Exploatarea comerciala a gazelor de sist in Polonia va incepe in 2014, a anuntat miercuri ministrul adjunct pentru Mediu, Piotr Wozniak, citat de AFP.

"Dupa rezultatele pe care le-am vazut, prima exploatare comerciala va incepe in Polonia anul viitor", a precizat Piotr Wozniak, dupa ce San Leon Energy, o societate cotata la Bursa din Londra, a publicat primele rezultate ale unui foraj in norul tarii.

Potrivit unui comunicat al grupului, rezultatele "au depasit de departe asteptarile".

"Rezultatul este foarte bun", a subliniat ministrul, citat de agentia PAP, exprimandu-si speranta ca si alte societati vor putea lansa anul viitor operatiunile de exploatare comerciala.

Dornica de a-si asigura independenta energetica, Polonia conteaza pe gazele de sist, cu rezerve evaluate intre 800 si 2.000 miliarde m3. O prima extractie, cu titlu experimental, a fost lansata in iulie. Guvernul prevede investitii de 12,5 miliarde euro pana in 2020 pentru a exploata aceste zacaminte.

Aceasta tara cu 38 de milioane de locuitori, prima economie din Europa Centrala si de Est, consuma in prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care doua treimi sunt importate din Rusia.

In prezent, 91% din electricitatea Poloniei este produsa plecand de la huila si lignit, cu rezerve care pot acoperi necesitatile tarii timp de 150 de ani, potrivit estimarilor.

Seful guvernului, Donald Tusk, l-a schimbat saptamana trecuta, in plina conferinta a ONU asupra climatului, pe ministrul Mediului Marcin Korolec.

Noul ministru, Maciej Grabowski, anuntase, chiar de la nominalizare, ca exploatarea gazelor de sist in Polonia va fi prioritatea sa.