arbitrala
  • Pentru incalcarea clauzelor contractului de privatizare al SC Electrica Moldova de catre E.On Romania si E.On Energie, pretentiile sunt in cuantum de 37.960.784 euro, limitate la valoarea de cumparare ajustat, respectiv la valoarea de 32.209.443 euro, la care se adauga suma de 74.280.373 lei reprezentand dividende si dobanzi aferente acestora cuvenite SC Electrica pentru anii financiari 2004 si 2005.

Un raport al Curtii de Conturi arata ca CEZ, EON si ENEL au cumparat filialele Electrica, promitand ca vor investi sute de milioane de euro in retehnologizare, se arata intr-un articol publicat de Gandul. Potrivit acestuia, ancheta Curtii de Conturi a dezvaluit ca de fapt CEZ, EON si ENEL au investit in modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produsi de filialele pe care le-au cumparat. Un alt aspect constatat de Curtea de Conturi este ca pretul energiei electrice nu ar fi trebuit sa creasca daca cele trei companii isi respectau promisiunile. In aceste conditii, statul roman are de recuperat de la companiile CEZ, EON si ENEL 2 miliarde de euro.

Banii reprezinta penalitati pentru ca cele trei companii nu si-au respectat angajamentele asumate in contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, a criticat, recent, foarte dur activitatea de dupa privatizare a companiilor de distributie a energiei electrice. "Vreau sa fac un apel: aceste companii sa-si revizuiasca politica de distributie a energiei electrice in Romania", a spus Nita in cadrul unui forum pe tema energiei. Ministrul sustine ca societati precum E.On, Enel si CEZ nu au realizate investitiile asumate prin contractele de privatizare. Constantin Nita a mai spus ca aceste companii externalizeaza profiturile si internalizeaza cheltuielile. Nita nu a precizat care este valoarea profiturilor exportate. Companiile de distributie se afla in proces cu Electrica din cauza neindeplinirii obligatiilor asumate.

"Sunt companii la care ne asteptam ca, prin privatizarea lor, calitatea serviciilor sa creasca. Acest lucru nu se intampla. Cele mai multe reclamatii le avem de la companiile private, fata de calitatea serviciilor facute, de comportamentul fata de consumatori. Este timpul ca aceste companii sa se alinieze la standardele europene", a spus Nita. "Intelegem sa exportam profiturile si internalizam cheltuielile pentru ca profiturile sa fie scoase din tara, dar lucrurile acestea nu trebuie facute in detrimentul consumatorilor. Nu mai vorbim ca aceste companii nu pot si nu vor sa se preocupe de energia necesara pentru capacitati noi, locuinte noi", a adaugat ministrul.

Acesta a precizat ca sunt foarte multi bani de incasat de la aceste companii, iar faptul ca se afla in proces cu Electrica este o dovada ca "nu si-au facut treaba". In luna iulie, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat ca pretentiile companiei Electrica ajung la 1,5-2 miliarde de euro. De altfel, au demarat si niste procese care au ajuns la curtile de arbitraj, a mai spus Dumitrascu.

Pe de alta parte, companiile vizate considera ca penalitatile nu se ridica la mai mult de 500-700 milioane de euro. "Cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calculare a penalitatilor", a spus Dumitrascu.