Grupul Rompetrol este pregătit să transfere 200 milioane USD la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare, se arata intr-un comunicat al companiei. Transferul va fi facut ca urmare a aprobarii hotararii de guvern privind Memorandumul pentru stingerea datoriei Rompetrol. Compania sustine ca a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate printr-un fond de investiții.

“Rompetrol, cu suportul unicului acționar - KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia și determinarea autorităților pentru găsirea și adoptarea unei soluții mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar și previzibil, dar și de sprijin pentru atragerea și realizarea de noi investiții”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al Grupului Rompetrol.

In parteneriat cu statul roman va fi creat un fond de investitii care va avea o durata de 7 ani, nivelul investițional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard USD.

Compania sustine ca a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate prin fondul de investiții. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri memorandumul cu Rompetrol. "Guvernul a aprobat această Hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.

Cele două proiecte vor duce la crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar și pentru întreaga economie prin veniturile investiționale generate.

Investițiile realizate pe plan local de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste 2 miliarde USD, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde USD.