UPDATE Memorandumul cu Rompetrol: Guvernul a aprobat un act normativ prin care accepta sa piarda 400 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari fara clauze punitive

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:29 Economie | Energie


Rafinaria Petromidia
Foto: Rompetrol
Hotararea de Guvern privind Memorandumul care scapa grupul Rompetrol de datoria de 600 milioane de dolari a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul isi asuma retragerea din procesul cu Rompetrol pentru recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu este constitutional ca Parlamentul sa aprobe aceasta decizie. Actul normativ nu impune nici un fel de garantie astfel incat dupa stingerea tuturor litigiilor dintre statul roman si Rompetrol, compania petroliera sa faca investitia de 1 miliard de dolari promisa in nenumarate randuri de premierul Victor Ponta. In realitate, memorandumul scapa compania de litigii si de obligatia de a plati 400 de milioane de dolari din datoria totala de 600 milioane dolari, contra promisiunii ca va realiza investii - fara termene clare de realizare.

Trebuie precizat ca pentru realizarea tranzactiei prin care statul roman primeste 200 de milioane de dolari contra 26,69% din actiuni nu este prevazut niciun termen limita.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.

Victor Ponta a acceptat greu infrangerea in fata Curtii Constitutionale, sustinand initial ca nu agreeaza ideea aprobarii memorandumului prin Hotarare de Guvern. De altfel, intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

In cele din urma, a acceptat ca documentul sa fie asumat de Guvern. Au semnat Victor Ponta, un secretar de stat de la ministerul economiei, ministrul energiei Constantin Nita, ministrul finantelor Daniel Chitoiu si ministrul bugetului Liviu Voinea. Potrivit Guvernului, exista aviz din partea Ministerului Justitiei.

Hotararea de Guvern prevede mandatarea ministerului finantelor sa indeplineasca toate procedurule pentru stingerea, prin renuntarea la judecata, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunta la toate procesele prin care statul roman cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Important este si ce se va intampla dupa stingerea litigiilor.
Teoretic, actul normativ ar fi trebuit sa impuna garantii si termene pentru demararea investitiei de 1 miliard de dolari promisa de premierul Victor Ponta in nenumarate randuri. Hotararea de Guvern nu prevede nimic in acest sens. Exista doar un articol care spune ca in cazul in care, dupa stingerea tuturor litigiilor, Rompetrol Group nu indeplineste angajamentele prevazute in memorandum referitoare la un fond de investitii, Ministerul Finantelor este mandatat sa "efectueze toate demersurile prevazute de lege pentru instituirea unor masuri asiguratorii/executorii, respectiv prin promovarea unor actiuni judiciare/arbitrale". Cu alte cuvinte, nimic concret. Ministerul Finantelor ar putea sa deja in judecata Rompetrol daca va dori, insa atata vreme cat nu sunt impuse nici termene, nici garantii, batalia in justitie este ca si pierduta. Actul normativ nu arata nici in cat timp trebuie creat fondul si nici in cat timp ar trebui demarate investitiile.

Primul pas pentru stingerea litigiilor a fost facut deja, in sensul ca procesele aflate pe rol au fost suspendate inca de pe 18 februarie 2013, adica dupa trei zile dupa ce partile implicate au semnat memorandumul. Pe 18 februarie 2013, Curtea de Apel Constanta urma sa se pronunte, poate chiar in favoarea statului.

In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. Potrivit memorandumului, Rompetrol Group va cumpara de la stat 26,69% din actiuni, in schimbul a 200 de milioane de dolari. Practic, in contul datoriei de 600 milioane dolari, Rompetrol plateste doar 200 milioane dolari. In acest fel, Rompetrol se alege si cu actiuni si cu dreptul de a adopta orice decizie in legatura cu Rompetrol Rafinare. Adica, rolul statului in adoptarea deciziilor va fi lipsit de orice importanta. Dupa tranzactie, statul se obliga sa nu instraineze restul de actiuni, adica 18%, pe o perioada de trei ani.

Memorandumul mai prevede ca partile sa infiinteze un fond de investitii kazah-roman, in care Rompetrol Group sa detina 80%, iar statul roman 20%. Prin acest fond ar urma sa fie efectuate investiti evaluate la circa 1 miliard de dolari pe o perioada de 7 ani. Nu este precizat termenul limita pentru demararea si finalizarea demersurilor.

