Constantin Nita anunta un viitor ajutor de stat: Putem sa reducem cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 17:17 Economie | Energie


 documente
Premierul Victor Ponta s-a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, multumit de faptul ca Parlamentul a respins cererea de reexaminare a presedintelui in cazul Legii privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. In acest context, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a anuntat un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie. "Putem, pe baza aceste legi, sa reducem cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie, conform ultimei aprobari a Comisiei Europene, de la sfarsitul anului", spus Nita.

 • Trebuie precizat ca Parlamentul a respins zilele trecute cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind certificatele verzi. Vezi documentul atasat.

"Domnul, nu mai ii dau numele, ne-a retrimis legea inapoi la Parlament ca sa creasca preturile la oameni si eventual, nu stiu, sa-i scoata in strada. Parlamentul a revotat o lege europeana, o lege buna, o lege in folosul consumatorilor din Romania si in maxim 10 zile deci aveti legea si putem sa pastram preturile la energie competitive", a declarat Ponta, la inceputul sedintei de Guvern. Dupa ce a intervenit Nita spunand ca va fi redus cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori, Ponta a afirmat ca este o veste extrem de buna.

Despre ce este vorba? Legea in cauza prevede ca marii consumatori vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi pentru un procent din cantitatea de energie electrica achizitionata, insa doar dupa notificarea Comisiei Europene si dupa obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern. In conditiile in care Parlamentul a respins zilele trecute cererea de reexaminare a presedintelui, Legea va fi retrimisa la promulgare. De data aceasta, presedintele Traian Basescu este obligat sa semneze legea, insa mai are si varianta sesizarii Curtii Constitutionale. Legea transmisa spre promulgare este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Marii consumatori de energie, precum ArcelorMittal si Alro, fac de mai multa vreme presiuni pentru scutirea lor de la plata certificatelor verzi. Guvernul a cedat acestor presiuni si s-a gandit sa le acorde un astfel de ajutor de stat inca din vara anului trecut cand a fost elaborata Ordonanata de Urgenta aprobata acum de Parlament prin lege. Proiectul de Ordonanta de Urgenta de anul trecut prevedea ca marii consumatori, cu un consum anual mai mare de 150.000 MWh, urmau sa plateasca certificate verzi pentru 50% din energia achizitionata. In conditiile in care era vorba de ajutor de stat, pana la urma s-a renuntat la acest articol, prevederea fiind inlocuita cu cea prin care un procent din energia livrata consumatorilor finali este exceptata de la prevederile legale, dupa avizul Comisiei Europene. Spre deosebire de anul trecut, intentiile Guvernului de acum sunt mult mai generoase. Daca anul trecut, s-a pus in discutie o exceptie de la plata pentru 50% din energia achizitionata, anul acesta Nita vorbeste despre o reducere de 85% a numarului de certificate verzi pentru marii consumatori. Aceasta generozitate vine dupa o solicitare a marilor consumatori industrali de energie din luna noiembrie. Acestia au cerut autoritatilor din Romania sa implementeze o politica de sustinere a afacerilor lor prin scutirea de la plata a 80-85% din certificatele verzi.

 • Teoretic, amanarea acordarii unui numar de certificate verzi ar trebui sa aiba ca efect reducerea facturii la energia electrica. Cel putin asa sustin reprezentantii Guvernului. Practic, impactul asupra facturii la consumatorul casnic este nesemnificativ. In realitate, cei care au cu adevarat de castigat sunt marii consumatori.

Reamintim ca Traian Basescu a cerut la inceputul lui ianuarie reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila. Motivul cererii era incalcarea unui articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana "este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele". In schimb, Departamentul pentru Energie a considerat ca in cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii privind certificatele verzi sunt "informatii eronate".

 • Potrivit presedintelui, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, pe 3 octombrie, prin care sublinia necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei.
 • A doua zi, Departamentul pentru Energie a dat o replica presedintelui spunand ca in cererea de reexaminare exista "informatii eronate" deoarece Comisia a fost prenotificata. Insa nu s-a ajuns la notificare deoarece urma ca OUG privind reesalonarea certificatelor verzi sa fie modificata in Parlament.  "Pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare masuri contradictorii care sa conduca la reluarea procedurii, notificarea a fost amanata pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament si adoptarea legii", a explicat Departamentul pentru Energie motivul pentru care nu a trimis notificare oficiala.
 • HotNews.ro a obtinut scrisoarea Comisiei in care se arata ca intr-adevar a fost trimisa o prenotificare, insa nu este suficienta pentru adoptarea unei decizii. Comisia considera ca proiectul de notificare este insuficient, motiv pentru care solicita autoritatilor romane informatii suplimentare. In aceste conditii, Comisia solicita notificarea formala a masurii prin care sa transmita informatiile suplimentare solicitate.

