Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale: In 2000, Guvernul Romaniei a renuntat din proprie initiativa la importul direct din Federatia Rusa pentru a permite accesul intermediarilor

de CP     HotNews.ro
Luni, 10 februarie 2014, 12:22 Economie | Energie


​Guvernul roman a "fabricat" in 2000 ruperea conventilor existente intre Romania si Rusia, renuntat la importurile directe de gaze naturale si dand curs liber intermediarilor, scrie pe blogul sau Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale. Acesta mai spune ca din acest motiv "nici un Guvern, Minister sau companie romaneasca nu a reusit in ultimii 14 ani, abordarea importului gazelor printr-un contract direct cu Gazprom si probabil nu se va intampla nici in urmatorii ani".

Dumitru Chisalita afirma ca pe 25 octombrie 1996, s-a încheiat la Moscova, Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, privind extinderea capacităţilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul României pentru creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România, aprobată prin HG 1369/1996. Potrivit HG 1369/1996, Regia Autonomă a Gazelor Naturale “Romgaz” Medias trebuia sa intreprinda toate măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Convenţiei. La articolul 2 din Conventie se prevedea „crearea unei societăţi pe acţiuni “Romgaz” – R.A. şi RAO “Gazprom” în România, în conformitate cu legislaţia romana, al carei obiect de activitate va fi cumpărarea gazelor naturale rusesti şi vînzarea lor ulterioara consumatorilor diferitelor sectoare economice din România”.

Pana in anul 2000, preţul gazelor din Federaţia Rusă era redus ca urmare a dublei mize din contractul existent : interesul românilor de a avea gaze ieftine şi cel al rusilor de a avea tarife mici de transport pe teritoriul României, precizeaza Chisalita. Potrivit acestuia, cel mai important aspect al convenţiei era stabilirea unei corelaţii între activitatea de tranzit a gazelor pe teritoriul României şi activitatea de import gaze, inclusiv sub aspectul negocierii preţurilor gazelor de import şi  a negocierii tarifelor de transport.

Convenția stabilea la art. 9 « Părţile recunosc ca, pentru realizarea colaborării prevăzute în prezenta convenţie, sînt responsabile următoarele organizaţii: din partea română – “Romgaz” – R.A. şi  din partea rusă – RAO “Gazprom” și la art 15. În cazul reorganizării “Romgaz” – R.A. şi/sau a RAO “Gazprom”, părţile vor stabili succesorii de drept care vor asigura îndeplinirea integrală a contractelor şi a acordurilor semnate în conformitate cu prezenta convenţie.

Insa, in anul 2000, Guvernul a decis desfiintarea Romgaz. Prin HG 334/2000, in urma divizarii Romgaz, s-au infiintat urmatoarele societati comerciale: Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” – S.A; Societatea Comercială de Explorare şi Producţie a Gazelor Naturale “Exprogaz” – S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale “Distrigaz Nord” – S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale “Distrigaz Sud” – S.A si Societatea Naţională de Depozitare Subterană a Gazelor Naturale “Depogaz”.

"În urma desființării ROMGAZ în anul 2000, Guvernul României trebuia să numească societate care să înfăptuiască măsurile stabilite prin Convenție : numirea unei societăți ca succesoare de drept a ROMGAZ., care să realizeze elementele convenite : importul de gaze direct de la GAZPROM și realizarea unei societăți mixte cu capital român și rusesc care să lucreze ca intermediar pe piața din România.

Renunţarea la importul direct din Federaţia Rusă a fost premeditată de către oficialii români în anul 2000", mai arata Dumitru Chisalita.

Acesta considera ca a fost o omisiune premeditată deoarece, Guvernul a stabilit succesoare pentru unele părţi din Convenţie prin:

HG 479/2000 publicată în MO 269/2000 a numit TRANSGAZ, ca fiind societatea care va «continua colaborarea prevăzută în cadrul Convenţiei privind construirea unei conducte pe teritoriul Republicii Socialiste România pentru tranzitarea de gaze din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice în Republica Bulgaria »

HG 656/2001 publicată în MO 436/2001 a numit TRANSGAZ, ca fiind societatea care va „întreprinde măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor convenţiei  menţionate la art. 1”, respectiv privind continuarea colaborării cu GAZPROM privind tranzitul de gaze.

Renunţarea la importul direct din Federaţia Rusă de către o companiei de stat, s-a făcut cu scopul de a prelua acest contract de o firmă privată din România, mai arata Dumitru Chisalita.