 • UPDATE Foarte important de mentionat este ca Rompetrol Group va fi cel care va decide ce investitii vor fi facute.

La capitolul finantare este prevazuta suma de 150 de milioane de dolari, pe care Rompetrol Group ii va asigura in decursul duratei de investitii. Din acesta suma, 30 milioane dolari ar fi contributia statului roman pe care ar urma sa o plateasca tot Rompetrol Group. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group, nimic in favoarea statului, pana cand compania isi va recupera investitia de 150 milioane dolari. Statul va pastra participatia de 20% la fond pe o perioada de minim 5 ani, dupa care daca va dori o va putea vinde, Rompetrol Group avand drept de preferinta.

Grupul Rompetrol sustine ca este pregătit să transfere 200 milioane USD la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare.
“Rompetrol, cu suportul unicului acționar - KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei", se arata intr-un comunicat al companiei. Rompetrol mai sustine si ca ca a identificat deja 2 proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane USD, care vor fi implementate prin fondul de investiții.

 • O scurta istorie

 Motivul incheierii acestui memorandum este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si  Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei  (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si  majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa,  Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci  majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit actionar in urma unei  majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol  Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.


Initial, Guvernul a aprobat memorandumul cu Rompetrol in luna mai 2013 printr-un proiect de lege, lasand intreaga raspundere pe seama Parlamentului.
Practic, prin aceasta decizie, Guvernul era de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 600 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din  actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Potrivit documentului, orice distribuire de profit urma sa se efectueze doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. In ceea ce priveste litigiul dintre statul roman si Rompetrol, situatia a fost rezolvata inca din februarie cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Potrivit memorandumului, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Dupa ce a fost aprobata de Parlament, Legea privind memorandumul cu Rompetrol a fost atacata la Curtea Constitutionala de presedintele Traian Basescu, care a contestat faptul ca legea "are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda".

Curtea Constitutionala a admis in luna noiembrie contestarea sefului statului
, stabilind ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV.

Premierul Victor Ponta s-a declarat nedumerit de decizia Curtii Constitutionale privind Memorandumul incheiat de guvern cu compania kazaha Rompetrol, afirmand ca societatea ar putea intra in insolventa. Premierul Victor Ponta a dat vina pe "batalia politica" pentru faptul ca un mare proiect de investitii a esuat in Romania. Insa, Executivul ar putea sa aprobe aceste proiecte prin Hotarari de Guvern, fapt care nu era agreat de Ponta. Intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Citeste si: Victor Ponta spune ca statul a pierdut procesul cu Rompetrol. In realitate, statul a cerut suspendarea procesului
 • Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul pentru faptul ca a renuntat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat in privinta Rompetrol. Basescu a spus ca "fondul de un miliard de dolari nu exista, asa cum este scris in memorandum". In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.
 • Este adevarat totusi ca statul a pierdut in 2011 procesul cu Rompetrol in prima instanta, la Tribunalul Constanta. Procesul nu s-a oprit insa aici.  Ministerul Finantelor a facut recurs si dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta.

Vezi aici detalii despre Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11781 vizualizari

 • +50 (50 voturi)    
  Iata despre ce vorbim (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:33)

  Frank777 [utilizator]

  Coruptie.
  • +40 (40 voturi)    
   coruptia e zero .Mai curind TRADARE (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:01)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   intereselor tarii .De ce oare min Justitiei n-a semnat ?

   Cea ce fac astia se numeste simplu : tradare iar acum vor sa legifereze actul de tradare .

   Asa ceva se pedepseste in orice stat cu inchisoare pe viata + un bonus 300 de ani fara posibilitatea de eliberare . Nu doresc rau nimanui insa astfel de actiuni trebuie pedepsite ferm
   • +4 (6 voturi)    
    dar asta ce sa fie ? (Vineri, 24 ianuarie 2014, 15:07)

    titiacs [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    http://www.reportervirtual.ro/2014/01/ponta-si-rompetrol-afaceri-in-familie-500-de-milioane-de-euro-cadou-pentru-kazahi.html
    - sa fie explicatia pentru asa-zisa "tradare " a Ioanei Basescu ?
    • +5 (5 voturi)    
     cat e datoria aia la FMI? (Vineri, 24 ianuarie 2014, 18:30)

     FFF T [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

     Pai noi luam bani cu imprumut ca sa le stergem la astia datoriile? pfffiu!
  • +25 (27 voturi)    
   nop! ... a semnat, dar, doar ca premier! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:16)

   czr [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   ca deputat, nu este de acord.. dar ca prim ministru a trebuit sa semneze!

   ps
   eu banuiesc c-a fost deacord si ca doctor.. (si, asa a iesit la vot.. democratic!)
   • +12 (12 voturi)    
    nu este de ras ! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 15:20)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui czr

    Frank777 are perfecta dreptate, nu este coruptie ci mai curand tradare.
    Pacaliciul plagiator isi permite sa arunce cu banii nostri de parca ar fi ai lui, fara sa intrebe si fara sa dea socoteala.

