Comisia Europeana vrea sa renunte la impunerea unor reguli stricte pentru exploatarea gazelor de sist, urmand sa publice doar o recomandare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 13 ianuarie 2014, 16:59 Economie | Energie


Harta rezervelor de gaze de sist
Foto: EIA
Comisia Europeana intentioneaza sa adopte o recomandare care includa un set de cerinte minime in vederea explorarii si exploatarii gazelor de sist, se arata intr-un proiect de comunicare al Comisiei, document obtinut de HotNews.ro. Practic, autoritatile de la Bruxelles renunta la aprobarea unei directive europene care impuna prevederi stricte, mai ales in in privinta standardelor de mediu, preferand varianta unei recomandari, aceasta neavand caracter obligatoriu. Comisia face, astfel, un pas inapoi in privinta legiferarii gazelor de sist, in urma unor reactii venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, Romania si Estonia care doresc diversificarea resurselor de energie.

Potrivit proiectului de comunicare, Comisia va monitoriza modul in care sunt aplicate principiile propuse si va prezenta un raport Parlamentului European si Consiliului in termen de 18 luni de la publicarea Recomandarii in Jurnalul Oficial si, daca este necesar, ar putea decide sa prezinte propuneri legislative.

Care sunt cerintele minime care vor fi incluse in recomandarea pentru statele membre

 • Statele membre vor face o evaluare strategica de mediu inaintea acordarii autorizatiilor pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist
 • Vor fi efectuate evaluari ale riscurilor specifice exploatarilor, atat a celor din subteran, cat si a celor de la suprafata, astfel incat sa se poata decide daca o anumita zona este potrivita pentru explorarea si explotarea gazelor de sist in conditii de siguranta.
 • Vor fi realizate analize de baza a unor elemente precum apa, aerul si seismicitatea, care sa reprezinte referinte pentru monitorizarea ulterioara sau in caz de incident.
 • Populatia va fi informata cu privire la substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica, la compozitia apelor uzate, la datele de baza si la rezultatele monitorizarilor. Practic, trebuie furnizate catre autoritati si populatie informatii concrete referitoare la potentialele riscuri.
 • Va fi asigurata izolarea sondelor in mod corespunzator pentru a se evita contaminarea in subteran.
 • Va fi evitata eliberarea de gaze in atmosfera, iar arderea controlata de gaze va fi redusa la minim, in vederea atenuarii efectelor negative ale emisiilor.

Statele membre trebuie sa se asigure ca societatile petroliere utilizeaza cele mai bune tehnici disponibile si ca aplica cele mai bune practici din industrie de prevenire, gestionare si reducere a riscurilor asociate cu activitatea de explorare si exploatare. De asemenea, trebuie sa se asigure ca ofera transparenta maxima asupra operatiunilor de explorare si exploatare si ca isi imbunatatesc in mod constant tehnologiile si practicile de operare.

Pentru o gestionare corespunzatoare a riscurilor, statele membre trebuie sa se asigure ca procedurile de autorizare sunt realizate in mod corespunzator. In plus, trebuie consultati cetatenii din timp, inainte de inceperea operatiunilor.  

Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare a recomandarii si va pune la dispozitia publicului situatia din statele membre. Acestea sunt invitate sa puna in aplicate cerintele minime prevazute in recomandare in termen de 6 luni de la publicare.

Potrivit documentului Comisiei Europene, exista inca incertitudini cu privire la volumul exact al rezervelor de hidrocarburi neconventionale in UE. Totusi, acestea sunt considerate a fi semnificative. Rezervele recuperabile de gaz de sist sunt estimate la circa 16 trilioane metri cubi in Europa. Insa, la nivelul UE, nu a fost obtinuta pana acum productie comerciala, desi au fost efectuate cateva teste pilot. Productia comerciala ar putea incepe in 2015 in statele membre mai avansate. Productia de gaze de sist ar putea compensa scaderea productiei de gaze conventionale in UE si ar putea sa acopere aproximativ 10% din necesarul de pana in 2035.

Insa, expertii din domeniu sunt de acord ca extractia gazelor de sist duce la riscuri de mediu mai mari comparativ cu cele in cazul exploatarii gazelor conventionale, se mai arata in document. Acesta din cauza tehnicii utilizate si din cauza ca exploatarile acopera zone mult mai largi. In plus, productivitatea sondelor de gaze de sist este mai mica decat in cazul sondelor conventionale si sunt necesare mai multe puturi de foraj. Unele dintre aceste riscuri au si implicatii transfrontaliere, de exemplu in cazul poluarii aperi sau a aerului. Unul dintre principalele riscuri de mediu este contaminarea apelor subterane si de suprafata din cauza substantelor chimice utilizate in procesul de fracturare hidraulica pe orizontala. In procesul de fracturare se foloseste un amestec format din apa, nisip si substante chimice care este injectat sub presiune mare pentru a sparge roca. Un alt risc este legat de impactul asupra cantitatilor de apa. In conditiile in care se utilizeaza cantitati uriase de apa, exista riscul reducerii cantitatilor de apa utilizate in alte scopuri (industrie, agricultura, apa potabila).

Calitatea solului poate fi, de asemenea, afectata negativ de scurgeri de substante chimice. Si aerul poate fi contaminat din cauza emisiilor de metan. Un alt risc este cel fragmentarii terenurilor si afectarii traficului rutier local, cu consecinte pentru comunitatile locale si biodiversitate. Acest risc trebuie pus in contextul utilizarii unor terenuri in alte scopuri, precum agricultura sau turism. Alte riscuri se refera la posibile cutremure induse.

In toamna anului trecut au aparut informatii potrivit carora Comisia Europeana pregateste un pachet legislativ strict in domeniul gazelor de sist. Comisia Europeana urma sa propuna o directiva privind carburantii neconventionali similara altor legislatii referitoare la apele uzate si la evaluarile privind impactul asupra mediului. Insa tari precum Marea Britanie, Polonia, Romania si Estonia au avut obiectii cu privire la aceasta intentie. Acesta este si motivul pentru care se opteaza pentru o varianta mai usoara, si anume cea a Recomandarii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3925 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  va rog frumos, ajutati-ma sa inteleg! (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:06)

  hot news [utilizator]

  1. la nivelul UE, curbura castravetelui si utilizarea termomentrelor cu mercur au fost reglementate extrem de sever, in schimb pentru extractia prin fracking se elaboreaza doar RECOMANDARI, ce nu au caracter obligatoriu?
  2. daca polpulatia trebuie INFORMATA in prealabil si apoi CONSULTATA referitor la exploatare, ce facem cu Pungesti? Or sa isi ceara scuze jandarmii?
  3. cine monitorizeaza respectare recomndarilor si cum se sanctioneaza incalcarile? "va fi asigurata izolarea sondelor, va fi evitata degajarea de gaze in atmosfera", foarte bine si frumos, dar ce se intampla daca exploatatorul Nu respecta acestea?!
  Cum ar fi ca un Cod civil sau rutier sa nu prevada si sanctiuni? Viteza maxima este de 90 la ora, dar daca mergi cu 200, nu patesti nimic!
  • +6 (10 voturi)    
   Asta inseamna (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:19)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   lobby-ul Chevron.
   Nu e neaparat sa iasa compania in fata.
   E vorba de ditamai mamutul.
   Nu, ai citiva factori de decizie care sint corupti si aia cinta cum vrei tu.
   Singura iesire, in care a aratat ce dezastru lasa in urma Chevron-ul, a avut-o Moise Guran.
   Cred ca baiatul asta (altfel cu o inteligenta fermecatoare) este cumva sub acoperire.
   Alfel nu se explica de ce nu l-a asteptat o masina pe rosu sau o ranga ca sa-i explice ca nu-i frumos.
   Iar despre factorii corupti, neterminatul asta de Ponta e cel mai bun exemplu.
   O comunitate intreaga iti spune ca nu vrea si tu trimiti detasamentele de pulane care s-o convinga sa vrea; si nu sint bosimani sint neam din neamul tau.
   • +1 (3 voturi)    
    exact (Luni, 13 ianuarie 2014, 21:37)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    Americanii de la Chevron i-au corupt pe francezii de la Total şi pe austriecii de la OMV :)))
    • +4 (4 voturi)    
     Pai de ce? (Marţi, 14 ianuarie 2014, 11:24)

     veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

     Aia de la Total si ai de la OMV iau decizii politice?
     Politrucii de la Bruxelles au fost/sunt corupti, putin conteaza de cine, in cazul de fata. Fiind corupti lucreaza in interesul corupatorului si mai deloc in interesul cetatenilor. Asta e ideea mai sus, nu o deturna!
  • +2 (8 voturi)    
   Iti spun cine monitorizeaza: Mediul (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:28)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   In Canada sunt inspectori de mediu, foarte duri de s-a ajuns sa se puna prelate cauciucate in jurul rig-ului si toate shack-urile elimina dejectiile intr-un sistem de canalizare ambulant, golit periodic.
   Sa nu faci casing job-urile de rigoare, la fel si cimentarile, pt a izola sonda de formatiuni perfect...ai incurcat-o, amenzile is usturatoare.
   Pe langa mediu, mai e si Board-ul ERCB, care monitorizeaza real time toate operatiunile de la sonda.

   Contaminari minore au fost si prin Canada, dar de obicei la sonde conventionale. Contaminari datorate direct fracturarii: 0. Cutremure: 0, asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o.
   • +3 (3 voturi)    
    Stiinta si tehnica:-) (Luni, 13 ianuarie 2014, 22:44)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    La asta cu cutremurele lasa-ma sa nu te cred:
    http://www.sciencemag.org/content/341/6142/1225942

    Cat despre mediu, matale stii foarte bine ce se intampla in Romania. Tocmai au gasit niste tone de copite de cal intr-un rau, cauta caii prin magazinele din Europa:-)
    Eu continui sa cred ca esti bine intentionat, caz in care iti spun din nou: guvernarea actuala, clasa politica actuala, nu trebuie sa faca nimic din ceea ce poate fi riscant daca nu este "manipulat" corect. Pentru ca Romania, soc si groaza, nu este Canada. Cand va fi, cu mare drag redeschidem subiectul aur, gaze de sist si altele. Pana atunci ai face si tu bine sa nu mai confunzi teoria si practica din Canada cu ceea ce va face Romania. Adica dezastru.
    PS: Si Bechtel a demonstrat in alte parti ca stie sa faca drumuri. Dar la noi nu avea de ce sa se chinuie, era mai simplu sa faca bani stand degeaba.
    • +5 (5 voturi)    
     Nu, nu e bine intentionat (Marţi, 14 ianuarie 2014, 11:15)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui un dac

     "Naivitatea" bonoma cu care insista pana-n panzele albe, la cam toate articolele pe acest subiect, asupra presupusei similaritati dintre Canada/SUA si Romania (strecurand si "nevinovate" minciunele din cand in cand) nu poate avea decat doua explicatii.
     Archie in mod evident nu e prost, prin urmare una din explicatii cade. Iti las placerea s-o descoperi pe-a doua.
  • 0 (8 voturi)    
   E CE (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:29)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   E comisia europeana, care lucreaza spre beneficiul marilor corporatii, a nu se confunda cu alte institutii europene.
 • -4 (6 voturi)    
  Sigur e mana lui Ponta aici! (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:08)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  :))
 • -3 (9 voturi)    
  Sanse ratate! (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:22)

  george_neagu [utilizator]