Acesta precizeaza ca modificările legislative româneşti, realizate în anul 2000, au fost de aşa natură încât să permită transferul contractelor de import gaze cu GAZPROMUL de la ROMGAZ la o altă firmă privată. Faptele au făcut ca GAZPROMUL să joace o carte mai inteligentă și să determine impunerea pe piața din România nu a intermediarului dorit de români (băieţii deştepţi), ci a celor doriţi de el.

"România a fost singura ţară din Europa de Est care a rupt (din proprie iniţiativă) corelaţia preţ gaze de import – tarif de tranzit, care permitea obţinerea de preţuri mici la gazele importate şi a permis accesul intermediarilor. Astfel, pentru o perioadă de 30 de ani capacitățile de import gaze în România, la nivelul celor convenite în Convenția dintre GAZPROM și ROMGAZ din anul 1996, sunt contractate de două firme cu capital rusesc: Wintershall Elveţia, cu capital Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti în ţări din Europa si Imex Oil, companie deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina. Distrugerea relaţionării preţului gazelor importate şi gazele tranzitate prin România, a determinat suprapreţuri la gazele din import în ultimii 14 ani", a mai spus Dumitru Chisalita.

Trebuie precizat ca Romgaz a fost reinfiintat in iunie 2001 prin HG 575/2001 care prevede "fuziunea Societăţii Comerciale de Explorare şi Producţie a Gazelor Naturale "Exprogaz" - S.A. cu Societatea Naţională de Depozitare Subterană a Gazelor Naturale "Depogaz" - S.A., denumită în continuare ROMGAZ - S.A". 

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3803 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Experti …. (Luni, 10 februarie 2014, 12:35)

  SHEAPA [utilizator]

  La furatul propriei caciuli … asta am devenit toti romanii!

  Tot PSD, nu-i asa?
  • +23 (23 voturi)    
   Cel mai bun primministru (Luni, 10 februarie 2014, 13:01)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui SHEAPA

   care este Nastase tot el saracu s-a luptat ca sa dea
   de mancare la baietii destepti din gaz.
   S-a vandut pe rupte in guvernarea lui nastase toate resursele energetice si acum vedem ca si gazele au fost date la baietii destepti.
   Si cu tot jaful asta tot se mai gasesc ziaristi si comentatori care sa zica ca Nastase a fost cel mai bun prim ministru pe care l-a avut Romania.
   Nu explica nimeni precis de ce a fost bun. Asa au apuncat unii de la altii sa zica si zic fara a justifica de ce.
   In realitate a fost un alt guvern care a furat .petromul de exemplu ,sau Rompetrolul sau acum chestiunea gazului .
   Numai hotii. Da a fost cel mai bun prim ministru,intelegeti? Nu se stie de ce . Da a fost.
   Asa zic unii ziaristi pe la TV. Nu stiu nici ei de ce. Da a fost .
   Acum avem cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania.Unii sunt in puscarie altii demisionati de jena de atat prostie altii de incapacitate altii de coruptie etc .
   Daca asa arata cel mai cinstit guvern sa ne fereasca Domnul de mai rau.Adica de guvernul Super Cinstit .
   • +1 (7 voturi)    
    nu, Guvernul Isarescu (Luni, 10 februarie 2014, 14:56)

    Boa [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    Pentru conformitate, deal-ul a fost facut de catre Guvernul Isarescu madatat de catre CDR-PD.
    Guvernul Nastase a venit la putere la final de decembrie 2000.
    • +3 (5 voturi)    
     Berceanu (Luni, 10 februarie 2014, 18:04)

     NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Boa

     Berceanu a fost nasul afacerii; apoi, in 2001, a venit guvernul PSD care a preluat afacerea cu multumiri catre Berceanu ! Intre 1997 si 2004 au fost puse la pamant o groaza de intreprinderi productive, din cauza inflatiei si a costurilor energetice.
    • 0 (2 voturi)    
     Corect si complet (Luni, 10 februarie 2014, 19:44)

     Kapo [utilizator] i-a raspuns lui Boa

     Este corect ce spui. Trebuie completat ca aceasta ruptura a intervenit dupa declaratia politica si "diplomatica' a ministrului industriei de atunci, Radu Berceanu, care pe fondul unei repetabile crize a gazului intre Rusia si Ucraina a declarat ca rromanii ar trebui sa fie destepti si sa cumpere gaze de la ucraineni, ca sunt mai ieftine decat cele de la rusi! Ba chiar a insistat si a deschis statia de la Mediesul Aurit fix in acea perioada, ca sa arate rusilor ca e pregatit sa importe gaze naturale prin judetul Maramures. Reactia rusilor dupa aceasta bravura PD-ista o resimtim si astazi. Asta nu inseamna ca PSD-istii nu au profityat si ei din plin, dimpotriva.
   • +4 (6 voturi)    
    Cred că mai degrabă Isărescu, nu Năstase (Luni, 10 februarie 2014, 15:33)