    Asta a promis USL-ul in campania electorala ? De aceea imbecilii si-au pus stampila pe ei ?
    Daca parlamentarii vor vota asemenea magarie, se vor face partasi la tradare si vor trebui sa raspunda in fata noastra pentru aceasta.
    • +6 (6 voturi)    
     pai tocmai asta e... (Vineri, 24 ianuarie 2014, 22:06)

     boromir [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     parlamentul nu mai are nici o treaba, plagiatorul voia sa paseze raspunderea parlamentului asa cum obisnuieste, dar nu i-a iesit, asa ca a fost nevoit sa dea hotarare de guvern care deja e in vigoare, a fost publicata in Monitorul Oficial . Deci putem spune ca tocmai am aruncat in vant 400 mil. USD, da' nu-i nici o problema ca scoate el mai multi din acciza la combustibil, nu-i asa?
     • +1 (1 vot)    
      aveti dreptate.... (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 8:22)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui boromir

      .....si imi cer scuze pentru faptul ca mi-am prezentat trunchiat ideea.

      Voiam sa spun ca daca parlamentul aproba prin neimplicare aceasta magarie, se face partas la aceasta tradare si aici ma refer la constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, care se ancheteze acest caz.

      Daca in cazul Nana, unde este vorba despre un contract privat in care nu sunt folositi banii publlici, s-a constituit o comisie de ancheta, in cazul Rompetrol, unde se pierd sume uriase din banii nostri, constituirea unei comisii de ancheta este obligatorie.

      Deocamdata parlamentarii nostri, indiferent de culoarea politica, nu iau nicio atitudine in acest sens.
      Oare de ce ?
  • +19 (19 voturi)    
   Cum ramane cu... (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:23)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Bani sunt dar nu sunt bine folositi?
   Nu asta mancau uslasii pe vremea guvernarii Boc?
   E, uita/te acum, ghertoi roman ce tampenii fac prostii tai!
   Sa iti traiasca!
   Mie, nu!
  • +18 (18 voturi)    
   si-a iscalit? (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:38)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   deci Ponta si-a iscalit singur actul de acuzare?
   • +1 (1 vot)    
    NORMAL.....PROCURATURA... (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 11:44)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    ar trebui sa se autosesizeze de acest HG. ca de un act de tradare, dar ......pro. gen., e amicul lui pssonta, probabil vor imparti comisionul.
 • +16 (18 voturi)    
  poate are dreptate, (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:36)

  firuierbii [utilizator]

  a pierdut procesul. un proces, pe care noi, prstimea, nu-l intelegem. prea mult rafinament monser
  • +17 (17 voturi)    
   pai... (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:04)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui firuierbii

   curat rafinament, da' umflati-l! mentorul sau, detinutul nastase, stie mai bine cum se numeste asta, ca doar ce si-a adaugat termenul la vocabular...
 • +42 (42 voturi)    
  DNA (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:38)

  Adrian1 [utilizator]

  presimt ca DNA va fi foarte ocupata in curand ;)
  • +6 (6 voturi)    
   Cel mai cinstit guvern (Vineri, 24 ianuarie 2014, 15:12)

   marty70 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

   Cred ca aici este vorba doar de incompetenta. Nu cred ca DNA va mai putea intoarce lucrurile.
   Mazeta si Dumitrica sint in extaz, si ocupati sa mai poata posta ceva aici!
 • +4 (10 voturi)    
  greseala impardonabila (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:39)

  DanielStoenescu [anonim]

  ce sunt alea ''milioade''?
 • +29 (29 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:41)

  polonyca [anonim]

  • +21 (21 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:48)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui polonyca

