Compania Petrom a lansat prima oferta de pe platforma de tranzactionare a gazelor de pe bursa OPCOM. Practic, prin aceasta prima oferta de vanzare, Petrom inaugureaza tranzactionarile de pe bursa gazelor. Oferta consta in vanzarea unei cantitati de 106 mii MWh (n.red. din 2007, gazele se masoara in MW, nu in metri cubi), la pretul de 82,5 lei/MWh pentru perioada de livrare 1 martie-31 martie 2014. Licitatia va avea loc pe 21 februarie 2014.

La liciatie ar putea participa doar doua companii: Amromco Energy SRL si Met Romania Energy Trade. Deocamdata, singurii participanti inscrisi pe OPCOM pentru tranzactionari de gaze, in conditiile in care aceasta platforma a fost infiintata recent.

Reamintim ca anul trecut in vara, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)a aprobat infiintarea a doua burse de gaze ale caror platforme vor fi gestionate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale “OPCOM” S.A. si de Bursa Romana de Marfuri. Intentia de infiintare a unor platforme de tranzactionare a gazelor a existat inca din 2012, insa a fost greu de pus in aplicare din cauza rivalitatii dintre cele societati si din cauza impotrivirii jucatorilor de pe piata.

Fiecare din cei doi operatori, OPCOM si BRM, a luptat pentru obtinerea licentei de administrare. In cele din urma, ANRE a decis sa acorde licente ambelor societati. De asemenea, producatorii si furnizorii de gaze s-au opus introducerii unor prevederi legislative care sa-i oblige sa tranzactioneze gaze in sistem centralizat.