Republica Moldova va cumpara in 2014 gaz rusesc la un pret de 365 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 10 dolari mai putin fata de anul acesta, potrivit contractului prelungit, miercuri seara, la Moscova, de catre Moldovagaz si concernul rus Gazprom. Tariful pentru consumatorii finali va ramane insa nemodificat, scrie Jurnal.md.

In total, Gazprom va livra consumatorilor din Republica Moldova 2,97 miliarde cubi de gaz natural, dintre care 1,1 miliarde locuitorilor de pe malul drept al Nistrului, iar 1,87 - celor din partea stanga.

"In partea transnistreana este un consum mai mare din cauza uzinei metalurgice si a Centralei de la Cuciurgan", a explicat ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar.

El a precizat ca, in 2014, urmeaza sa fie elaborata o foaie de parcurs privind restructurarea datoriilor istorice acumulate de zona transnistreana.

Miercuri a fost semnat totodata contractul de tranzit a gazelor naturale. Potrivit acestuia, Moldovagaz va asigura transportul a 19 miliarde metri cubi de gaz natural catre zona balcanica. "Moldova asigura tranzitul gazului spre Turcia, Bulgaria, Albania si alte tari din Balcani", a mai spus Lazar.