  • -26 (34 voturi)    
   Contractul cu Bechtel (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:52)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   a fost negociat de ministrul transporturilor de pe acea vreme, Traian Basescu. Cel care a "valorificat" personal si Flota României, fără scrupule. Mai citiți si voi măi băieți, nu mai tineti partea acestui satrap !
   • +20 (20 voturi)    
    minciuna (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:15)

    Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    ce minciuna ai tras! adica Basescu era ministru in guvernul Nastase?
    • 0 (0 voturi)    
     === !!=== (Duminică, 26 ianuarie 2014, 21:59)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

     ///
     Pe toti astia care-l invinuiti pe BASESCU pentru FLOTA si BECHTEL etc. aveti din nou posibiliatatea sa-l actionati in judecata . Chiar daca a mai fost odata , cand s-a retras din parlament si s-a pus la dispozitia justitiei. Primul si unicul caz de astfel de comportament la un parlamentar. De ce nu o faceti? FACETI-O < baieti si sigur ajungeti la CEDO pierzand procesul . Dupa aceea ar trebui nu doar sa platiti daune , ci si sa fie maturata curtea parlamentului cu voi toti care bateti campii in acest fel!!
   • +21 (21 voturi)    
    Minciună mizerabilă (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:23)

    CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, prin Ordonanța de urgență nr. 120, din 18 noiembrie 2003, care prevederea alocarea contractului prin negocierea cu o singură sursă, și anume Bechtel. Ministrul transporturilor era Mitrea. Miron Mitrea.

    Sunt curios unde se poate găsi semnătura lui Băsescu pe vreun contract sau renegociere cu Bechtel...
   • +11 (11 voturi)    
    pai... (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:03)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    basescu, basescu, bai ponta, ia d-aici:
    "În 2003, când ministru al Transporturilor era Miron Mitrea, iar prim-ministru Adrian Năstase, s-a parafat contractul cu americanii. Documentul a fost semnat de directorul CNADNR de la acea vreme, Mihai Başulescu"
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-pe-firul-contractului-bechtel-1050413.html#ixzz2rJggmHWg
    EVZ.ro
   • +14 (14 voturi)    
    bai baiatule, da' limitat mai esti (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:32)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Basescu era ministru sub nastase?!? Tare natarau mai esti!
   • +8 (8 voturi)    
    minciuni uslase obisnuite (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:48)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    - Ordonanţa de urgenţă nr. 120, din 18 noiembrie 2003, prevedea demararea de către CNADNR a procedurii de negociere cu o singură sursă: firma americană Bechtel International Inc.
    La 5 martie 2004, Parlamentul României aprobă OUG 120 prin Legea nr.32/2004, iar la 16 iunie 2004 are loc ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru Autostrada Transilvania, la Săvădisla - Cluj, sat Vălişoara, campusul Bechtel. (Procedura devenita obisnuita pentru psd. Vezi si cazurile Rosia Montana sau CFR)
    - Guvernul Adrian Năstase (28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004)
    - Ministrul lucrărilor publice, transporturilor și locuinței (din 19 iunie 2003 a purtat denumirea de Ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului) Miron-Tudor Mitrea (28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004)
   • +4 (4 voturi)    
    Corect!!!! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 15:11)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Mai cititi, mai baieti! Mai cititi! Si nu mai tineti partea cestui satrap, Poanta! Cat de mare adevar ai grait!!!
   • +3 (3 voturi)    
    Lasa-l Ba in pace (Vineri, 24 ianuarie 2014, 17:09)

    Kappa [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    pe Basescu.
    A fost intrebat de un reporter cum e cu flota la prima alegere de Presedinte.
    A raspuns "Eu va spun, dar o sa va doara capul".
    Daca mai ai un neuron singuratic, nu te supara dara nu pot sa-ti spun Dvs, pune-l sa gindeasca.
    Se spune ca piinea in cantitati mari timpeste.
    Maninca si tu mai putina, oricum nu stiu cit o sa-ti deie miine Ponta.
   • 0 (0 voturi)    
    :)) (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 11:28)

    Werwolf1 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Tu chiar existi? Mi se pare greu de crezut !
  • +12 (12 voturi)    
   pai, (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:59)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   sa nu uitam Petrom!
 • +31 (31 voturi)    
  , (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:43)

  Rasmus [utilizator]

  Bechtel reload!
  A avut profesor bun.
  • +10 (10 voturi)    
   memorandumul (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:07)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

   asta s'a publicat in monitorul national, nu mai este amenintat de pierdere :)
 • +12 (12 voturi)    
  Multumim guvernului (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:49)

  nano2k [utilizator]

