"Nici vorba. Dimpotriva, stiti foarte bine ca este un proiect destul de vechi la care, din pacate, investitorii europeni au anuntat din urma cu ceva ani ca nu dispun de toate resursele financiare. In acest moment, in baza memorandumului semnat cu companiile chineze, este vorba despre un actionariat foarte clar si sunt premisele ca in 2014 sa progresam cu realizarea investitiei', a explicat premierul intrebat daca retragerea europenilor din proiectul privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta un semnal negativ pentru investitii", a spus Ponta.
Acesta a precizat ca in Europa investitiile in energie nucleara s-au diminuat considerabil.
"E vorba de decizia Germaniei de a renunta la acest tip de energie. Insa e o realitate pe care am constatat-o si care ne-a fost comunicata. Prima data, daca nu ma insel, s-au retras companiile franceze si germane in urma cu doi ani. Si, intr-adevar, este nevoie de o suma importanta pentru demararea investitiei. E vorba de miliarde de euro pe care companiile energetice europene nu le au in acest moment", a mai spus premierul.
Reamintim ca Nuclearelectrica a anuntat, printr-un comunicat de pressa, ca Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. se vor retrage din actionariatul companiei Energonuclear care gestioneaza proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Astfel, se retrag si ultimele doua firme private din acest proiect, Nuclearelectrica fiind pusa in situatia de a deveni actionar cu o participatie de 100% la Energonuclear.
- Motivul retragerii celor doua companii este legat de intentia statului de a atrage in proiect o firma chineza-China Nuclear Power Engineering Company.
Retragarea din proiect a Enel Investment Holding B.V., in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati S.A. de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustine continuarea implicarii companiei in Proiect.
Initial, din Energonuclear faceau parte 6 investitori privati pe langa compania de stat Nuclearelectrica. Insa, in decembrie 2010 si ianuarie 2011, s-au retras 4 dintre acestia. In ianuarie,2011, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Din 2011 pana acum, Nuclearelectrica a tot incercat sa atraga si alti investitori.
- Singurii care s-au aratat interesati pana acum sunt chinezii de la China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation - CGN). In acest moment, partea romana se afla in negocieri cu partea chineza in vederea includerii acesteia in proiect. Insa, acest investitor nu a fost agreat de Enel si ArcelorMittal, motiv care ar sta si la baza retragerii lor din actionariatul Energonuclear.
Reamintim ca SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului chinez in Romania, o scrisoare de intentie.
Solutia exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice nu e una buna.
In schimb,daca se mai termina 2 reactoare la Cernavoda,o sa fie nevoie de mai putin,chiar deloc gaz si petrol pentru generat energie electrica.
Si cine stie,poate ne putem incalzi cu curent electric.
Asta daca se izoleaza bine locuintele.
Si uite asa nu mai suntem dependenti de pretul pe care Rusia ni-l impune la gaz.
keshe vinde primele 100 de reactoare in februarie.
in rest, lasati vraja si manipularea.
Va fi interesant de văzut cum va fi încheiat acordul final, iar dacă se va urma din nou calea emiterii unei legi speciale, care va fi reacția preșidinției.
nici macar ceausescu nu a apelat la ajutorul pretenilor chinezi...
* Guvernul Romaniei semneaza o scrisoare de intentie cu guvernul Chinei, pentru "cooperare în domeniul proiectelor nucleare ";
* Guvernul Romaniei nu a putut / vrea sa garanteze ca NuclerElectrica o sa retina controlul majoritar (51%, convenit initial), drept pentru care se retrag ultimii doi investitori din motive:
Enel : "o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar".
ArcelorMittal : "provocarile mediului de afaceri"
* "In termen de 30 zile de la primirea notificarilor, SNN are obligatia de a cumpara pachetele de actiuni detinute de Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. in Energonuclear la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor."
Deci in final daca tragem linie ce avem: sintem pe minus, dar avem o scrisoare de intentie de la chinezi pentru o posibila investitie in 2014. Mi se pare mie, sau e un fel de dat vrabia din mina pe cioara de pe gard?! Ramine de vazut peste 5-10 ani...
Mai ales cand stii ca ii are in spate pe ilici, nascase si felix...