Experienta obtinuta in urma listarilor de anul trecut a companiilor Nuclearelectrica si Romgaz va fi utilizata in pregatirea ofertelor publice initiale si la alte companii energetice, se arata intr-un draft al scrisorii de intentie catre FMI, document obtinut de HotNews.ro. Guvernul se angajeaza sa emita titluri GDR (certificate globale de depozit) sau sa procedeze la o listare duala in cazul ofertelor publice de la Electrica si Hidroelectrica. De asemenea, nu va diviza si/sau fuziona societatile sau activele societatilor programate pentru listari, nici direct nici indirect prin initiative legislative precum proiectul legii holdingului.

Mai mult, vor fi introduse amendamente la proiectul legii companiilor de tip holding, care in prezent se afla in Parlament, in conformitate cu bunele practici internationale. Precizam ca ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a luat in calcul anul trecut fuziunea Hidroelectrica şi CE Oltenia. De asemenea, a fost luata in calcul ca Hidroelectrica, furnizorul de echipamente UCM Reşiţa şi compania de mentenanţă Hidroelectrica Serv sa fie incluse într-o structură integrată de tip holding.

In cazul Electrica, a fost angajat in septembrie 2013 un consultant de tranzactie pentru listare. Se lucreaza in prezent la separarea prin lichidare a trei societati regionale de intretinere generatoare de pierderi de Electrica si la scoaterea din Electrica, inainte de listare, a participatiilor minoritare detinute de acestea la societati de distributie deja privatizate. Guvernul a angajat si un consultant juridic care sa promoveze oferta peste hotare. Mai mult, Guvernul va aborda problema neplatii de catre CFR Infrastructura a achizitiilor sale de electricitate de la Electrica inainte de listare.

La Hidroelectrica, listarea va fi va avea loc pana la finele lunii iunie 2014. Guvernul a decis sa majoreze oferta publica de la 10% la 15% din actiuni, realizand ca numarul mai mare de actiuni va permite mai multa lichiditate de tranzactionare si va atrage un interes mai mare din partea investitorilor.

La Complexul Energetic Oltenia, consultantul de tranzactie si-a finalizat actiunile de due diligence pe aspectele financiare, legale si de mediu. Vor trebui rezolvate un numar de clarificari materiale identificate de auditul financiar pe 2012 al companiei. Conducerea CE Oltenia va lucra indeaproape cu consultantul de tranzactie pentru a depasi aceste obstacole si pentru pregatirea companiei pentru listare. Vor fi luate inclusiv masuri posibile de restructurare sau desprindere a minei Berbesti, pentru diminuarea arieratelor companiei in asa fel incat compania sa devina mai atractiva potentialilor investitori.