  Vom fi toti ca Ilici: Saraci dar "cistiti".
 • -20 (20 voturi)    
  Parca anul trecut, (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:53)

  xrogo [utilizator]

  ati mai tocat subiectul asta,nu v-ati plictisit?
  • +13 (13 voturi)    
   Chiar asa (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:19)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Si ce daca ai pierdut tu 400 milioane de euroi care puteau sa-ti revina ca alocatie sau pomana electorala? =))))
  • +14 (14 voturi)    
   plictisit ? (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:13)

   liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   tinand cont de faptul ca azi am platit iarasi impozitele la stat, pt angajator si angajati, NU, nu m-am plictisit. Urasc sa vad cum munca mea e risipita cu nesimtire zilnic. Urasc sa vad ca eforturile mele de a fi cinstit si cu datorii achitate la zi catre stat sunt inutile de fapt. Banii astia nu o sa-mi permita sa cumpar nici macar aspirina pe reteta, nu mai vorbim de a vedea curand strazi decente, scoli, etc. Vad doar risipa electorala, spaga, comisioane si incompetenta crasa. dar, poate sunt eu educat altfel...
   • +6 (6 voturi)    
    da (Vineri, 24 ianuarie 2014, 17:46)

    thon [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

    asa ar trebui sa gandim cu totii. banii statului sunt banii nostrii. resursele naturale ale tarii sunt resursele noastre. marile companii care le exploateaza nu au investit nimic(ma refer la investitii intelectuale, idei, inventii, etc.), au venit au pus sonda si...curge. ar trebui impozitate cu 80%. in schimb noi impozitam la sange productia, fabricile, muncitorii. sa ma ierte si pe mine de impozite si taxe timp de 10-20 ani, promit ca o sa creez locuri de munca. o sa mi fac o casa, prin asta dau de lucru la o gramada de oameni
  • +9 (9 voturi)    
   As (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:50)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nici o sansa sa te plictisesti cu acest guvern TV.
 • +23 (23 voturi)    
  au dat (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:55)

  mos ion roata [utilizator]

  400 milioane din mana pentru 1 miliard de pe gard. De castigat va avea doar cel care a luat comisionul.(pana cand va intra dna-ul pe fir)
  • +11 (11 voturi)    
   au dat (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:47)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   600 milioane din mana, ca vad ca rompetrol da 200 milioane in schi,bul unor actiuni, cu alte cuvinte statul a fost pagubit cu 600 milioane...
 • +17 (17 voturi)    
  BECHTEL 2 (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:56)

  marianos [utilizator]

  Trebuia sa isi lase Nastase "creatura" completa.
  Ponta este opera completa a acestui infractor care a fost PM al Romaniei
  Sper sa-i urmeze destinul la Jilava sau unde o mai fi pe acum infractorul Nastase
  • +10 (10 voturi)    
   Bancorex 2 (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:21)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui marianos

   sau Banca Religiilor
 • +17 (17 voturi)    
  O mica clarificare (Vineri, 24 ianuarie 2014, 12:59)

  CatalinPetrica [anonim]

  Spune ca Investitii de pana la 1 miliard de euro, asta poate insemna si 10 Euro
  Apoi singurul beneficiar al acelor bani va fi tot rompetrol, careva incasa toate veniturile si tot profitul si apoi va inchide afacerea
  Statul nu va lua nimic eventual va ramane si dator
  Pentru ca in caz de pierderi vor plati si Rompetrol si Statul
  Sa spunem ca marea investitie a rompetrol va fi cumpararea unor utilaje cu 999 milioane de euro (poate sa le supra evelueaza el sa coste de fapt doar 1 milion)
  Dupa ce le achizitioaneaza poate sa le vand chiar in pierde, toti banii obtinuti din vanzare revin rompetrol iar 20% din pierdere o va plati tot statul roman
  • +11 (11 voturi)    
   Rectific (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:26)

   CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Am citit memorandumul din nou
   Sunt obligati sa investeasca doar 150 milioane si asta in urmatorii 7 ani, restul daca vor si au chef
 • +20 (20 voturi)    
  e bine asa (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:06)

  nash pandelica [utilizator]

  la viitoare cercetare penala, vor fi usor de gasit vinovati pentru subminarea economiei nationale si corupte, dupa semnaturile manjite pe acel memo.
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:23)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui nash pandelica

   • +9 (9 voturi)    
    si mai bine (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:51)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    intareste.
    totusi, hg aproba memo semnat intre partea romana si rompetrol.
    hotararea de govern consifinteste, numai, paguba facuta economiei nationale, solidarizeaza guvernul, cu p.m., ministrul de finante si cel al justitiei, cu cei ce au semnat momo.

