China va investi in tehnologia Candu si va colabora cu expertii canadieni, pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda. O spune intr-un interviu la RFI ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. El precizeaza ca negocierile trebuie finalizate in maximum sase luni si ca lucrarile propriu-zise ar putea incepe spre finalul anului viitor.

Constantin Nita declara ca acordurile semnate de Romania si China trebuie sa intre in forta: "Din moment ce ele sunt semnate, aceste acorduri trebuie sa intre in forta. Contractele care vor fi semnate au la baza aceste acorduri si atunci companiile romanesti si cele chineze vor trebui sa se aseze la masa si sa inceapa negocierile pe proiectele pe care le-am anuntat. Noi ne-am propus ca in maxim sase luni sa finalizam aceste negocieri, pentru ca unele sunt proiecte complexe, precum reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, asta presupune un volum de munca extraordinar de negocieri tehnice, negocieri economice, negocieri de finantare si asa mai departe".

Chinezii vor investi in tehnologia canadiana Candu, pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precizeaza ministrul delegat pentru Energie. "Ei vor investi in tehnologia Candu, vor investi in cele doua reactoare nucleare, vor deveni actionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare si prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineinteles in parteneriat cu firmele romanesti, cu Nuclearelectrica", explica oficialul.

Intrebat daca va exista o colaborare intre China si expertii canadieni, Constantin Nita a raspuns: "Normal, sigur, s-a facut deja un consortiu, in care a intrat societatea Lavalin din Canada cu compania chineza".