Vezi aici mai multe detalii despre Scandalul certificatelor verzi din energie: Ce a transmis Comisia Europeana Romaniei

Legea blocata de presedinte este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care  prevede amanarea subventiilor acordate prin certificate verzi pentru producatorii de energie "verde", subventii care valoreaza conform estimarilor zeci de milioane de euro. Legea prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (doua certificate verzi). Inainte de modificare, legislatia (Legea 220/2008) prevede ca centralele eoliene  primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018. Pentru centralele fotovoltaice erau prevazute 6 certificate, iar in cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalata de el mult 10 MW 3 certificate si 2 certificate daca microidrocentralele sunt retehnologizate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2922 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ce de spaga se vede la orizont !! (Miercuri, 12 februarie 2014, 17:43)

  UnOarecare [utilizator]

  "Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern.
  .......Ponta a afirmat ca este o veste extrem de buna."

  ...la fix, acum de alegeri...
  • -1 (5 voturi)    
   Baietii destepti se reintorc sub forma de scutiti (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:06)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Deci smecherii de la ArcelorMittal, Alro Slatina, etc., se reintorc sub forma de scutiti de la subventionarea energiei electrice nerentabile produse de centralele eoliene si cele fotosolare care au fost bagate pe git Romaniei. Povara pe spinarea oamenilor obisnuiti va creste, majoritatea cetatenilor fiind obligati sa plateasca mai mult la curent ca sa compenseze scutirile acordate marilor consumatori in asa fel incit parazitii eolieni si fotovoltaici sa-si poata mentine cistigurile neschimbate.

   Nu este mai bine sa se renunte definitiv la escrocheria certificatelor verzi iar investitorii in energie regenerabila sa fie lasati sa se descurce cum pot, la competitie directa cu termocentralele, hidrocentralele si reactoarele nucleare.

   Citat: "Constantin Nita anunta un viitor ajutor de stat: Putem sa reducem cu 85% numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie"
   • 0 (4 voturi)    
    Nu e chiar asa (Miercuri, 12 februarie 2014, 19:36)

    marius123 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    In primul rand povara suferita de cetatean, cum ii zici tu, nu creste, pentru ca se platesc certificate verzi, de catre consumator (ma refer la populatie) functie de consum. Deci la acelasi consum, se plateste la fel, nu are legatura cu industria.
    Mai mult, la acelasi numar de certificate verzi pe piata de vanzare, dar mai putini cumparatori (cei din industrie vor fi obligati sa cumpere mult mai putin) se forteaza scaderea pretului certificatelor verzi, care va afecta pozititv populatia.

    In al doilea rand, chestia asta cu scaderea nr de certificate verzi acordate investitorilor in regenerabile ( care este o decizie politica, in majoritatea tarilor europene se ofera subventii in energia regenerabila, in Germania de ex sub forma tarifului feed-in, adica li se ofera un pret mai bun....de asta s-a si dezvoltat acolo f mult inv in solar si biomasa) e incorecta, deoarece acei investitori au facut investitii bazandu-se pe legea in vigoare, aiu luat bani de la banci, investitii, etc. Nu poti sa-i spui cuiva ca dupa ce a investit bazandu-se pe o lege in vigoare....te trezesti brusc sa schimbi legea. E ca si cum de maine s-ar impune un impozit de 95% pe profitul firmelor...e inacceptabil, nu ai mai face acele investitii, te-ai duce ion alta tara.
    Vreau sa spun ca din moment ce ai dat o lege in 2008 ca sa stimulezi investitiile in acest domeniu....care au fost si facute...nu poti ca peste cativa ani...sa te razgandesti.
    E ceea ce se cheama instabilitate legislativa, care e frecventa la noi in tara....si care alunga investitorii.
    As fi de acord sa nu se mai dea certificate verzi DELOC....dar de la investitii de acum inainte, adica sa stie eventualii investitori la ce sa se astepte ca "return" din afacere.
    Si asa aceste stimulente, cu certificate verzi, mare parte se "subtiaza" din 2017, conform legii.
    Tot in acest spirit...de ce Ponta amana acordarea unui certificat verde dupa 2016??? Pai e politicianism ieftin: va fi alt guvern
    • +1 (1 vot)    
     Cum sa nu creasca povara asupra cetatenilor?! (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:02)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui marius123

     Un caz simplu, demonstrativ:

     Daca ai doi consumatori, unul format din cetateni care utilizeaza 150 000 MWh si altul constituit de o fabrica ce foloseste tot 150 000 MWh, ambii platesc subventii pentru 300 000 MWh care se distribuie egal intre cele doua parti.

