​Nici nu au fost transferate bine companiile Transelectrica si Transgaz de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, ca au si inceput schimbarile la nivel de management. HotNews.ro a informat inca de vineri ca dupa acest transfer controversat vor fi schimbati managerii numiti in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Transelectrica informeaza actionarii si investitorii de pe bursa ca in data de 14 februarie, Consiliul de Supraveghere a decis revocarea lui Florin Mihaita Boangiu din functia de membru al directoratului. Anuntul a fost facut de Transelectrica dupa trei zile de la schimbare.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Tot dupa trei zile, actionarii si investitorii de pe bursa au fost anuntati de aprobarea Ordonantei de Urgenta 6/2014 privind transferul celor doua companii de la Ministerul Finantelor la SGG, adica de sub controlul PNL sub controlul PSD.

Precizam ca pe 14 februarie a mai avut loc o schimbare. Un membru al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica, Danut Leonard Sandu, a fost inlocuit cu Remus Vulpescu, sef de cabinet al ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu.

  • UPDATE Ordonanta privind transferul Transelectrica si Transgaz de la Ministerul Finantelor la SGG contine o greseala. La semnaturi este trecut Constantin Nita ca ministru delegat pentru buget, in loc de ministru delegat pentru energie. Actul normativ a fost initiat si semnat dupa ce Daniel Chitoiu si-a dat demisia din functia de ministru al finantelor. Exact intr-un moment in care situatia este neclara la Ministerul Finantelor.  Astfel, la sedinta de miercuri, Chitoiu nu a fost la sedinta de Guvern, in locul lui fiind prezent un secretar de stat. In aceste conditii, Ordonanta de Urgenta este semnata de premier, de secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, seful Cancelariei primului-ministru, de ministrul delegat pentru buget (sic!), Constantin Nita, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Asa a aparut in Monitorul Oficial, varianta electronica.

Reamintim ca Executivul a trecut prin sedinta de miercuri, 12 februarie, o ordonanta de urgenta privind transferul a doua companii foarte importante, listate pe bursa, Transelectrica si Transgaz, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, institutie afla in subordinea primului-ministru. Anuntul privind acest transfer a fost facut vineri, 14 februarie, la doua zile de la adoptare, luand prin surprindere toti actorii de pe piata energetica, in conditiile in care opinia publica nu a fost informata, asa cum ar fi fost normal, de aceasta intentie a Guvernului. Tot prin surprindere au fost luati si investitorii de pe bursa. Potrivit informatiilor HotNews.ro, textul ordonantei a fost elaborat cu doar o zi inainte de aprobarea sa de catre Guvern.

Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Aceasta mai prevede ca actiunile Transelectrica detinute la OPCOM, bursa energiei electrice si gazelor naturale, si la Formenerg, societate de formare a energeticienilor, vor fi trecute la Departamentul pentru Energie. Astfel, compania Transelectrica a ramas fara doua din societatile la care era actionara, urmand ca acestea sa fie administrate de departamentul condus de Constantin Nita. Acesta ar fi incercat si anul trecut sa preia cele doua societati.

Practic, Ordonanta de Urgenta goleste de continut cele doua companii, mai ales ca prevede si faptul ca Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale vor fi in coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru Energie. Adica, ministrul va putea sa controleze cu totul cele doua companii chiar daca nu se afla in subordinea sa. Insa acest lucru ar putea sa ridice probleme legate de respectarea legislatiei europene. Normele europene nu permit ca un actionar la companiile producatoare din domeniul energetic sa controleze direct sau indirect transportatorii de energie. Practic, Romania poate pierde un proces aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie din aceasta cauza, riscand amenzi de zeci de mii de euro pe zi.

Comisia Europeana a actionat anul trecut in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie. Sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Comisia propune o amenda de 60.000 de euro pentru Romania.

Intrebat vineri de ce nu au existat niciun fel de consultare publica si un anunt in prealabil pentru adoptarea acestei ordonante de Urgenta, premierul Victor Ponta e refuzat sa dea refuzat sa dea un raspuns clar. In schimb, a vorbit despre motivele adoptarii sale. Pe scurt, a spus ca Transelectrica si Transgaz sunt transportatori si nu pot sa fie, conform legislatiei europene, la Ministerul Energiei unde se afla si producatorii. A mai spus ca tot legislatia europeana nu permite ca aceste companii sa se afle la Ministerul Finantelor deoarece ar fi si reglementator in domeniul redeventelor, si administrator.

Intr-adevar, legislatia europeana transportatorii de energie electrica si gaze naturale prevede ca nu pot avea acelasi actionar care exista si la producatori. Este asa-numitul principiu al unbundling-ului, adica separarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare în entitati distincte. Pana anul trecut in martie, atat transportatorii, cat si producatorii se aflau la Ministerul Economiei. In urma presiunilor venite din partea Comisiei Europene si unui proces de infringement care a adus Romania intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul a aprobat in martie 2013 transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor. Aceasta ca sa nu mai existe acelasi actionar si la producatori, si la furnizori. Nimeni nu a avut atunci obiectii in privinta acestui transfer, ci dimpotriva a fost o solutie agreata de institutiile internationale.