Parlamentul a adoptat legea privind amanarea acordarii unor certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila
Legea prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).
Un amendament important introdus in lege prevede ca "se amână temporar tranzacţionarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditati de ANRE pana la 31 decembrie 2013". Initial, Ordonanta de Urgenta nu preciza data de "31 decemebrie 2013" si, astfel, amanarea se aplica si in cazul celor acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014.
Insa, producatorii nou intrati pe piata nu se vor bucura de toate certificatele verzi prevazute de Legea 220/2008 privind energia regenerabila. In cazul acestora, Guvernul a stabilit printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial reducerea numarului de certificate verzi. Vezi detalii aici.
Legea 220/ 2008 prevede ca centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018, pentru centralele fotovoltaice sunt prevazute 6 certificate, iar in cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalata de el mult 10 MW 3 certificate si 2 certificate daca microidrocentralele sunt retehnologizate.
Un alt amendament se refera la faptul ca incepand cu 2015, cotele anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile se aproba prin Hotarare de Guvern la propunerea Departamentului pentru Energie. "Pentru perioada 2015-2020, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se stabileşte anual şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru energie, în termen de 60 de zile de la data comunicării acesteia de către ANRE", se arata in lege.
Potrivit acesteia, incepând cu anul 2014, ANRE monitorizează anual cotele anuale realizate de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi şi în funcţie de gradul de realizare a obiectivului naţional şi impactul la consumatorul final, estimează, publică pe site-ul propriu şi informează Guvernul până la data de 30 iunie a anului curent asupra nivelului cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul următor.
Prin excepţie, ANRE calculează pentru anul 2014, până la data de 31 ianuarie 2014, cota de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, o publică pe site-ul propriu, informează Guvernul asupra nivelului acesteia şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru energie, până cel târziu la data de 31 martie 2014.
Aceste amendamente au fost introduse "nivelul ţintei naţionale privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie electrică în perspectiva anului 2020 este in prezent atinsa, ca si obiectivul national". In aceste conditii, "se impune impunerea unei corelari intre acestea si ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie realizata in anul anterior si evolutia consumului final brut de energie electrică, cu o consecinta directa asupra impactului E-SRE in factura de energie electrica la consumatorul final".
Modalitatea de recuperare eşalonată a numărului de certificate verzi amânate se stabileşte de ANRE.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Nu trebuie ignorata nici aparitia unei noi categorii de specialisti, deci implicit crearea de noi locuri de munca.
Romania are nu doar potential energetic natural. Are o datorie speciala in Europa. Energia verde e un domeniu nelimitat, surprinzator, revolutionar, creator de valoare economica NELIMITATA si valoare morala.
Ceea ce fac acum uslamistii, stoparea investitiilor in energie verde, este o tradare mai mare decit tradarea nationala. Investitiile in energia verde trebuiau continuate, trebuiau stimulate.
De ce nu sustine guvernul uslamist in alt fel fel investitiile in energie conventionala? Se poate umbla la taxe si impozite, Statul poate ocrotii investitiile in energie regenerabila fara sa cheltuiasca nimic. De fapt asa ar fi trebuit de la bun inceput. Certificatele astea verzi au fost o chestie complicata si inutila, Totusi energia verde nu este incurajata. Investitiile au fost stopate. Anul asta, dupa stiinta mea, nu s-a mai investit nimic in domeniu. Lumea se teme de statul uslamist. Este o putere hulpava si imprevizibila.
Alege, dar fa-o in cunostinta de cauza. Putem face focul in submarin, ca sa ne incalzim. Simplu si eficient. Toata lumea are mult timp liber. Dar murim toti repede, sufocati.
Sau ne putem incalzi electric. Numai ca toata lumea trebuie sa pedaleze pe rind la generatorul electric. Nu mai avem atita timp liber. Dar supravietuim toti.
Gindirea ecologica e mai intii o problema morala, de supravietuire si responsabilitatea supravietuirii. Daca ne preocupa doar cine si cit cistiga, o sa murim toti ca imbecilii. Parintii sint mai vinovati decit copiii. Dar murim toti in acelasi mod imbecil. Cu grija mare ca nu cumva unii sa cistige mai multi bani si putere decit altii. Foarte imbecil!!!!!
Felul in care vorbesti tu despre povara economica a energiei, nu-i in regula. Bineinteles ca depindem toti de aceleasi resurse limitate si poluante. Important e sa supraavietuim. E imperativ!
Sintem pe marginea prapastiei. Mai mult, poate ca am depasit deja linia orizontului fara intoarcere. Ca in cazul unei gauri negre. Dupa ce depasesti suprafata orizontului, viitorul este unic, singular si accelerat catre centrul gaurii negre, punctul singularitatii, Fara nici o posibilitate de scapare. Moartea.
Iar tu imi spui despre cine cistiga mai mult!!! Nu-mi pasa cine cistiga mai mult! Ma intereseaza supravietuirea si numai supravietuirea. A mea si a copiilor mei. Si ai tai.