  Ai nostrii conducatori nici cand e vorba ca fiecare stat sa ia propria decizie, nu sunt in stare sa-si asume hotarat directia.
  Si in cazul cultivarii soiei motivicata genetic tot asa s-a decis ca fiecare stat membru sa decida singur, si ai nostrii tot mai asteapta o decizie a nu stiu carei comisii de specialitate.
  Cred ca trecerea la exploatarea gazelor de sist va fi un alt tren pe care Romania il va pierde asa cum a fost si cu soia modificata genetic. Milioane si milioane de euro pierdute in anii astia din urma.
  • +3 (3 voturi)    
   Tu lucrezi la Voiculescu? (Luni, 13 ianuarie 2014, 22:50)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui george_neagu

   In 2007, anul integrarii Romaniei in UE, soia modificata genetic era interzisa. Ghici cine planta de zor in delta Neajlovului? Grivco...
   Asa ca lasa-ma cu povestile astea si cu trenurile matale.
   Organismele modificate genetic, altfel zis: oh my god, sunt bune acolo unde agricultura nu poate sustine hrana populatiei. Romania, dupa calculele nepricepute ale lui Daniel Constantin, poate sustine hrana a cel putin 40 de milioane de oameni. In realitate probabil ca vorbim de dublu acestui numar. Asa ca, repet, mai lasa-ne!
 • -5 (11 voturi)    
  jos ghiarele jegoase ... (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:24)

  sconcsu [utilizator]

  ... de pe bogatiile rominilor
  • +4 (4 voturi)    
   ?!? (Luni, 13 ianuarie 2014, 21:38)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui sconcsu

   Care-s alea? :)
  • +1 (1 vot)    
   Asta (Marţi, 14 ianuarie 2014, 11:28)

   veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui sconcsu

   este cel mai nepotrivit/prost argument impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractiune hidraulica.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 ianuarie 2014, 23:16)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  Bai fratilor (Marţi, 14 ianuarie 2014, 12:48)

  Alex S [utilizator]

  In SUA gazele de sist au creat peste 1 milion de noi locuri de munca, si noi ne c***m pe noi.
  • +1 (1 vot)    
   nu-i nimic (Marţi, 14 ianuarie 2014, 13:05)

   veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   stai sa vezi cate milioane de locuri de munca va crea DECONTAMINAREA! :)
  • +1 (1 vot)    
   Foloseste-ti creierul !!! (Marţi, 14 ianuarie 2014, 15:53)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Ma bucur ca am citit postul tau, pentru ca-mi da ocazia sa-mi reinnoiesc apelul la exersarea gandirii critice - indiferent ca esti pro sau contra unui subiect oarecare. Valabil si pentru Archie si manipularile lui/ei canadiene.
   Asadar, sa lucram cu materialul clientului.
   Cf EIA (agentie americana, care va sa zica), in 2012 SUA au produs o medie de 25,7 miliarde cf de gaze de sist pe zi (http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=13491). Pretul mediu in perioada respectiva pare sa fi fost cca $4/1000cf (http://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n3035us3m.htm); in 2013 a crescut sensibil, da' sa nu lasam asta, ca nu serveste cauzei...
   Un pic de aritmetica si rezulta ca valoarea productiei de gaze de sist din 2012 din SUA a fost cam $37,5 miliarde.
   Sa facem supozitia complet absurda cf careia toti acesti bani au fost cheltuiti, 100%, pt plata angajatilor. Impartim 37,5 miliarde la milionul de angajati si pare sa rezulte ca angajatul mediu din aceasta industrie a fost platit in 2012 cu $3000/luna BRUT, ceea ce e un salariu modest in SUA. Daca am fi realisti cu privire la structura costurilor, probabil ca acel salariu mediu ar scadea la (mult) mai putin de jumatate. Absurd.
   Conchidem asadar ca milionul ala de locuri de munca e propaganda pura, cifre scoase din burta, intoarse din condei... precum steagurile lui Pristanda. Aceeasi concluzie daca judeci in termeni de productivitate/angajat etc.
   Gresesc?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by