​Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care a fost stinsa o datorie de 70,2 milioane de lei pe care Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) o are faţă de Compania Naţională a Huilei (CNH). In schimb, va prelua, in acelasi cuantum, datorii ale CNH catre bugetul statului. Practic, CE Hunedoara scapa de datoria provenita din neplata carbunelui livart de CNH. La randul sau, CNH se alege cu o oarecare diminuare a datoriei catre stat. Este o reducere nesemnificativa, in conditiile in care CNH datoreaza statului nu mai putin de 4,78 miliarde de lei.

Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datoria de 70 milioane de lei catre CNH inainte de momentul fuziunii cu o parte din CNH. Reamintim ca cele Hunedoara a fuzionat in luna august 2013 cu partea viabila a fostului CNH. Inca din 2011, Guvernul a stabilit ca minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, iar activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hundoara urmeaza sa fie privatizat prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51%. In acest context, a fost instituită procedura administrării speciale şi supravegherii financiare. "Scopul acestui act normativ este, pe de o parte, să contribuie la reducerea arieratelor în economie iar pe de altă parte să crească atractivitatea la privatizare a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., societatea aflată în procedură de administrare specială în temeiul prevederilor Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Societatea care se ocupă de lichidarea fostei Companii Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani a solicitat marţi, 12 noiembrie, instanţei de judecată deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), pentru o datorie de peste 84,7 milioane lei, din care creanţa certă este de 70,7 milioane lei şi reprezintă valoarea cărbunelui livrat pentru termocentrala Mintia, actualmente parte a CEH, potrivit Agerpres.

Cererea de insolvenţă a fost depusă la Tribunalul Hunedoara, însă directorul general al CEH, Daniel Andronache, a afirmat marţi că instanţa nu are motive pentru a declara insolvenţa Complexului Energetic. "Nu se va ajunge la insolvenţă. Datoria la care face referire societatea de insolvenţă este a termocentralei Mintia, faţă de fostul CNH Petroşani. Nu are nicio treabă această datorie cu CEH. Încercăm să găsim o soluţie de stingere a datoriei printr-un act normativ avizat de Guvern", a afirmat directorul general al CEH.