Romania si Italia vor colabora pentru a construi un reactor nuclear de a patra generatie destinat experimentelor, un proiect care necesita investitii de un miliard de euro, scrie AFP.

Proiectul va fi dezvoltat de un consortiu, FALCON, format din Agentia italiana pentru noi tehnologii, energie si dezvoltare economica durabila, (ENEA), compania italiana Ansaldo Nucleare si Institutul de cercetari nucleare al Romaniei, a precizat ambasada Italiei, pentru AFP.

Acest reactor va fi racit cu plumb lichid si va fi construit in Mioveni (sudul Romaniei), potrivit ambasadei.

"Proiectul se deruleaza pe 15 - 20 de ani si costa un miliard de euro. Este un proiect european", a declarat ministrul roman al Energiei, Constantin Nita.

"Guvernul sustine acest proiect si speram sa gasim surse de finantare, interne si fonduri europene", a adaugat acesta.

Bucurestiul a decis la finele lui noiembrie sa includa acest proiect, denumit ALFRED, pe lista prioritatilor finantate din fonduri europene.

Romania dispune de o centrala nucleara cu doua reactoare, la Cernavoda (sud-est). Ea a fost construita in colaborare cu compania Ansaldo Nucleare si foloseste tehnologia canadiana Candu 6. Produce circa 17% din necesarul de electricitate al Romaniei.

In prezent, Romania cauta investitori pentru a construi reactoarele 3 si 4.