    Alex Danila [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    Hotărîrea de guvern pentru spargerea Romgaz este din mai 2000 (1) cînd premier era marele finanțist calificat la locul de muncă, Mugur Isărescu (2). E chestie gîndită mai complex, Dumitru Chisăliță trebuie să intre mai mult în detaliu pînă să putem acuza pe cineva, că ar fi Isărescu, Năstase sau altcineva.

    @Hotnews - linkul de la finalul articolului e greșit, primul e bun.

    1) http://lege5.ro/Gratuit/hezdqmrr/hotararea-nr-334-2000-privind-reorganizarea-societatii-nationale-de-gaze-naturale-romgaz-sa

    2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernul_Mugur_Is%C4%83rescu
    • +6 (6 voturi)    
     nu Chisalita....... (Luni, 10 februarie 2014, 18:07)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Alex Danila

     ....ci DNA-ul ar trebui sa intre mai in amanunt in aceasta tradare marseava.

     Poate ca niste jurnalisti de investigatie ar trebui sa preia acest caz si sa ii demaste pe tradatori.

     ///
  • +4 (4 voturi)    
   nu e clar? (Luni, 10 februarie 2014, 13:51)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui SHEAPA

   Cine a plecat de la putere in 1996 si a revenit in 2000? Evident ca tot PSD!
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2014, 20:51)

   [anonim] i-a raspuns lui SHEAPA

 • +9 (9 voturi)    
  lamurire (Luni, 10 februarie 2014, 12:46)

  n italy [utilizator]

  cred ca s-au gandit tocmai de pe atunci ca vor lua de la varan din studioul haznalei 3
 • +15 (15 voturi)    
  DNA (Luni, 10 februarie 2014, 13:11)

  cid [utilizator]

  Nu inteleg de ce prim-ministrul de atunci, impreuna cu ministrii implicati, nu sunt cercetati pentru subminarea economiei nationale (sau sabotarea)?!
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2014, 14:33)

   [anonim] i-a raspuns lui cid

  • +5 (5 voturi)    
   ar fi interesant... (Luni, 10 februarie 2014, 14:57)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui cid

   ...sa-i ancheteze pe treaba asta pe Isarescu, Ciumara, Berceanu samd.
 • +7 (7 voturi)    
  Intrebare (Luni, 10 februarie 2014, 13:31)

  Sani [utilizator]

  Cine a initiat PORCARIA?

  PSD sau Conventia?
  Sau ambele tabere?

  Dupa cum exista acum USL-ul, eu personal cred ca din ambele guverne ar trebui trimisi unii la parnaie!

  Ambele tabere au fost sponsorizate din acelasi buzunar.
  Cat este de evident?! Incredibil!
  Da' nu-i nimic, romanii au incredere in Ponta & Antonescu!

  ///
 • +6 (6 voturi)    
  ok (Luni, 10 februarie 2014, 13:37)

  rezis [utilizator]

  sunt chestii pt care 200 de ani de puscarie e prea putin
 • +2 (2 voturi)    
  e simplu (Luni, 10 februarie 2014, 18:55)

  Snitzelvienez [utilizator]

  sa intelegi de ce toate partidele strang cu dintii pt a nu reforma sistemul..prescrierea faptelor este primordiala pt unii..
  cei responsabili ar trebui gasiti si anchetati precum responsabilii holocaustului..
 • 0 (0 voturi)    
  Si tot pe vremea lui Nastase !!! (Luni, 10 februarie 2014, 20:26)

  andreesanu [utilizator]

  Faci ce faci si unde te intorci gasesti doar invirteli ,aranjamente ,mismasuri de pe vremea tilharului de Nastase si cloaca lui de trepadusi,de hoti ,de lichele de tradatori de neam.
  Ce se vrea sa se demonstreze prin asta !!!,unii zic ca guvernantii au rupt-o cu rusii ,asa ca gluma doar,ca prin dos si-au imputernicit acolitii ,mafiotii sa cumpere prin inermediul lor gaze de la rusi,iar acolitii sa mulga banii de la stat cu perdea ,iar in final tot romanul prost plateste oalele sparte.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2014, 20:50)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by