    ...HG!!! foa'te bine..... :))))
 • +12 (12 voturi)    
  nuu pt ca sigur nu se va mai gasi dosarul! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:35)

  misa2002_2006 [utilizator]

  aduceti-va aminte de dorasul pierdut la Min de transporturi!
  • +6 (6 voturi)    
   nuu pt ca sigur nu se va mai gasi dosarul! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:19)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   imi cer scuze pt greselile din scriere...
   dar ce am spus e un mare adevar..am pierdut alte milioane de euro, care le suportam tot noi, prostimea,
   prin impunere de noi taxe si impozite si preturi marite la carburanti si energie..
   motivul dat de competentii nostri pt atatia bani aruncati peste ocean, a fost ca nu s-a gasit dosarul..
 • +16 (16 voturi)    
  Huooo USL-istilor! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 13:47)

  emil bobu [utilizator]

  Doamne ce incompetenti! Cum sa pierzi 400 de milioane? Doar nu sunt banii lor asa ca isi permit! Ce hoti! Ce incompetenti!
 • +9 (9 voturi)    
  Ministerul Justiției este la fel de corupt (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:02)

  visio [utilizator]

  dacă aveam justiție, dacă retadatul de Procuror general știa meserie, Ponta era la pușcărie în secunda 2; de asta spun de atâta vreme: Statul este fiecare român în parte, și politicieni retardați sau Procurori Generali care bat liceeni, fac rău fiecărui român și fură dela fiecare român. Desigur că cel care se mulțumește cu o scaoșă electorală va vota usl, pdl, etc; însă, în acea sacoșă sunt produse furate dela fiecare român; cum eu nu accept pomană, consider că este obligatoriu ca muncă să îmi fie corect retribuită și statutul meu să fie respectat; cei care primesc pomana electorală trebuiesc tratați ca și complici ai acestui furt...
 • +11 (11 voturi)    
  Contract a la Bechtel (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:17)

  bigbrother [utilizator]

  Doar a avut de la cine invata. Ma intreb insa cine poate opri aceasta magarie, Base nu cred ca mai are parghii pentru asa ceva iar de Ministerul Justitiei..da Doamne sa le vina mintea la cap in ultimul ceas.

  Parerea mea este ca Ponta s-a bagat intr-un rahat mai mare ca el cu povestea asta si cu toate celelalte promisiuni nerespectate si semnaturi date in stanga si dreapta. Iar cand o sa se imputa treaba, pica rau de tot. Nu stiu cat il vor mai folosi pe post de marioneta, dar cu siguranta nu-i va fi la final, are exemplul lui Bombonel care ani de zile s-a luptat sa scape si tot a fost bagat la parnaie.

  Din pacate, asta inseamna sa mai asteptam cativa ani pana se strang probe, pana se pun cap la cap..sper totusi ca acest act sa fie invalidat cumva legal, acum.
 • +8 (8 voturi)    
  pun taxe pe viata noastra de zi cu zi, (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:22)

  yellowdog [utilizator]

  de acolo recupereaza, ne omoara copii si oamenii de valoare asta e guvernarea ponta vita nobila de la ilescu si nastase
 • +10 (10 voturi)    
  e caz pt DNA (Vineri, 24 ianuarie 2014, 14:51)

  Plasmaticus [utilizator]

  Ponta poate fi anchetat.
 • +9 (9 voturi)    
  Romania rupta-n cur de foame si datorii !!! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 15:06)

  andreesanu [utilizator]

  O tara datoare 100 miliarde de euro face acte de caritate la kazahi !!!
  Dupa ce n-au infiintat un loc de munca ,dupa ce nu au habar de guvernare ,acum fac pomeni fara nici un rost.
  In stilul caracteristic asa cum promit fara nici o acoperire si fara logica,tot asa au procedat si cu kazahii -pe vorbe goale,povesti la calendele grecesti.
  Inconstienti ?,incompetenti?,prosti?,tradatori,ce-s adunatura asta de-si zic guvern ???,cind pun interesele Romaniei mai presus de interesele altora,mai presus de interesele romanilor.
  • 0 (0 voturi)    
   datorie (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 9:54)

   tot [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Cred ca o parte din datoria stearsa se regaseste prin conturi din paradisuri fiscale...
 • +5 (5 voturi)    
  Decizia politica (Vineri, 24 ianuarie 2014, 16:02)

  aresul [utilizator]

