Transelectrica a finalizat lucrarile la linia aeriana (LEA) de interconexiune a sistemelor energetice intre Republica Moldova si Romania pe segmentul Falciu-Gotesti, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, LEA 110 kV Falciu- Gotesti de pe teritoriul Romaniei, judetul Vaslui, porneste din statia de transformare 110/20 kV Falciu, traverseaza DN 24A, mergand in paralel cu raul Prut pana in apropierea caii ferate ce face legatura intre Romania si Republica Moldova, zona in care LEA traverseaza raul.

Testele sub tensiune pe terioriul romanesc au fost finalizate cu succes. La finalul lucrarilor pe partea moldoveneasca se vor putea exporta pana la 90 MW in functie de necesitati si de capacitatea de absorbtie a sistemului tarii vecine. LEA Falciu- Gotesti asigura transferul de energie electrica intre cele doua tari si cresterea sigurantei in alimentarea consumatorilor din zona.

Lungimea totala a LEA este de 28 km, din care 2.5 km pe teritoriul Romaniei.

Lucrarea de executie a fost demarata la data de 20 august 2013 si a durat 3 luni. Costul total al proiectului este de 460.000 euro. Finantarea lucrarii a fost realizata din surse proprii.

“Transelectrica considera prioritare investitiile in cresterea capacitatii de interconexiune cu tarile vecine si este angajata intr-un amplu program de dezvoltare regionala. Pentru perioada urmatoare, Transelectrica va derula in continuare proiecte de investitii majore, atat in ceea ce priveste liniile de interconexiune internationale cat si pentru intarirea si modernizarea capacitatii interne de transport si cresterea sigurantei in exploatare”, a declarat Stefan – Doru Bucataru, Director General Executiv al Transelectrica.

Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania, care gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care cuprinde 81 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 37,794 MVA si 8931,6 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport.