Guvernul a aprobat in ultima sedinta care a avut loc miercuri transferul companiilor Transelectrica si Transgaz de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului. Practic, au trecut de la o institutie controlata de liberali la una controlata de social-democrati. Ordonanta de Urgenta a fost aprobata fara si fi fost anuntat proiectul in prealabil, in conditiile in care situatia de la Ministerul Finantelor este neclara in urma demisiei ministrului Daniel Chitoiu. Abia, astazi, dupa doua zile de la aprobare, Guvernul a anuntat acest transfer.

In urma acestui transfer, toate companiile energetice au ajuns sub controlul PSD. Companiile producatoare si distributia se afla in subordinea Departamentului pentru Energie. In conditiile in care legislatia europeana nu permite sa existe acelasi actionari si la companiile producatoare si la cele de transport al energiei electrice si gazelor naturale, Transelectrica si Transgaz au fost transferate anul trecut la Ministerul Finantelor. Insa doar pentru putin timp avand in vedere ca acestea au ajuns acum la SGG.

"Pentru a putea desfăşura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova şi cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă “privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar al statului la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. şi la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Mediaş şi pentru modificarea unor acte normative”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

"Având în vedere că cele două companii menţionate sunt listate la bursă, fapt care obligă la respectarea unor înalte standarde de management şi transparenţă, se impune necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluţiei acestora, în consonanţă cu obiectivul naţional al asigurării independenţei energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu şi lung în acest domeniu fundamental al economiei. Astfel, Guvernul României a decis ca la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A se realizează de către Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Finanţelor Publice va promova o nouă lege de reglementare a redevenţelor. Precizăm că, în conformitate cu normele Uniunii Europene, instituţia care reglementează nivelul redevenţelor nu poate îndeplini şi funcţia de administrare a acestor companii", mai precizeaza Guvernul.