  ,,Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele".
  Cum raspunde Ponta pentru ,,decizie"? Politic? Cum a raspuns si Tariceanu in cazul Bechtel?
  De aceasta data, vad ca ministrul justitiei nu a pus botu', ca Macovei. Cine este nataraul asta? Aaaa....Sagetator! Nu-l ,,traduceti" voi pe asta! Se pricepe mai bine la magariile astea economice decat la justitie. Semneaza doar daca-i fortati mana.
 • +3 (3 voturi)    
  Cine va fi.... (Vineri, 24 ianuarie 2014, 16:12)

  conul [anonim]

  ......"matusa Tamara" pentru Pinochio ?
 • +4 (4 voturi)    
  Sa facem cum ne recomanda premierul! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 16:38)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ar trebui sa luam cei 200 de milioane de euro si sa tacem. Sa ii multumim lui Patriciu, excelentul om de afaceri, care a furat rafinaria Navodari ( de la romani), a vandut-o statului Kazahstan pentru 2,5 miliarde de euro, pe care i-a depus intr-o banca discreta.
  Ca bun roman, a aranjat cu noul proprietar sa ne dea si noua vreo 200 de milioane de euro, ca sa ne inchida gura.
  Premierul ne sfatueste sa luam acest bacsis si sa facem ciocul mic.
 • +4 (4 voturi)    
  noile acize (Vineri, 24 ianuarie 2014, 16:42)

  FA [utilizator]

  Banii nu sunt pierduti o parte din ei vor intra in buzunarele cui trebuie, urmand ca noi prostimea sa compensam restul prin noile accize care vor intra de la 1 Aprilie, pentru ca "nu mai sunt bani la buget" :).
  Ce-i de la "siguranta nationala", isi iau si ei partea probabil, de la revolutie incoace n-am auzit sa fi fost careva condamnat pentru tradare.
 • +4 (4 voturi)    
  Da asta ne taxeaza pe noi.. (Vineri, 24 ianuarie 2014, 17:55)

  Cetatean97513 [utilizator]

  AICI SE DUC BANII NOSTRI!
  Ar trebui sa iesim in strada!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Extraordinar !! (Vineri, 24 ianuarie 2014, 18:11)

  solar [utilizator]

  pur si simplu nu-mi gasesc cuvintele pentru a condamna acest act de tradare de tara !! nu poate fi incadrata fapta altundeva!!! sa faci cadou unei firme straine 600 de milioane de euro- practic atat valoareaza- este prea , prea de tot!! toti cei care au facut posibil prin alegeri un astfle de guvern ar trebui pedepsiti drastic!! degeaba pot acum sa vada cu ochii proprii la ce au participat si s-au facut partasi!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ponta demis si judecat pt subminarea economiei (Vineri, 24 ianuarie 2014, 18:16)

  Fu Leng [utilizator]

  Nu se poate asa ceva intr-o tara UE. 400 milioane cado pt o promisiune. Nu se face asa ceva intr-o economie capitalista. Eu daca ma duc sa cumpar un 3D, platesc, nu ma platesc aia pe mine si vin si cu TV-ul acasa.
  Tara se scalda in saracie si asta arunca cu banii, COCALARESC bai Viorele.
 • 0 (0 voturi)    
  ponta (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 11:25)

  tzepes [utilizator]

  Nu e bine Viorel, nu e bine !
 • 0 (0 voturi)    
  STAPANIII (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 12:00)

  LEX LEX [anonim]

  Fac ce vor...muschii lor.....ne imprumutam....micsoram pensiile...scadem la sanatate,,la invatamint,,,,marim preturile...energie,,,,taxe cat mai multe....
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai exista nicio cale de atac? (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 15:36)

  Sting [utilizator]

  Hotararile de guvern nu se supun unui circuit?

  Cred ca asta va fi motivul pentru care Ponta va infunda puscaria multi ani.
 • 0 (0 voturi)    
  pinochio (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 20:50)

  cezar500 [utilizator]

  Trebuie tras in teapa acest prim ministru, pinochio


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by