     Daca marele consumator este scutit de plata subventiei pentru cei 150 000 MWh folositi de el inseamna ca oamenii desi consuma 150 000 MWh trebuie sa plateasca subventie pentru 300 000 MWh ca sa compenseze suma pe care marele consumator nu o mai da.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu asa se distribuie (Miercuri, 12 februarie 2014, 22:08)

      marius123 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Se distribuie: 10% (de exemplu 10%, nu stiu cat e exact) din energia consumata trebuie sa fie din surse regenerabile...deci daca privatul consuma 150.000 MWe, el trebuie sa achizitioneze certificate verzi aferente 10%, deci cat consuma el, nu are importanta cat consuma altii, iar valoarea maxima a certificatelor verzi e plafonata. Vreau sa spun ca nu are cum sa creasca la consumator, pierd producatorii, raman cu certidficate verzi nevandute sau scade valoarea /certificat, se dau acelasi numar de certificate la un numar mai mic de consumatori.
 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:07)

  polonyca [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  il scuteste pe Niculae (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:18)

  Gobelin [utilizator]

  nu pe oamenii de rand.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 februarie 2014, 18:40)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  6 certificate ??? (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:48)

  spy [utilizator]

  se mai dau undeva in lume 6 certificate? de aceea apar fotovoltaicele ca ciupercile dupa ploaie, si pe terenuri AGRICOLE! ceea ce e ilegal. da' deh, isi fac singuri legile pt firmele lor. si tot le incalca....
  • +1 (1 vot)    
   Ma tem ca da... (Joi, 13 februarie 2014, 13:04)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui spy

   1. De fapt nu-s 6, ci 4+2; alea doua amanate... nimeni din piata nu le mai ia in calcul.
   La preturile certificatelor de anul trecut, asta inseamna ca fotovoltaicele incasau ca la 200 euro/MWh.
   2. De la 1 ian 2014 fotovoltaicul primeste 3 certificate/MWh; incasarile scad si ele corespunzator.
   3. Numarul certificatelor conteaza mai-putin-spre-deloc; conteaza doar volumul subventiei.
   In Polonia, bunaoara, care are o schema-suport foarte apropiata de-a noastra, fotovoltaicele "mari" incaseaza cca 800 zloti/MWh, adica tot cam 200 euro.
   4. Mai raspinditele tarife fixe, asa-numitele FIT, variaza mult, in functie de tara dar si de stadiul de dezvoltare a industriei. Cehia, bunaoara, a inceput cu un FIT urias, cred ca peste 500 euro/MWh; tariful a scazut gradual (ultima valoare cred ca era pe la 250-300) si a fost abolit complet la inceputul acestui an (dar asta in conditiile in care Cehia are deja peste 2GW de fotovoltaic instalat).
   Germania, care e de departe cea mai avansata (tocmai ce-au depasit 35 GW instalati) au ajuns pe la putin peste 100 euro/MWh. Ontario cca $500/MWh, India cca $400/MWh samd. Si posibil cap de lista, Marea Britanie cu aproape 500 de LIRE/MWh, adica aproape 600 euro/MWh.
   5. Exista o diferenta de substanta intre schemele-suport bazate pe CV si cele bazate pe FIT. Cele din urma sun tmult mai "comode" si mai "ieftine" pentru producator, care e scutit de multe batai de cap (cu echilibrarea, cu vanzarea energiei si-a CV etc.). Prin urmare, la acelasi nivel al subventiei, o schema FIT e mai avantajoasa pentru producator.
   6. Nu stiu de unde-ati scos-o pe-asta cu ilegalitatea construirii pe terenuri (FOSTE!) agricole, dar e falsa. Multe constructii noi (incepand de la drumuri si statii de benzina pe marginea lor, si terminand cu centre comerciale si zone rezidentiale la marginea localitatilor) sunt construite pe terenuri care mai intai sunt scoase din circuitul agricol. Asa se face, asta-i regula, nu e speciala pt fotovoltaic.
   • 0 (0 voturi)    
    teren agricol (Joi, 13 februarie 2014, 14:01)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    6. da, de fapt se pot construi dar nu primesc nici un certificat OUG nr. 57/2013 Art 3 (6) e)
    si atunci nu le renteaza...
    • 0 (0 voturi)    
     Ordonante, ordonante (Joi, 13 februarie 2014, 14:54)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui spy

