Bulgaria intentioneaza sa construiasca un nou reactor nuclear la Kozlodui, folosind tehnologie americana, a anuntat sambata ministrul Economiei si Energiei Dragomir Stoinev, potrivit Novinite.

Centrala nucleara de la Kozlodui, BulgariaFoto: Agerpres

Stoinev, aflat intr-o vizita de lucru la Washington, a declarat pentru postul public de radio BNR ca negociaza cu gigantul energetic american Westinghouse pentru a instala un nou reactor nuclear la centrala nucleara de la Kozlodui si ca, in cazul unui rezultat pozitiv, lucrarile de constructie ar putea fi demarate in 2016.

Ministrul a precizat ca pregateste un raport pe acest subiect care ar urma sa fie aprobat de premierul bulgar Plamen Oresarski. Urmatorul pas va fi acordarea unui mandat de negociere companiei Bulgarian Energy Holding (BEH) si pregatirea unui model financiar in decurs de 6 luni.

Stoinev a adaugat ca banca turca Exim Bank si-a exprimat intentia de a finanta proiectul Unitatii 7 de la Kozlodui NPP. Potrivit oficialului bulgar, Unitatea 7 va fi un reactor de ultima generatie, si ca constructia va dura macar 4 ani.

Este vorba de un reactor "AP 1000", de 1.000 MW, care va folosi combustibil furnizat de Westinghouse

Potrivit Agerpres, nou reactor ar urma sa se alature celor doua existente cu aceeasi capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, in perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de Bruxelles.

Decizia de principiu privind construirea unui nou reactor la Kozlodui a fost luata in anul 2012 de guvernul condus de Boiko Borisov, care a decis sa renunte la proiectul pentru o centrala nucleara la Belene, din cauza costurilor ridicate. Pana acum au fost cheltuite in jur de 18 milioane de leva (9 milioane de euro) pentru studii de pre-proiectare.

Totodata, Bulgaria incearca sa obtina o extensie pentru unitatile 5 si 6 de la Kozlodui. Licenta Unitatii 5 expira in noiembrie 2017 iar cea a Unitatii 6, in octombrie 2019.