     N-as vrea sa lungesc discutia prea mult aici, mai ales daca ne intereseaza doar pe noi doi, dar, de dragul informarii dvs., vreau sa fac urmatoarea precizare.
     La cateva saptamani dupa emiterea OUG 57 a fost emisa o alta ordonanta, OUG 79/2013, al carei Art. IV acorda practic investitorilor un termen de sase luni (pana la 31.12.2013) in care sa scoata din circuitul agricol terenurile vizate pentru constructia de centrale fotovoltaice, astfel incat sa se poata califica in continuare pentru schema-suport.
     Cine-a avut de gand la modul serios sa construiasca asa ceva, a avut timp suficient ca sa faca aceasta modificare.
     Cred (dar asta chiar este o simpla speculatie) ca sunt mii de hectare deja scoase pe hartie din circuitul agricol, asteptand eventuale investitii. Care se vor face sau mai degraba nu in functie de mai multi factori - evolutia schemei-suport si-a legislatiei in general, evolutia costurilor tehnologiei, a preturilor energiei etc.
     • 0 (0 voturi)    
      pai cam asta am zis si eu (Joi, 13 februarie 2014, 22:04)

      spy [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      DUPA scoaterea din circuitul agricol se dau certificate, INAINTE nu. intrebarea urmatoare e cum de se aproba scoaterea din circuitul agricol si cu ce baza legala? probabil se gasesc destui tembeli si corupti care sa le aprobe...
      • 0 (0 voturi)    
       De ce nu s-ar aproba??? (Vineri, 14 februarie 2014, 23:13)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui spy

       Baza legala este - era - aceeasi care ar putea fi folosita atunci cand cineva vrea sa scoata cateva mii de hectare din circuitul agricol ca sa faca o "mina" de aur, sau alte mii, poate chiar zeci de mii de hectare ca altcineva sa scoata gaze de sist.
       Sau, la o scara mai mica, aceeasi baza legala folosita ca sa faca cineva un mall si niste parcari, sau un complex rezidential, sau o groapa de gunoi, sau o mina de carbune la suprafata etc.
       Astia cu solarele macar nu expropriaza pe nimeni... si-n plus, acele terenuri nu sunt catusi de putin afectate dpdv biologic... ba chiar dimpotriva, peste 20-25 de ani scoti stalpii aia si terenul e mai productiv si mai echilibrat decat inainte.
       Aveti idee cam ce suprafete au scos din circuitul agricol astia cu solarele in Romania si cat au distrus practic iremediabil diverse ramuri industriale, in frunte cu mineritul si siderurgia?
       In fine, discutia e lunga, dar nu va lasati inselat de retorica oficialitatilor, in frunte cu dl. Nita si altii, pe care i-a apucat brusc grija de terenurile agricole care, culmea, apartin ALTORA!!!
 • +2 (2 voturi)    
  OrdinPSD,ptr.alegeri : Promiteti vrute si nevrute! (Joi, 13 februarie 2014, 9:01)

  hotnewsfil [utilizator]

  Constantin Nita : '....Ca nu ne doare gura sa promitem marea cu sarea, in anul alegerilor.
 • +1 (1 vot)    
  Ia-ti salopeta si intoarce-te la freza, tov. Nita (Joi, 13 februarie 2014, 13:50)

  Plagarus [utilizator]

  Tarnita, cablul, trambitele puliticieniilor care n-au facut nimic, si au sesizat ca proiecte din astea mamut dau bine la votanti. Mai ales dupa ce au ars la buzunar consumatorii cu programele lor de recompensa pt energia verde, programele cele mai costisitoare in cea mai saraca tara UE.
  Naiba, daca macar 50% din beneficiarii acelor programe de recompensa pt energia verde erau companiile de stat (Electrica, TGN, SNN, SNG etc) care aveau ceva cash & bonitate bancara sa poate dezvolta ceva parcuri eoliene & solare. Bine ca fac curu mare alde Enel, Cez, Iberdola etc pe prostia guvernantilor romani si pe buzunarul votantului berbec
  “In lupta in munti am fost doar raniti, dar omorati nici unul. Ucisi am fost doar cand am fost vanduti. O spun cu durere: vanzarea de frate e o boala nationala, care, daca nu vom reusi sa ne vindecam, ne va ucide pe toti. Nu ne-am facut iluzii ca ni se vor alatura oameni. Unii nu au venit de frica. Si ei trebuie intelesi. Pe altii nu-i intereseaza decat propriul interes. Regimurile de schimba profitori nu.
  Ramane apoi marea masa a trudnicilor, a caror viata se reduce la munca si la hrana, intr-un ciclu etern ale caror constinte nu se ridica mai sus de blidul de mancare dinaintea nasului. Cu ei face stapanirea ce vrea, In primul rand, sa gandeasca in locul lor!”
  Ioan Gavrila Ogaranu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by